Ćabi Alonso (©Reuters)
Ćabi Alonso (©Reuters)

Ćabi Alonso: To što nismo osvojili tripletu učiniće me boljim trenerom

Vreme čitanja: 3min | uto. 04.06.24. | 16:20

Osvrt Bajerovog trenera na minulu sezonu i objašnjenje zašto nije prihvatio poziv Liverpula

"Ono što te ne ubije, ojača te" ili "nije bitno odredište nego putovanje" izreke su kojima će se voditi Ćabi Alonso uoči naredne sezone.

Španski trener je u prethodnih godinu dana provozao navijače Bajer Leverkuzen putevima ponosa i uživanja, omogućivši im da se prvi put u istoriji kluba raduju tituli prvaka Nemačke i to bez jiednog poraza. Na isti način Farmaceuti su stigli do nacionalnog kupa, a jedinu izgubljenu utakmicu u sezoni za nama doživeli su od Atalante u finalu Lige Evrope.

Izabrane vesti

Propuštena je prilika da se Bajer Leverkuzen nađe među malobrojnim evropskim klubovima sa takozvanom tripletom (prvenstvo, kup, međunarodno takmičenje), ali Alonso ne žali zbog toga. Štaviše, veruje da će ga poraz od ekipe iz Bergama učiniti još boljim trenerom.

"Svakako da je ovo bilo jedno veliko putovanje. Veoma izazovno i veoma zahtevno. Tokom prvih nekoliko nedelja stekao sam utisak da bi ovo mogla da bude prilično uspešna sezona za nas. Nisam bio baš toliki optimista da sam verovao da ćemo biti ovoliko dobri, ali jesam verovao da ćemo biti dobri", rekao je mladi strateg u intervjuu za CNN.

Igračka biografija 42-godišnjeg Baska je impozantna. Nastupao je za Bajern Minhen, Real Madrid, Liverpul, Eibar i Real Sosijedad. Ligu šampiona je osvojio dva puta, kao i evropsko prvenstvo, a jednom je bio svetski šampion. Iako je mogao drugačije, trenerski put izabrao je da gradi postepeno, počevši u B timu kluba iz San Sebastijana.

"Povratak korenima i rad sa mladim igračima u Real Sosijedadu pomogli su mi da shvatim da fudbal nije samo elita među kojom sam ja godinama igrao, već sam se vratio nekoliko koraka unazad i postavio na nivo igrača sa kojima sam sarađujem. To mi je mnogo pomoglo da se razvijem kao trener i nikada neću zaboraviti".

Kada je došao u Bajer, ekipa je bila druga otpozadi na tabeli Bundeslige. Uspeo je da ju je podigne do šestog mesta, a onda i povede na tron. Odlično je odrađen prelazni rok prošlog leta, kada su dovedeni Bonifejs, Telja, Džaka, Hofman, Grimaldo, Stanišić... koji su sjajno uklopljeni sa starosedeocima.

"Kada sam došao drugi deo sezone smo odigrali bolje i uspeli da se popnemo na mesto koje smo želeli. Prošle sezone cilj je bio da se plasiramo u Ligu šampiona".

Alonso je istakao da njegovi igrači nisu pridavali veliku pažnju dugačkom nizu utakmica bez poraza, već su se više zadovoljavali dobrim rezultatima i efikasnom igrom.

"U ekipi nismo mnogo pričaki o nepobedivosti, već više o spektakularnim brojkama koje smo imali na tom putu. Za medije je bilo uzbudljivije da broje od utakmice do utakmice, ali nama su bitniji bili kratkoročni ciljevi nego dugoročni".

Broj Bajerovih utakmica bez poraza u minuloj sezoni glasi 52. Serija je trajala do pretposlednjeg izazova - finala Lige Evrope protiv Atalante u Dablinu. I baš tada su Ćabijevi vojnici zakazali, odigravši jednu od najslabijih partija od kada je Bask seo na klupu nemačkog kluba.

"To je fudbal. Izuzetak je niz koji smo napravili, dok je suočavanje sa porazima deo našeg posla. Niti je prvi, niti poslednji put. Prilično sam siguran da će me poraz od Atalante učiniti boljim trenerom nego da smo osvojili i Ligu Evrope. Takve utakmice se ne zaboravljaju i mogu koristiti u budućnosti. U ovom trenutku boli, jako boli, ali imam osećaj da će mi taj poraz biti korisniji da napredujem kao trener nego da smo pobedili i osvojili tripletu", istakao je Alonso, čija se ekipa brzo trgla i sezonu ipak završila trijumfalno - osvojivši Kup Nemačke.

Za kraj intervjua Ćabi Alonso se osvrnuo i na poziv svog nekadašnjeg kluba, Liverpula. Brzo nakon što je Jirgen Klop najavio odlazak sa Enfilda, ime Bajerovog trenera počelo je da se pominje u svojstvu njegovog naslednika. Ipak, Alonso je razočarao navijače svog nekadašnjeg kluba, a oduševio pristalice Bajer Leverkuzena odlukom da ostane na Baj Areni i za narednu sezonu.

"Takve odluke moraju da se donose promišljeno i da budu utemeljene. Više je bilo do toga šta imam, nego šta mi nedostaje. Svakako, moja veza sa Liverpulom i dalje je jaka, ništa se nije promenilo niti postoje neki problemi".

Na pitanje da li je uopšte preogvarao sa čelnicima Liverpula, Ćabi Alonso nije želeo da otkriva detalje.

"Takve stvari ostaju iza zavese", kratak je bio stručnjak iz Baskije.


tagovi

Ćabi AlonsoBajer Leverkuzen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara