Mateus Kunja postiže het-trik (Reuters)
Mateus Kunja postiže het-trik (Reuters)

Čelsijevoj agoniji kraja nema, Mateus Kunja zabo barjak na Stamford Bridž

Vreme čitanja: 5min | ned. 04.02.24. | 17:13

Plavcima visi još jedna sezona bez Evrope, a Poketinu posao

Čelsijev pokušaj sa Grejemom Poterom se neslavno završio, pa je proletos Frenk Lampard već propalu sezonu samo priveo kraju. Letos je vruća igračka Toda Bolija data u ruke Maurisija Poketina. Ali ni Argentinac očigledno nije pravi čovek za taj posao... Apsolutno nikakav napredak se ne vidi. Ni u igri, ni u rezultatima. I od danas će morati da strepi i sluša vesti ko su sve kandidati za novog trenera Čelsija.

Čelsi klizi u još jednu katastrofu od sezone. Plasman u finale Liga kupa je jedina svetla tačka i verovatno jedina šansa da se izbegne novo odsustvo iz Evrope. Jer, u Premijer ligi Čelsi nije relevantan i smeši mu se još jedan debeo neuspeh. Silna ulaganja otkako su Amerikanci preuzeli klub od Romana Abramoviča su stvorila samo kontrafekeat i Čelsi deluje sve gore i gore. Današnji debakl protiv Vulverhemptona na Stamford Bridžu (2:4) je novi dokaz u kakvoj se agoniji nalazi dvostruki prvak Evrope.

Izabrane vesti

Šta je ako nije agonija kada vodite 1:0 kući, a izgubite 2:4?

Kol Palmer je bukvalno jedini igrač koji zaslužuje prelaznu ocenu ove sezone. I ovo malo pobeda što Čelsi ima su uglavnom njegova zasluga. Doneo im je nedavno trijumfe protiv Fulama i Lutona ali su potom Plavci naleteli na mnogo ozbiljniji Liverpul i doživeli katastrofu koja im je poljuljala ionako krhko samopouzdanje.

Rasterećeni Vulvsi koji su u poslednje vreme nanilazili neke dobre rezultate i stvorili dobru zalihu bodova su odigrali bez pritiska na Stamford Bridžu i razneli klimavu odbranu Plavaca. Prednjačio je trostruki strelac Mateus Kunja. Brazilac je postao tek četvrti igrač u istoriji koji je Čelsiju dao tri komada na njegovom terenu. Pre njega su to uspeli Nvankvo Kanu, Robin van Persi i Serhio Aguero. I tek drugi igrač u istoriji Vulverhemptona sa het-trikom u Premijer ligi. Prvi je bio Diogo Žota.

Nemilosrdno je Kunja kažnjavao greške Čelsijeve odbrane nakon što je Kol Palmer postigao još jedan gol i podgrejao nadu domaćih navijača da može da im donese bodove. Samo tri minuta posle njegovog gola je počeo potop. Krenulo je od Kaisedove izgubljenje lopte na sredini i završilo se tako što je Tijago Silva skrenuo Kunjin šut u mrežu nemoćnog Petrovića. Silvin partner iz štoperskog tandema Aksel Disasi je na isteku poluvremena takođe skrenuo loptu u svoju mrežu. Ovoga puta prodora Pedra Neta po desnom krilu i nakon ubacivanja Ait Nurija iz drugog plana.

Čelsi je u prethodne dve godine platio preko 80.000.000 evra za dvojicu Monakovih mladih štopera Disasija i Badijašila. Ne zna se koji je više grešaka napravio do sada...

Poketino je na rezultatski zaostatak reagovao posle sat vremena igre i ubacio špica Džeksona umesto Kaiseda, a u istom minutu je primio i treći gol! Opet je Pedro Neto probio po desnom krilu i servirao zicer za Kunju koji je sa peterca matirao Petrovića. Nastavio je Poketino da menja i da traži dobitnu kombinaciju ali je primio još jedan.

Opet Mateus Kunja. Ovoga puta iz penala koji je sam iznudio kada ga je srušio Malo Gusto. Ne zna se ko je od Čelsijevih defanzivaca danas bio gori. Štoperi su postigli po autogol, Čilvela su probijali kako su hteli na levom boku, Gusto ni lasom nije mogao da uhvati Kunju na desnom, a na sve to se nadovezao užasni Kaisedo ispred njih u vezi...

Navijači Vulvsa su posle meča pevali Poketinu da će biti smenjen ujutro i pokrenuli temu. Argentinac će verovatno voditi ekipu u sredu u FA Kupu protiv Aston Vile, potom slede gostovanja Palasu i Mančester Sitiju te finale Liga kupa. Ako ne pobedi sve, može da se pakuje... A nije realno da pobedi sve. Čelsi verovatno već traži novog trenera. Sagoreo je još jednog.

Za razliku od Poketina, Erik Ten Hag može lakše da diše. Mančester Junajted je deklasirao direktnog rivala u borbi za Evropu. Na Old Trafordu je pregažen Vest Hem 3:0 i Crveni đavoli su ga preskočili na šestom mestu prvenstvene lestvice. Od Lige šampiona su daleko ali makar bi Evropa trebalo da bude sigurna. Bila im je ovo najubedljivija pobeda na svom terenu ove sezone, a raspucali su se mladi lavovi od kojih se očekuje da nose ekipu i koje je trener istrpeo kada nije išlo. Skupoceni danski centarford Rasmus Hejlund je načeo goste iz Londona što mu je bio četvrti gol na poslednja četiri meča pa letošnji transfer vredan 75.000.000 evra polako počinje da dobija smisao. Junajtedu se posle dvadesetak minuta igre isplatio visok pritisak, a Hejlund je sve sam uradio i lepo pogodio sa ivice kaznenog prostora.

Potom je na scenu stupio 19-godišnju Alehandro Garnačo i sa dva gola sa desnog krila zapečatio sudbinu Čekićara. Ipak, mora se priznati da je Junajtedu za ovako ubedljiv trijumf bio potreban i defanzivan učinak. Onana je skinuo dobre šanse Džonsona, Alvareza i Kudusa, a Dalot je sprečio Bovena da postigne gol u poslednjem momentu kontre na 2:0. Senku na trijumf Crvenih đavola je bacila nova povreda Lisandra Martineza koji nije mogao da nastavi meč. Ove sezone je zbog povreda igrao na samo sedam utakmica u Premijer ligi.

PREMIJER LIGA – 23. KOLO

Subota

Everton - Totenhem 2:2 (1:2)

/Harison 30, Brentvajt 90+5 - Rišarlison 4, 41/

Brajton - Kristal Palas 4:1 (3:0)

/Dank 3, Hinšelvud 33, Buonanote 34, Pedro 85 - Mateta 72/

Barnli - Fulam 2:2 (0:2)

/Fofana 71, 90+1 - Palinja 17, Muniz 21/

Njukasl - Luton 4:4 (2:2)

/Longstaf 7, 23, Tripije 67, Barns 73 - Ošo 21, Barkli 40, Moris 59, Adebajo 62/

Šefild Junajted - Aston Vila 0:5 (0:4)

/Mekgin 12, Votkins 16, Bejli 20, Tilemans 30, Moreno 47/

Nedelja

Bornmut - Notingem Forest 1:1 (1:1)

/Klajvert 5 - Hadson Odoi 45/

Čelsi - Vulverhempton 2:4 (1:2)

/Palmer 19, Silva 86 - Kunja 22, 63, 82 penal, Disasi 43 autogol/

Mančester Junajted - Vest Hem 3:0 (2:0)

/Hejlund 32, Garnačo 39, 84/

17.30: (2,35) Arsenal (3,60) Liverpul (3,10)

Ponedeljak

21.00: (7,25) Brentford (4,60) Mančester Siti (1,43)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Maurisio PoketinoTijago SilvaAksel DisasiMateus KunjaRasmus HojlundAlehandro Garnačo

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara