Operacija “Novi ugovor“ - čekaju se revolucionar Mesi, Ter Štegen i Semedo

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.04.20. | 09:50

Tri najvažnije karike u lancu

“Mesijeva revolucija“ zapalila je Kataloniju i izazvala snažnu reakciju poljuljane uprave koja po svaku cenu želi da ugasi požar i učini sve kako bi se vratila harmonija u redovima Barselone. 

Uprkos želji Barseloninih ambasadora da smanje primanja za 70 odsto i tako pomognu klubu da opstane u teškim vremenima, svi pričaju o naslovnoj strani renomiranog sportskog dnevnika Ekip i tekstu kojim je do detalja opisan rat između uprave koju predvodi Đosep Marija Bartomeu i igrača na čelu sa Lionelom Mesijem

Izabrane vesti

Zato sada Bartomeu i njegov najbliži saradnik Erik Abidal ulažu maksimalne napore kako bi odobrovoljili svoju prvu zvezdu i učinili da se višemesečne nesuglasice utope u hrpi novca s novim ugovorom. Nije samo tihi rat razlog zašto se pridaje velika pažnja Mesijevom novom ugovoru. Argentincu saradnja sa Barselonom ističe juna 2021. godine, ali zbog postojeće klauzule u ugovoru on bi teoretski mogao da ode bez ikakvog obeštećenja već ovog leta! Zato je Mesijev novi ugovor prioritet svih prioriteta i dok se ovaj posao ne bude završio sve ostalo se stavlja na stranu.

Mesijeva revolucija: Svlačionica otvoreno protiv Bartomeua i njegovih medija

Naravno, niko u ovom trenutku ni u ludilu ne bi poverovao da će Mesi da ode. Ali trenutna situacija u klubu nikako ne ide u prilog upravi. Zato Mesi mora da bude srećan. Zbog svoje decenijske posvećenosti uspehu Barselone, kapitenske trake na ruci i njegovog glasa u praktično svakom apsektu rada sportskog sektora... Mesijeva godišnja plata iznosi BRUTO 70.000.000 evra, odnosno 30.000.000 evra NETO, iliti vrtoglavih 565.000 evra sedmično, bez bogatih bonusa koji mu značajno podižu primanja. Mada je bilo čak i priča da bi svaki naredni ugovor mogao da se obnavlja iz godine u godinu baš na inicijativu omalenog Argentinca, Barselona namerava da mu još jednom podigne platu i nagovori centralnu figuru svih dosadašnjih projekata da potpiše do kraja karijere.

Bartomeu i Abidal su već opipali Mesijev puls kroz neke neformalne razgovore, u ovim danima najviše putem telefonskih poziva. Prema informacijama katalonskog lista Mundo Deportivo, ideja je da se ceo posao završi do početka juna, odnosno kada se stanje u klubu normalizuje po očekivanom završetku pandemije virusa korona.

Uz Mesija Barselona ima ideju da po hitnom postupku reši još dva važna pitanja – ugovore Mark Andrea Ter Štegena i Nelsona Semeda. Obojici saradnja s Barsom se završava u leto 2022. godine, ali zbog različitih pitanja uprava želi da se njihovim ugovorima pozabavi sada.

Ter Štegen je poslednjih nedelja posebno u centru pažnje. Kao jedan od najboljih golmana planete i te kako je na ceni, a Barselona ne namerava da ga izgubi i zbog toga što važi za uzornog profesionalca, te sve veće popularnosti u svlačionici. Bajern i Čelsi su pokazali veliko interesovanje i pokušavaju da ga namame, ali čini se da će imati baš težak posao, gotovo neizvodljiv u ovom trenutku. Doduše, sve zavisi od Barselone.

Nemac od svog uprave traži potvrdu da razume njegovu ulogu na terenu i značaj za tim. U prevodu – povišicu koja bi bila u skladu s onim što najbolje radi. Ter Štegen trenutno inkasira nešto manje od 5.000.000 evra godišnje, odnosno malo ispod 100.000 evra sedmično i u grupi je najslabije plaćenih prvotimaca. Bolje uslove spremili su i Bajern i Čelsi i to je trenutno njihova jedina karta na koju mogu da igraju. Nemački šampion ima i jaku potporu u vidu legendarnog Olivera Kana koji je najveći zagovornik ideje da Ter Štegen dođe na Alijanc Arenu i zameni Manuela Nojera. Podsetimo, Bajern i Nojer imaju velike probleme s pregovorima oko novog ugovora i postoji opasnost da bi dve strane mogle da se raziđu uskoro. Međutim, brzo su u vodu pale priče da bi Nojer mogao u Englesku, tačnije u Čelsi, što je saopštio preko svojih zastupnika. Njemu se ne ide iz Nemačke i sada praktično samo tvrdi pazar kod poslodavaca iz Minhena. Bajern bi po potpis Ter Štegena išao samo u slučaju da Nojer zaista ode, s obzirom da je za leto već dogovoren transfer Aleksa Nibela iz Šalkea koji će zasigurno biti rezervna opcija.

Čelsi je posle skupocenog kiksa sa Kepom Arizabalagom u potrazi za novom “jedinicom“, ali dostupnih kvalitetnih opcija je sve manje. Klub sa Stamford Bridža bi Ter Štegenu dao veliki novac u pokušaju da iskoristi njegovu trenutnu situaciju. I to je sve, mada je Barselona dovoljno sposobna da nemačkom golmanu pruži i tu, finansijsku satisfakciju.

Što se Nelsona Semeda tiče, tu najveći pritisak vrši njegov agent Žorž Mendeš. Prepreka za uspešan nastavak i finiširanje pregovora mogla bi da bude u zahtevu portugalskog agenta da Semedo dobije značajnu povišicu. Semedo je u ovom trenutku na “samo“ 60.000 evra sedmično, a njegov agent traži duplo više novca. Interesovanja za Portugalca ima, prošlog leta raspitivali su se PSŽ i Atletiko, a zanimljivo je da Barsa i dalje Benfiki plaća debeo bonus za svakih 50 utakmica koje on odigra. Za još sedam mečeva Benfiki će na račun pristići oko 5.000.000 evra. Iako ni Semedo nije uspeo baš najbolje da odmeni Danija Alvesa, on je ipak nešto najbliže onom što je Brazilac donosio po desnom boku i zato klub želi da ga sačuva. Ali, ne baš za duplo veću platu...

Kako je objašnjeno, Barselona će o novom ugovoru Luisa Suareza razmišljati kada se Urugvajac bude oporavio od nove povrede kolena koja je odavno hronične prirode, vratio na teren i bude odigrao nekoliko utakmica. Pistoleru (33) ugovor ističe u junu 2021. tako da ima dovoljno vremena da se priča o produžetku, što je i sam golgeter napomenuo.
“Ako budem uspeo da odigram 60 odsto utakmica pošto se vratim na teren, produžiću ugovor“, poručio je Suarez za radio Katalunja.

Foto: reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara