Detalj sa prošlog meča Grimsbija i Lutona (©Reuters)
Detalj sa prošlog meča Grimsbija i Lutona (©Reuters)

Četvrtoligaška FA kup bajka na koju se čekalo 27 godina

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.02.23. | 14:11

Grimsbi u reprizi šesnaestine finala kup takmičenja Engleske od 20.45 časova dočekuje drugoligaša Luton, a pobednik će igrati u narednoj fazi protiv Sautemptona

FA kup živi za uspehe malih, niželigaških klubova. Da nije njih, ne bi ni nacionalni kup Engleske postao to što jeste. Zato, u eri kada klubovi neograničenog budžeta poput aktuelnog šampiona Mančester Sitija vladaju, većina neutralnih navijača je uz „male“. Piput Grimsbija, jednog od retkih niželigaša koji su se domogli šesnaestine finala. Zato će mnogi večeras od 20.45 časova, u momentu kada se igraju još tri meča reprize, da okrenu TV kanal baš na susret četvrtoligaša Grimzbija sa jednim od ozbiljnijih kandidata za promociju u Premijer ligu, Lutonom.

Nije Grimzbi najniže plasirani od „preživelih“ klubova u FA kupu, to je petoligaš Reksam (igra reprizu protiv Šefild Junajteda), ali Englezi su više uz Grimsbi. Prvenstveno, zato što je Reksam velški klub, a zatim i zato što je on u vlasništvu holivudske zvezde Rajana Rejnoldsa, dok je na čelu Grimzbija lokalni biznismen. Englez.

Izabrane vesti

Uz to, baš Grimsbi je vlasnik jednog od većih iznenađenja koje FA kup pamti, starog 27 godina. U februaru 1996. godine je na svom Blandel parku, pred 8.382 srećna navijača, šokirao Vest Hem i deklasirao ga sa 3:0. Kasnije ga je, u osmini finala, posle reprize savladao Čelsi predvođen Rudom Gulitom.

Od tada Grimsbi nikada nije uspeo da dođe ni blizu takvog uspeha. Često je gubio u 1. kolu, ponekad čak i u kvalifikacijama. Najdalje je stigao do trećeg kola, sve do ove sezone. Klub iz malog industrijskog grada Klitorpsa, koji je prošle sezone iz petog ranga došao do četvrtog, pa se sada bori da tamo i ostane, iznenadio je sve u FA kupu. Eliminisao je redom Plimut (5:1), Kembridž Junajted (2:1) i Barton (1:0), pa evo ga sada u šesnaestini finala. Rival mu je Luton, koji posle mnogo vremena igra dobru sezonu u Čempionšipu, pa je kup takmičenja prebacio u drugi plan.

20.45: (4,40) Grimsbi (3,50) Luton (1,85)

Malo je nedostajalo da bude eliminisan već u 3. kolu, sa Viganom se izborio tek u reprizi, golom Elajdže Adebaja u 98. minutu. Potom je pre desetak dana ispustio prednost protiv Grimsbija pred svojm navijačima, odigrali su 2:2, što ih po propozicijama takmičenja tera da odigraju revanš na Blandel Parku u Klitorpsu.

Luton je pre tri dana izvojevao veoma važnu pobedu nad Stoukom, treću uzastopnu u Čempionšipu, a u subotu ga čeka jednako bitno gostovanje Koventriju. Trenutno je Luton četvrti na tabeli u prvenstvu, što je pozicija koja vodi u plej-of. Uz to prišao je drugoplasiranom Šefild Junajtedu na 10 poena zaostatka, ligaški momentum mu je najvažniji i Rob Edvards, jedan od najperspektivnijih engleskih trenera današnjice, sigurno će kalkulisati u FA kupu. Sa Lutonovim rezervama, uz podršku navijača, možda Grimsbi i može da se izbori. Ako uspe, u osmini finala ga čeka premijerligaš Sautempton...

FA KUP – ŠESNAESTINA FINALA (REPRIZE)

Utorak

20.45: (1,75) Barnli (3,50) Ipsvič (5,10)

20.45: (3,80) Flitvud (3,45) Šefild Venzdej (2,00)

20.45: (4,40) Grimsbi (3,50) Luton (1,85)

20.45: (1,48) Šefild Junajted (4,40) Reksam (6,75)

Sreda

20.45: (4,10) Sanderlend (3,50) Fulam (1,90)

***Kvote su podložne promenama

(U osminu finala su se plasirali: Mančester Siti, Lester, Lids, Sautempton, Bristol Siti, Totenhem, Mančester Junajted, Brajton, Stouk, Vest Hem i Blekbern)


tagovi

Luton TaunGrimsbiFA kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara