(©AFP)
(©AFP)

Stigla presuda: Milanov napadač mora da plati kaznu od 16.500.000 evra

Vreme čitanja: 2min | čet. 19.03.20. | 12:19

Ima pravo žalbe

U vreme kada u u Italiji nema baš mnogo dobrih vesti, Milanov napadač Rafael Leao je dobio još jednu lošu.

Po sudskoj odluci, moraće da bivšem klubu plati odštetu od čak 16.500.000 evra!

Izabrane vesti

Portugalski napadač je letos stigao u Milan iz Lila u transferu teškom 23.000.000 evra koji sa bonusima može da naraste na 35.000.000 evra. Nije ostavio neki poseban utisak pošto je na 22 meča postigao samo dva gola, ali to mu je trenutno najmanji problem.

Međunarodni sud za sportsku rabitražu (TAS) u Lozani je presudio da Leao mora da isplati 16.500.000 evra obeštećenja lisabonskom Sportingu iz kojeg je na svoju ruku bez dozvole kluba 2018. godine prešao u Lil.

Koren problema leži u dešavanjima sa kraja sezone 2017/18 kada je Leao bio član Sportinga. Zbog loših rezultata ekipe, huligani su tada u trening centru fizički napali igrače uz prećutnu podršku tadašnjeg rukovodstva kluba. Neki igrači su tada povređeni, a neki su bili uplašeni i gomila njih su odlučili da unilateralno raskinu ugovor sa klubom. Tadašnjim tumačenjem pravilnika i ugovora, posavetovani su da mogu samoincijativno da raskinu ugovore bez dozvole Sportinga.

U tom periodu su devetorica igrača rešla da napuste klub kao slobodni igrači: Bruno Fernandes, Želson Martin, Rui Patrisio, Danijel Podense, Bas Dost, Rodrigo Batalja, Vilijam Karvaljo, Ruben Ribeiro i Rafael Leao. Posle nekoliko dana su se Fernandes, Dost i Batalja predomislili i rešili da povuku zahteve za raskidima ugovora i ostanu u klubu.

Ali ostala šestorica su napustili klub. Prvo je izgledalo da su otišli za džabe, ali je Sporting posle pravne borbe uspevao da naplati obeštećenja. Iako su ona bila manje od onoga što je lisabonski klub tražio. Od Atletika su naplatili 22.500.000 evra za Martinsa, od Vulverhemptona 18.000.000 evra za Patrisija, od Betisa 20.000.000 evra za Karvalja, a od Olimpijakosa 7.000.000 evra za Podensea. Ruben Ribeiro je kao najmanje vredan igrač otišao i šest meseci nije imao klub, a jedino je Leao (mislio da je) isterao svoje i kao slobodan igrač potpisao za Lil.

Ipak, Sportingova pravna borba je sada dala rezultat i TAS je naložio igraču (ne Lilu) da plati 16.500.000 evra. FIFA se ogradila od celog slučaja, rekla da nije nadležna i svu odgovornost prebacila na TAS. Igrač ima pravo žalbe, ali je evidentno da će morati da plati odštetu i da će Sporting i na njemu inkasirati obeštećenje.

(FOTO: AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara