Česi na Euru
Česi na Euru

ČEŠKA: Imaju Šika, ali nisu šik već 20 godina

Vreme čitanja: 5min | pet. 14.06.24. | 09:07

Podmlađenim Česima, sa novim selektorom, Evropsko prvenstvo će poslužiti kao uigravanje za Mundijal 2026.

Od raspada Čehoslovačke, koja je 1976. u Beogradu postala šampion Evrope, a jednom pre i jednom posle bila treća, Češka kao samostalna država ima maksimalnih osam učešća na evropskim prvenstvima.

Već na debitantskom nastupu pod tim imenom napravljen je najveći uspeh. Peter Kouba, Radoslav Latal, Miroslav Kadlec, Pavel Nedved, Karel Poborski, Pavel Kuka, Jirži Nemec, Radek Bejbl, Patrik Berger, Vladimir Šmicer i ekipa predvođena selektorom Dušanom Uhrinom stigla je do finala u kom ih je nakon produžetaka savladala Nemačka (1:2). Stepenicu ispod zaustavljeni su 2004. kada ih je kasniji šampion Grčka pobedila sa 1:0, takođe posle produžetaka, zahvaljujući tadašnjem pravilu "zlatnog gola". I u toj ekipi bili su Nedved, Šmicer, Poborski, potpomognuti Rosickim, Jankulovski, Barošem, Čehom, Kolerom, Ujfalušijem...

Izabrane vesti

Iako su nakon toga još dvaput igrali četvrtfinale, a dvaput ispadali u grupi, Česi su postali nekako bezlična i neatraktivna selekcija. Bez istaknute zvezde, bez pravog vođe, bez nečega što bi privuklo pažnju šire javnosti. Tako bi verovatno bilo i ove godine da povremeni kapiten Mihal Sadilek nekoliko dana pred start turnira nije pao sa bicikla i zaradio posekotinu na nozi zbog koje neko vreme neće moći da igra fudbal. Samim tim ni da putuje na Evropsko prvenstvo.

DOĐI I UZMI ME!

Ipak, nakon 20 godina svojevrsne stagnacije na kontinentalnim smotrama - daleko od toga da su četvrtfinala slab učinak, ali nisu ni nešto što se pamti van granica države - Česi su u Nemačku doputovali sa nekoliko zvučnih imena. Aktuelnu generaciju predvode tandemi Vest Hema i Bajer Leverkuzena: Vladimir Coufal - Tomaš Souček i Patrik Šik - Adam Hložek. Od njih četvorice se očekuje da budu vođe tima koji će igrati po notama 60-godišnjeg Ivana Hašeka, trenera koji je veći deo svoje karijere proveo radeći u Aziji, ali je već na njenom početku doneo dve titule Sparti iz Praga.

Hašeku je ovo drugi mandat na klupi češke reprezentacije, pošto je 2009. bio prelazno rešenje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Pod interesantnim okolnostima je nekadašnji kapiten Čehoslovačke seo na klupu nacionalnog tima, jer je uprkos tituli i osvojena tri trofeja za 18 meseci odbio novi ugovor sa Al Ahlijem iz Dubaija da bi se vratio se u Češku i postao predsednik Saveza. Ustoličen je u junu, a samo nekoliko meseci kasnije preuzeo je ekipu od Františeka Strake. Nije, ipak, uspeo da donese plasman na Mundijal u Južnoj Africi, pa se dve godine kasnije ipak vratio u Al Ahli.

"Vanredna situacija zahteva vanredno rešenje. To nije standardan potez, ja preuzimam odgovornost", izjavio je Hašek nakon što je kao predsednik seo na selektorsku klupu.

Svetska prvenstva su generalno bolna tačka češkog nacionalnog tima od raspada Čehoslovačke. Za razliku od evropskih na kojima su redovan učesnik, na globalnoj smotri najboljih selekcija Česi su samo jednom učestvovali. Bilo je to 2006. u Nemačkoj, kada su završili treći u grupi - iza Italije i Gane, a ispred SAD.

► ČEŠKA ĆE OSVOJITI 0-2 BODA U GRUPI - KVOTA 3.40

► HLOŽEK ĆE BITI NAJBOLJI STRELAC ČEŠKE - KVOTA 7.50

S obzirom na to da je Ivan Hašek preuzeo tim od Jaroslava Silhavija po završetku kvalifikacija za EURO, teško je očekivati veliki rezultat od Čeha u Nemačkoj. U grupi će igrati sa Portugalijom, Turskom i Gruzijom, što ne deluje kao nemoguća misija za prolaz, ali ukupno gledano, pre bi se moglo reći da će predstojeći turnir Česima poslužiti kao uigravanje za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. (žreb je u decembru). To nagoveštava i Hašekovo podmlađivanje tima, kao i promena golmana. Umesto iskusnijih čuvara mreže, zagazlih u četvrtu deceniju života, Jiržija Pavlenke i Aleša Mandousa, počeo je da koristi 24-godišnjeg Mateja Kovara i četiri godine starijeg Jindriha Staneka, a kao treća opcija u Nemačku je poveden 22-godišnji Vitezslav Jaroš.

Do nepopularnog poteza da nakon uspešnog kvalifikacionog ciklusa dođe do rastanka selektora i Saveza došlo je pod pritiskom javnosti nakon neubedljivih igara Češke, koja je u Nemačku otputovala kao druga u svojoj grupi - iza Albanije, a ispred Poljske, Moldavije i Farskih Ostrva. Problem je bio i nedostatak Silhavijevog autoriteta u svlačionici, što je posebno došlo do izražaja kada su tri dana pred poslednju utakmicu kvalifikacija sa Moldavijom u noćnom provodu uslikani Coufal (najstariji igrač ekipe sa 31 godinom), Kuhta i Jakub Brabec.

Vladimir Coufal (©Reuters)Vladimir Coufal (©Reuters)

S obzirom na blistavu sezonu Bajer Leverkuzena, prva zvezda Češke u Nemačkoj biće napadač Farmaceuta Patrik Šik. Iako je pauzirao skoro godinu dana zbog povrede, krajem novembra prošle godine vratio se na teren i sa sedam golova pomogao Bajeru da stigne do istorijske titule. Nije to učinak za divljenje, ali s obzirom na to da je pre četiri godine zajedno sa Kristijanom Ronaldom bio vodeći strelac Evropskog prvenstva (po pet golova), a dobio je i laskavo priznanje za najlepši gol na turniru kada je u Glazgovu sa 45 metara zatresao mrežu Škotske, jasno je zašto navijači Češke imaju velika očekivanja od momka rođenog u Pragu.

Ipak, ukupno gledano, javnost u Češkoj nema preterane ambicije uoči učešća svojih fudbalera na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. Kao da se više očekuje šta će biti u kvalifikacijama za Mundijal 2026.

Situaciju ne menja ni pobednički niz u poslednjih pet utakmica. Rivali poput Moldavije (3:0), Norveške (2:1), Jermenije (2:1), Malte (7:1) i Makedonije (2:1) nisu baš za šepurenje. Posebno jer je "generalka" pred put u Nemačku protiv Makedonaca dobijena golovima iz penala, i to nakon što je drugi dosuđen u nadoknadi..

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EVROPSKO PRVENSTVO, GRUPA F

1. kolo, utorak, 18. jun

18.00: (1,80) Turska (3,50) Gruzija (4,70)

21.00: (1,55) Portugalija (4,00) Češka (6,25)

2. kolo, subota, 22. jun

15.00: (4,70) Gruzija (3,50) Češka (1,80)

18.00: (6,00) Turska (4,00) Portugalija (1,57)

3. kolo,sreda 26. jun

21.00: (2,90) Češka (3,45) Turska (2,55)

21.00: (10,0) Gruzija (5,50) Portugalija (1,30)



tagovi

Fudbalska reprezentacija ČeškeEURO 2024Patrik Šik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara