Buongiorno Italia: Produžavanje ugovora top fudbalera u vreme Kovida i pitanje morala

Vreme čitanja: 6min | čet. 12.11.20. | 12:53

De Lihtov povratak raduje Juve, Lacio na udaru zbog kršenja protokola

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italijanski dnevnici odvajaju prostor za, kako su oni definisali, potpuno nepotrebnu prijateljsku utakmicu Italije sa Estonijom, ističući da je Mančini bio u izolaciji i da je sa svog kauča dirigovao igrom Azura preko svog pomoćnika Evanija.

Izabrane vesti

Zanimljivu priču donosi Gazeta koja izveštavajući o toku pregovora Donarume sa Milanom, Lautara Martineza sa Interom i Dibale sa Juveom, otvara priču o moralnosti povećanja primanja igrača u vremenu kada fudbal rizikuje bankrot i svi stežu kaiš. Korijere najavljuje pooštravanje mera FS Italije koji više neće tolerisati kršenje pravila ponašanja za suzbijanje rizika od širenja Kovida-19, a Tutosport izveštava da je De Liht spreman da se vrati na teren posle višemesečne pauze zbog operacije ramena.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Poptisuješ li ili ne?”, otvara današnje izdanje Gazeta sa tri priče o fudbalerima koji se nalaze u jeku pregovora o produžetku ugovora sa svojim klubovima. Reč je o Donarumi, Lautaru Martinezu i Dibali. U podnaslovu se kaže da su u Milanu optimisti da će postići dogovor sa Điđom, da Lautaro očekuje od Intera tretman rezervisan za top igrače, dok je distanca između Dibale i Juvea sve vidljivija. Na unutrašnjim stranama se slikovito, kroz semafor, pokazuje zelena boja za golmana Milana, žuta za centarfora Intera, a crvena za “desetku” Juvea. Gazeta otvara i moralnu dilemu oko novih ugovora: u momentu kada cela fudbalska industrija gubi milione evra, a klubovi rizikuje bankrote, da li je moralno, ali i isplativo, izlaziti u susret astronomskim zahtevima igrača i plaćati basnoslovne provizije sve pohlepnijim menadžerima.

U lovu na božićni kolač: Milan je u dobroj poziciji da završi kalendarsku godinu na prvom mestu. Roma i Napoli su u zasedi”, analizirala je Gazeta raspored utakmica do Božića po gregorijanskom kalendaru. U tekstu se kaže da Milan, Napoli i Roma imaju sve karte da ostanu u vrhu tabele, a da će Sasuolo biti na velikom ispitu, jer će u sledeća tri kola ukrstiti koplja sa Veronom, Interom i Romom. List predviđa i da će oporavak i podizanje Juventusa i Intera na tabeli biti posut trnjem i da nije isključeno da i na kraju decembra budu relativno daleko od prvog mesta.

Prekršen protokol, Lacio rizikuje: zaobiđeni nadležni sanitarni organi kako bi se izbegao karantin”, piše Gazeta da istražitelji slede pistu po kojoj su Nebeskoplavi, navodno, imali nameru da izigraju protokol FS Italije, odnosno da ne stavljaju tim u tzv. bezbednosni balon. U tekstu se navodi da je cilj istrage da utvrdi ko su odgovorna lica za nedozvoljeno ponašanje i da će večeras biti saslušan klupski lekar Ivo Pulčini.

Raspršeni baloni. Previše nedozvoljenih udaljavanja iz klubova i izolacije po ličnoj interpretaciji”, stavljaju se pod lupu ponašanja fudbalera u prehtodnom periodu, od Ronalda do Milenkovića. “Ronaldo otvorio pukutinu u sistemu, petorica igrača Fjorentine ga dokrajčila”, tvrdi Gazeta da je odlazak Milenkovića, Vlahovića i još trojice igrača Ljubičastih bila kap koja je prelila čašu i primorala FS Italije da koriguje i učini još rigidnijim postojeći protokol za sprečavanje širenja zaraze Kovida-19.

Mihajlović, ratovi i renesanse, Siniša i njegove tajne za ”nema predaje” prikaz je Valtera Veltronija autobiografije Siniše Mihajlovića koju je sprski trener napisao sa novinarem Gazete delo Sport Andreom Di Karom.

Ronaldo piše istoriju. Stigao je Puškaša na kvoti od 746 golova”, podseća list da sa jučerašnjim golom CR7 ima ispred sebe samo trojicu legendarnih fudbalera koji su više puta zatresli mrežu od njega: Bicana (805 golova), Romarija (772) i Pelea (767). Jedini fudbaler koji može da ga osujeti da postane najbolji strelac svih vremena je Leo Mesi sa 722 gola budući da ima dve godine manje.

CORRIERE DELLO SPORT

Kovid, fudbal uzvraća udarac”, najavljuje Korijere značajne promene u protokolu FS Italije koji predviđa značajno povećanje novčanih kazni za nepoštovanje pravila, pooštravanje mera uključujući i obavezan karantin u jednoj strukturi za sve igrače koji nisu pozitivni, svaki put kada se otkrije novi zaraženi. Takođe se navodi da će, po uzoru na UEFA, samo jedna zdravstvena ustanova analizirati briseve na Kovid-19, kako ne bi došlo do dihotomije kao u slučaju Lacija.

Džeko veruje: cilj je da igra protiv Parme”, piše rimski dnenvik da je kapiten kluba optimista da će na vreme postati negativan i da će moći da odgovori na poziv trenera Fonseke. List izveštava da su u Trigoriji odahnuli jer su poslednji rezultati testiranja pokazali da nema novih zaraženih. Takođe se izveštava da je reprezentativac Jermenije Mhitarjan ispoštovao naređenje nadležnih sanitarnih organa u Rimu i ostao u Trigoriji.

Dobre vesti stižu i za Lacio. Kapiten Senad Lulić je veoma blizu povratka na teren posle, gotovo, jednogodišnje pauze zbog povrede. U tekstu na unutrašnjim stranama se ističe da će Lulić biti na raspolaganju Inzagiju krajem ovog ili početkom sledećeg meseca. Istovremeno se prenosi i molba Vedata Murićija navijačima Lacija da imaju još malo strpljenja i da će njegovi golovi doći.

Korijere se bavi i slučajem brisevi u kući Lacija i nastavkom sportske i krvične istrage. U izveštaju se navodi da će rezultati novih detaljnih analiza briseva fudbalera Nebeskoplavih koji su bili zaplenjeni ranije biti poznati za pet dana.

Prodati Ronalda? Juventusu bi to bilo u interesu”, zaključak je minuciozne analize troškova i dobiti od Ronalda u poslednjoj godini ugovora koji ističe u leto 2022. sa Starom damom. Kad se sve sabere i oduzme Bjankonerima se više isplati da prodaju Portugalca sledećg leta nego da ga zadrže do 2022. U drugom tekstu na temu Ronalda se ističe da nije samo PSŽ zainteresovan za Portugalca već i njegov bivši klub Mančester Junajted.

 TUTTOSPORT

Juve, dolazim!” i torinski dnevnik se opredelio da servira svojim čitaocima dobru vest na naslovnoj strani. Holandski reprezentativac Matijs De Liht se oporavio u poptunosti od operacije ramena i sada je spreman za novu avanturu sa Starom damom. “De Liht je već u odličnoj formi i uspostavio je odličan odnos sa Pirlom. Spreman je da preuzme svoje mesto u odbrani. Brio je egzaltiran povratkom Holanđanina: Njegov povratak je fundamentalan, Holanđanin utiče na rezultate Juvea koliko i Ronaldo”, tvrdi bivši igrač Stare Dame i Italije. Jedina loša vest je nova povreda Rabioa u reprezentaciji Francuske budući da Pirlo već zna da neće moći da računa na Remzija na prvoj utakmici posle pauze protiv Kaljarija.

Presuda koja upozorava”, naslov je intervjua sa bivšim sudijom Pjerom Kalabroom u kojem je ocenio da rečnik koji koristi sudija Sanduli, u motivaciji odbijanja žalbe Napolija na prvostepenu odluku da se dodeli pobeda Juventusu 3:0, ukazuje na slanje jasne poruke da protokol FS Italije mora da se poštuje i da se neće tolerisati bilo kakav pokušaj njegovog izigravanja.

Od velike nepoznanice do centra ravnoteže novog Milana: Kesi drži ključeve u rukama”, veze pohvale Tutosport na račun bivšeg igrača Atalante koji je posle nekoliko neubedljivih sezona pronašao svoju pravu dimenziju u redovima Rosonera. U drugom tekstu se potvrđuju priče o novom interesovanju Milana za Soboslaja, ali i da mora da bude oprezan, jer Lajpcig drži na oku Mađara.

Toro, Vanjati ponovo juri Toreiru”, piše Tutosport da Torino vidi šansu u prilično nezavidnom položaju Toreire u Atletiko Madridu priliku da ga angažuje. Naime, bivši igrač Sampa i Arsenala ima malu minutažu kod Čola Simeonea i Torino bi ga rado uzeo na pozajmicu u januaru garantujući mu mesto startera u timu.

Piše: Željko Pantelić 


tagovi

LacioAlajksis RomaoBuongiorno ItaliaBrazilska Serija A

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara