Lionel Mesi (©reuters)
Lionel Mesi (©reuters)

Četiri puta za Lionela Mesija

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.01.21. | 09:44

Najbolji igrač Barselone na velikoj prekretnici...

Teško da je prethodnih godina lista fudbalera koji su ušli u završnih šest meseci ugovora bila impozantnija nego što je to slučaj na startu 2021. Biće slatkih muka za najveće evropske klubove da izaberu ono što im se najviše sviđa, ali i ogroman problem za poslodavce da zadrže one koji praktično već sada mogu da ispregovaraju bolje uslove za besplatan transfer na leto.

Na podužoj listi imena daleko najveće je ono Lionela Mesija! Ikona Barselone nalazi se u nebranom grožđu i u ovom trenutku niko ne zna da li će i od leta biti na istom mestu, ili će uslediti najveći potres u fudbalskom svetu posle transfera Kristijana Ronalda u Juventus...

Izabrane vesti

Katalonski mediji uveliko spekulišu o tome kakvi su Mesijevi planovi za budućnost. Ogroman uticaj imaće predsednički izbori zakazani za 24. januar, gde je Đoan Laporta označen kao prvi kandidat da odnese pobedu i preuzme najvišu klupsku funkciju od Đosep Marije Bartomeua, odnosno Karlesa Tusketsa koji služi kao prvi čovek tehničke uprave u prelaznom periodu.

Što se Mesija tiče, dnevni list Sport konstatuje da se Mesi nalazi na velikoj raskrsnici i da su pred njim četiri mogućnosti. Prva je, naravno, ostanak u Barseloni. Druga je transfer u Mančester Siti, treća obnavljanje partnerstva s Nejmarom u Pari Sen Žermenu, dok je četvrta odlazak preko bare, pravo u MLS!

I pored svega što se dešavalo letos, Mesi je i dalje najbliži ostanku u Barseloni. Da bi se to dogodilo, Mesi od novog predsednika kluba mora da dobije validne garancije, ambiciozan projekat i finansijski mir kakav je klub uživao godinama pre nego što se ušlo u seriju sumnjivih poslovnih odluka i bačenih para... Jasno je svima već sada da će sastanak s novim prvim čovekom katalonskog giganta biti možda i presudna tačka u njegovim daljim planovima. Mnogi ipak veruju da je ostanak realnost, bar do juna 2023. godine, odnosno dok ne prođe Mundijal u Kataru planiran za decembar 2022. Njegova porodica ga je i letos ubedila da se ne sele iz Barselone i Katalonije, pa će i ovaj momenat biti jako važan za njegove dalje planove...

Lionel Mesi (©Reuters)Lionel Mesi (©Reuters)

Ako bi ipak odlučio da preseče veze i, kako je to nedavno sam rekao “otišao na pravi način“, u javnosti i dalje postoji verovanje da je transfer u Mančester Siti kod Pepa Gvardiole. Ostrvski mediji su nedeljama polarizovani po pitanju ovog megalomanskog posla. Dok jedan deo barata informacijama kako se Sitiju ni po jednom osnovu ne bi finansijski isplatio Mesijev dolazak čak i bez obeštećenja zbog visoke plate, drugi smatraju da je to sledeći veliki Sitijev potez na tržištu i sada su praktično sve opcije moguće.

Ono što bi za Mesija moglo da bude i te kako bitno jeste podatak da je Gvardiola nedavno produžio ugovor sa Sitijem do juna 2023. godine, što se uklapa u njegove planove za dalju karijeru. Nije tajna da je Siti pokušao već da angažuje Mesija letos, a prisustvo njegovog kuma Serhija Aguera moglo bi da posluži kao još jedan adut za realizaciju transfera.

S druge strane, Pari Sen Žermen godinama sanja da u svojim redovima ima asa poput Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. To je najveća želja prebogatih šeika koji upravljaju klubom. Kilijan Mbape i Nejmar još nisu Ronaldov i Mesijev nivo, jer su i dalje nivo za sebe. Nejmar je zapalio fudbalsku javnost izjavom da od ove godine želi ponovo da igra sa Mesijem u istom klubu, što suštinski može da znači samo jedno – transfer argentinske superzvezde u Pariz. Barselona nema prebijenu paru, pa se tako Nejmarov povratak na Kamp Nou ni ne pominje.

Najveći problem za PSŽ bio bi finansijske prirode. Ne da prvak Francuske ne bi imao novca da ponudi Mesiju sve što traži, već bi budžet za plate premašio sve granice i onda bi klub morao da reaguje i spušta krivu. To nije nerešiva stvar, ali bi sve moralo da se reši lančano. Naravno, pod uslovom da Mesi pristane da dođe u Pariz. Najava madridske Marke da Real Madrid planira da na leto krene svim silama po potpis Kilijana Mbapea mogao bi da bude deo rešenja.

Na kraju ostaje transfer u MLS. Mesi je u nedavnom razgovoru za televiziju La Sexta izneo jasan cilj da jednog dana zaigra u MLS i verovatno tamo završi karijeru, pošto ga nimalo ne privlači mogućnost da to učini u svojoj zemlji. Ipak, fudbalski stručnjaci smatraju da je ovo najmanje realna mogućnost u ovom trenutku, odnosno da je mnogo izvesnije da se ovo dogodi tamo oko 2023. godine, posle završenog Mundijala u Kataru.

Već se u javnosti šuška o tome da Mesi i Luis Suarez zajedno pređu u Inter Majami kod gazde Dejvida Bekama posle Katara, ali to je sve ipak jako daleko...

Kako je Mesi izjavio da će konačnu odluku doneti tek na leto, ostaje mnogo vremena i prostora za maštanje i kombinovanje...



tagovi

BarselonaZimski prelazni rok 2021Lionel Mesi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara