(Reuters)
(Reuters)

Buongiorno Italija: Dovbik i devetka razdora!

Vreme čitanja: 4min | čet. 01.08.24. | 13:55

Juve krade Nika Gonsalesa Atalanti

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Artjom Dovbik je došao u Rim i već je u vrtlogu polemike oko fotografije obajvljene na društvenim mrežama na kojoj se vidi novi dres Rome sa brojem devet i njegovim imenom. Reč je o poklonu koji je dočekao menadžere ukrajinskog napadača u hotelskoj sobi u Rimu kada su došli na pregovovore sa rukovodiocima Rome.

Izabrane vesti

Polemika je nastala jer je Tami Ejbraham, barem zasada, privremeni vlasnik Romine „devetke“ i pomenuti gest, i pored toga što nije nosio u sebi izvornu malicioznost, prouzrokovao je podele kojima su inače skloni u Italiji.

Nije tajna, čak ni Ejbrahamu, da trener Rome Daniele De Rosi ne vidu u njemu rešenje za predstojeću sezonu i posledično klub želi da ga proda. Problem je što Ejbraham dolazi posle sezone koju je proveo oporavljajući se od teške povrede i malo je verovatno da će neko biti spreman da plati 30.000.000 evra koliko Roma traži za njega.

Vrlo je verovatno da će rimski klub morati da čeka kraj prelaznog roka da „udomi“ Ejbrahama i to po formuli pozajmice sa pravom otkup. Objektivno gledano cena Ejbrahama, u ovom momentu, teško može da pređe 20.000.000 evra. Podsetimo, da bi Roma izbegla tzv. minusvalencu mora da proda Ejbrahama za 16.000.000.

U Trigoriji očekuju da Dovbik brzo demantuje „kasandre“ koji podsećaju na slučaj Kasteljanos koji nije ni izbliza opravdao opravdanje u komšijskom klubu. Argentinac je u dresu Đirone postigao 13 golova dok je u Laciju završio sezonu sa četiri pogotka. Svaki dres ima svoju težinu, a Romin ima mnogo izraženiju nego što to kaže sala trofeja Đalorosih.

Iz Španije će, po svoj prilici, stići i Mark Pubilj, desni bek Almerije. Klub iz Andaluzije traži 10.000.000 evra za 21-ogodišnjeg fudbalera. Cifra koju Roma može da plati, ali će pokušati da dobije neku vrstu popusta. Posao bi brzo mogao da bude zaključen i zato što je tehnički sponzor Rome u vlasništvu iste grupe u čijim se rukama nalazi španski klub.

Naravno, postavlja se pitanje da li je Pubilj adekvatno rešenje budući da je Roma veoma tanka na desnom beku i to je jedino mesto u timu koje nije popunjeno na nivou tima koji pretenduje da se bori za mesto u Ligi šampiona.

JUVE KVARI POSAO ATALANTI SA NIKOM GONSALESOM

Pravilo najvećih sportskih rukovodilaca je da svaki klub koji drži do sebe mora da bude u igri oko svakog velikog ili interesantnog fudbalera na fudbalskoj pijaci. U tom kontekstu je razumljivo što je tehnički direktor Kristijan Đuntoli bacio oko i na Nika Gonsalesa. Argentinac je na meti nekoliko klubova, pre svih Atalante, a Fjorentina je fiksirala cenu na 30.000.000 evra za krilnog napdača.

Juventus već duže vreme traži takav profil igrača za tim Tijaga Mote. Pričalo se i priča o Galenu, Adejemiju, Sanču, jutros je isplivalo i ime Antonija Nuse, talantovanog Norvežanina u dresu Briža. U takvoj konkurenciji Niko Gonsales bi bio najbolje rešenje, između ostalog i jer poznaje odlično Seriju A i ne bi mu trebalo puno vremena za prilagođavanje kao drugim kandidatima.

Interesovanje Juventusa za Gonsalesa ima i drugu stranu medalje jer predstavlja odgovor Atalanti koja zateže oko Kopmejnersa i ne želi da spusti početnu cenu od 60.000.000 evra.

Niko Gonsales je igrač velikog talenta, ali nije uspeo da dostine nivo koji mu je na dohvat ruke jer nije nikada uspeo da pruža odlične partije u kontinuitetu. Oscilacije su ga prilično limitirale, kao i serija povreda zbog kojih je preskočio i nekoliko velikih reprezentativnih takmičenja.

LEAOVO OBEĆANJE MILANU

Rafa Leao će postati otac blizanaca u novembru. Očinstvo je, barem na rečima, prilično promenilo, pogled na svet i budućnost Portugalca, pogotovo u sportskom kontekstu. Leao je u intervjuu za Gazetu delo sport izjavio da će postati jedan od najboljih fudbalera na svetu. Rafa je potvrdio da u pripremnom delu sezone više trenira nego prethodnih godina kao i da su individualni treninzi usmereni ka njegovom osposobljavanju da trese češće protivničke mreže.

Leao je postao svestan da je uslov svih uslova da barem duplira broj golova po sezoni ako želi da uđe u “Panteon” velikih igrača današnjice. Njegovi driblinzi, prodori, maštovitost nemaju mnogo smilsa ako nisu krunisani golovima. Uz sebe će imati, gotovo svakodnevno, i Zlatana Ibrahimovića koji je već počeo da savetuje Leaa kako da poboljša svoju efikasnost. Prvi savet je da mora da bude beskrupulozniji pred protivničkim vratima i bezobzirniji na terenu.

Rafa bi trebalo da bude među fudbalerima koji će imati najviše koristi od dolaska Paula Fonseke na klupu Rosonera. Tip igre porugalskog stručnjaka, kao i činjenica da su zemljaci, će imati direktan uticaj na dalji tok Leaove karijere. Osim što je pričao lepo o Fonseki, Leao je imao i probrane reči za Alavra Moratu i Strahinju Pavlovića, svoje nove klupske drugove.

Leao je na kraju napravio i postolje najboljih portugalskih igrača svih vremena. Na prvom mestu je Ronaldo, drugom Euzebio, a na trećem Figo. Ako bude sledio savete Ibrahimovića i napravi kvalitativni skok koji se očekuje u budućnosti bi neki novi portugalski mladi as mogao njega da uvrsti u vrh, među portugalske fudbalske legende.

Kako god bilo, sledeća sezona će nam dati odgovor na tu nedoumicu i od kakvog je materijala napravljen Rafa. Rešio je probleme sa Sportingom i dugovanja, smirio se, u novembru će postati otac i sezona sa više od 20 golova bi trebalo da bude šlag na torti.


tagovi

Romaac milanJuventusFjorentinaNiko GonzalesArtjom DovbikTami EjbrahamRafael LeaoLetnji prelazni rok 2024transferi

Obaveštavaj me

Milan
Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara