Fudbaleri Čelsija (©Reuters)
Fudbaleri Čelsija (©Reuters)

Čelsijev plan za poslednju liniju: Milanovim novcem do pojačanja iz Bajerna, kvartet uzima olovku u ruke

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.02.21. | 13:12

Kristensen, Ridiger i Aspilikueta pokazali da zaslužuju poverenje, uskoro odluka i o Tijagu Silvi, Tuhelova želja je Niklas Zule

Uložio je Čelsi minulog leta oko 200.000.000 evra u ojačavanje veznog reda i napada. Poslednju liniju pojačali su Ben Čilvel, Tijago Silva i Malang Sar, obeštećenje je plaćeno jedino Lesteru za usluge levog beka (50.200.000 evra). Često su kiksevi centralnog dela odbrane umeli da koštaju Plavce bodova, pa će jedan od glavnih zadataka narednog leta biti pronalaženje rešenja za bedem ispred gola. Četvorica igrača bi mogla da parafiraju nove saradnje, pojačanje bi trebalo da stigne iz minhenskog Bajerna.

Dolazak Tomasa Tuhela na klupu uticao je i na bolje partije u defanzivnom delu ekipe. Nemac je odlučio da igra sa tri štopera, kako bi po bokovima dao prostor Markosu Alonsu i Kalumu Hadson Odoiju, koji se odlično snašao na mestu ofanzivnog beka. Trio ispred Mendija, u poslednje vreme Kepe, često su činili Antonio Ridiger, Sezar Aspilikueta i Andreas Kristensen.

Izabrane vesti

Kristensen je otkrio i kakve instrukcije je dobio od bivšeg trenera Borusije Dortmund i PSŽ-a.

"Ukoliko ne moraš da odigraš pas, nemoj. Sačekaj da neko dođe po loptu, trudi se da ne donosiš odluke u poslednjem trenutku. Isplaniraj šta želiš da uradiš i to sprovedi u delo", poručio je Nemac danskom fudbaleru.

Ističe štoper Čelsija i da im je ulio neophodno samopouzdanje, što je svakako pomoglo da Plavci prime samo jedan gol - remek delo Ridigera protiv Šefilda.

"Rekao nam je da se opustimo i da verujemo u sebe. Igrao sam već u sredini defanzivne trojke i dobro se snalazim. Trenutno igramo dobro i pobeđujemo. To nas stavlja u poziciju da ne moramo puno da menjamo".

Odigrali su Danac, Nemac (izuzev autogola) i Španac jako dobro i pokazali novom treneru da može na njih da računa u novoj formaciji. Zbog toga je i pred upravom Čelsija bitna odluka - pomenuti trojac ulazi u poslednju godinu ugovora. Ako je suditi po Tuhelovim počecima, mogu da očekuju ponude za produžetak saradnje u najskorijem roku.

Novi ugovor čeka i Tijaga Silvu. Brazilac je sa Tuhelom radio i u Pari Sen Žermenu, pa nema sumnje da će saradnju želelti da održe i posle jedne polusezone. Bivši kapiten Svetaca je u planovima nemačkog stručnjaka, engleski mediji su preneli da dve strane uveliko razmišljaju o produžetku saradnje na još makar jednu sezonu i da su prvi signali pozitivni.

Tako bi četiri znaka pitanja mogla da budu otklonjena vrlo lako. Dodajmo tu još i Kurta Zumu, strelca četiri gola u Premijer ligi ove sezone. Utisak je da je konkurencija prilično kvalitetna, ali bi Tuhel dodatno da je osnaži.

Prema pisanju nemačkih medija, trener Čelsija želi i jedno pojačanje u srcu odbrane. Prve mete su već izmakle Plavcima: David Alaba ima dogovor sa madridskim Realom, u Bajernu ga menja Dajo Upamekano. Treća opcija je Niklas Zule.

Niklas Zule (©Reuters)Niklas Zule (©Reuters)

Nemački reprezentativac je u sličnoj situaciji kao pomenuti kvartet Čelsijevih igrača - aktuelni ugovor mu ističe na leto 2022. godine. Bajern razmatra dve mogućnosti: spremni su mu da produže ugovor, ali ako se ne dogovore završiće na transfer listi. Jasno je da se na Stamford Bridžu nadaju drugoj varijanti. Iz Hofenhajma je leta 2017. godine stigao u Minhen za 20.000.000 evra, pa treba očekivati da novopečeni prvak sveta insistira na povratku uloženog novca. To ne bi trebalo da bude problem za Čelsi, posebno jer u londonskom klubu računaju i na isplatu iz Milana.

Fikajo Tomori je u minulom prelaznom roku pojačao Rosonere. Potpisao je šestomesečnu saradnju sa Italijanima, koji su ga za 1.000.000 evra pozajmili od Čelsija. Dogovorili su i otkupnu klauzulu od 25.000.000 evra, pa se na Bridžu nadaju da će je Milan iskoristiti. Mladi engleski reprezentativac je već upisao tri nastupa u Seriji A, a sinoć smo mogli da ga vidimo u akciji i na beogradskoj Marakani. Odigrao je punih 90 minuta na stadionu Rajko Mitić protiv Crvene zvezde. Nije pomogao odbrani kod nebeskog skoka Milana Pavkova, ali je utisak da će Paolo Maldini i Riki Masara želeti da ga zadrže i posle tekuće sezone. Smislili su u Čelsiju već i kako će utrošiti milione sa Apenina. Zatvoriće odbranu kupovinom na Alijanc Areni.

Ostaje još samo pitanje šta će biti sa Malangom Sarom, koji je kao slobodan igrač minulog leta Nicu zamenio Londonom. Očekivano je odmah poslat na kaljenje u Porto, gde se ipak ne može reći da je standardan. Ubeležio je 15 nastupa od početka sezone, u Primeiri odigrao svega 520 minuta, pa je sve očiglednije da će na šansu u Čelsiju morati da sačeka. Sudbina mu je odlazak na novo dokazivanje, poželjno u neki od klubova koji će se sledeće sezone takmičiti u Premijer ligi.


tagovi

ČelsiTomas TuhelAndreas KristensenAntonio RidigerCezar AspilikuetaFikajo TomoriNiklas ZuleMalang SarTijago Silva

Obaveštavaj me

Čelsi
Bajern
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara