Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Pohvale za Kolarova – više je uradio za 15 minuta nego Perišić za 80

Vreme čitanja: 7min | čet. 22.10.20. | 12:43

Vratila se Evroboginja, Roma u raljama Mendeša, u Torinu se analizira šta treba da se desi pa da Kristijano Ronaldo, Paulo Dibala i Alvaro Morata zaigraju zajedno

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Utakmice Intera i Atalante očekivano u fokusu današnjih izdanja italijanske sportske štampe. Na sva usta se hvali još jedna efikasna partija Romelua Lukakua, a posle bledog izdanja u gradskom derbiju sa Milanom hvali se i igra Aleksandra Kolarova. U superlativu se piše o pobedi Atalante nad Mitdjilandom, tema je i Romina potraga za novim sportskim direktorom – čini se izvesnim da će biti pod uticajem agenta Žorža Mendeša – dok se navijači Juventusa pitaju kada će na terenu gledati trozubac: Kristijano Ronaldo, Paulo Dibala, Alvaro Morata.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Lukaku Interov junakLukaku Interov junak

Srećom tu je Lukaku”, ističe Gazeta da je Belgijanac još jednom spasao Inter od poraza. Centarfor Nerazura je počeo novu evropsku sezonu kako je završio prethodnu. Podsetimo u prošlom izdanju Lige Evrope i Lige šampiona, Romelu Lukaku je tresao redovno mreže na poslednjih osam mečeva.

Na unutrašnjim stranama u izveštaju pod naslovom “Žal Intera za propuštenim prilikama” se navodi da je tim Antonija Kontea igrao bolje, da je stvorio sijaset šansi, ali da je Borusije Mehengladbah bila na korak od pobede zahvaljujući početničkim greškama Artura Vidala.

Takođe se zapaža da je Mateo Darmjan odlično zamenio Ašrafa Hakimija koji je par sati pre početka meče poslat u izolaciju jer je bio pozitivan na Kovid-19. U vrlo pozitivne detalje se uvrštava reakcija Intera na vođstvo Nemaca u poslednjim minutima utakmice dok se među negativnim našla i povreda Aleksisa Sančeza koji će morati da se zaustavi, izgleda na duže vreme.

Aleksandar Kolarov je odigrao bolje meč sa Borusijom nego derbi sa Milanom. Reprezentativac Srbije dobio je prelaznu šesticu uz konstataciju da je bio oprezniji i staloženiji u defanzivnoj fazi, a odaje mu se i priznanje za odlično izveden korner iz kojeg je Inter izjednačio.

Gazeta ukazuje i da je pobeda Šahtjora nad Real Madridom dodatno zakomplikovala poziciju Intera i da će prolaz do osmine finala biti veoma trnovit, jer će u igri biti sva četiri tima u grupi.

Evo nama ponovo EvroBoginje”, naslov je teksta o pobedi Atalante nad Midtjilandom 4:0. List zapaža da se u Danskoj prisustvovalo bukvalnoj poplavi, padala je jaka kiša, ali i poplavi šansi i golova Atalante. U prvi plan se stavljaju golovi Papua Gomeza i Alekseja Mirančuka - Rus je zatresao mrežu na debitantskom meču u dresu Atalante – zbog njihove lepote, dok su pogoci Kolumbijaca Duvana Zapate i Luisa Murijela plod njuha vrhunskih golgetera.

Pirlovi potezi: Revolucija Juve, jurišna krila i pet napadača u stalnom pokretu”, naslov je analize novina koje je uneo u igru Bjankonera novi trener. U članku se zapaža da Juve prihvata rizik da u odbrani bude otkriveniji, ali da je zato nepredvidiv i uvek različit, sa čitavom lepezom solucija u napadu. Izbor, koji će postati još bogatiji i raznovrsiji sa povratkom Kristijana Ronalda u tim.

Ibrino zatvaranje kruga sa Seltikom”, podseća milanski dnevnik da je Zlatan Ibrahimović debitovao u evropskim takmičenjima pre 19 godina, protiv škotskog Seltika s kojim će Milan večeras ukrstiti koplja u Ligi Evrope. Na tom debitantskom meču Zlatan nije postigao gol tako da bi večeras mogao da stavi svoj pečat na 22 grad u Evropi u kome se upisao u listu strelaca . “Zlatan je u evropskim takmičenjima postigao 57 golova u 14 zemalja i u 21 gradu”, pedantno je izračunala Gazeta. Prema informacijama lista večeras će na teren istrčati gotovo isti tim kao u derbiju sa Interom. Neće biti samo povređenog Hakana Čalhanoglua (umesto njega je najavljen Brahim Diaz), a Ismaela Benasera će odmeniti Sandro Tonali na sredini terena.

Pele 80. Od čistača cipela do gospodara Mundijala. Srećan rođendan fubdalskom Bogu”, posvetio je italijanski dnevnik dve stranice da čestita okrugli rođendan nezaboravnom brazilskom asu.

 CORRIERE DELLO SPORT

Akpa Akpro zaslužio i Drogbine pohvaleAkpa Akpro zaslužio i Drogbine pohvale

Drugačija Roma”, piše ispod zagavlja rimskog dnenvika da će Đalorosi protiv Jang Bojsa igrati u potpuno drugačijem sastavu od onog koji smo videli u poslednje tri utakmice šampionata. U podnaslovu se navodi da će Paulo Fonseka u odsustvu Krisa Smolinga (povreda) i Đanluke Mančinija (kartoni) poslati na teren formaciju u postavci 4-2-3-1 i da će gotovo pola tima biti Španci. Od golmana Pau Lopeza, preko Gonzala Viljara i Pedra, do Karlesa Pereza i Borhe Majorala.

U drugom tekstu se izveštava da je Majkl Emenalo, tehnički direktor Čelsija, najozbiljiniji kandidat da postane sprotski direktor dok bi Luis Kampos imao ulogu specijalnog savetnika. Indikativno je da su i Emenalo i Kampos vezani za čarobni krug Žorhea Mendeša.

Gatuzov poziv na juriš”, najavljuje se i meč Napolija sa AZ Alkmarom na San Paolu. U tekstu se navodi da će trener Azura izvršiti samo par izmena u odnosu na tim koji je dominirao protiv Atalante. Nikola Maksimović bi trebalo da zameni Kostasa Manolasa, a Stanislav Lobotka – Tjemuea Bakajokoa, svi ostali će biti potvrđeni. Na klupi će biti i kapiten Lorenco Insinje koji se oporavio od povrede. “Plašimo se Kovida-19, ali smo svesni da moramo da učinimo sve da fudbal, kao velika industrija, preživi”, citiraju se reči Gatuza na činjenicu da su Holanđani stigli u grad podno Vezuva bez 13 zaražanih igrača.

Lacio, i Drogba nagradio Akpa Akproa”, svedoči Korijere da je Didije Drogba na svojim nalazima na društvenim mrežama glorifikovao strelca trećeg gola Lacija protiv Borusije Dortmund. U tekstu se prolazi kroz živontu priču Akpe Akproa koja je klasična storija dece afričkih migranata u Francuskoj. Takođe se podvlači da je Lacio kupio Akpu Akproa za samo 200.000 evra i da je njegova plata 300.000 evra.

Super Imobile ugledao na horizontu Piolu”, ukazuje rimski dnevnik da je golom protiv Borusije Dortmund Čiro Imobile stigao do kvote 127 golova i izjednačio se sa Bepeom Sinjorijem. Sada je ispred Čira samo legendarni Silvio Piola sa 159 golova.

Lukaku nije dovoljan, remi Intera”, i Korijere, poput Gazete, stavlja pod reflektore Belgijanca koji je sa dva gola spasao Nerazure od poraza. Korijere je Aleksandru Kolarovu dalo veću ocenu nego Gazeta, 6,5, uz obrazloženje da je u defanzivnoj liniji solidno odradio svoj posao, a da je po izlasku Ivana Perišića više uradio za 15 minuta nego Hrvat za 80. Kreirao je dve šanse centaršutevima, a drugi gol Lukakau je došao posle njegovog kornera.

Rimski dnevnik ističe i da je Inter osim dva boda izgubio na par nedelja i dvojicu veoma važnih igrača za Antonija Kontea: Sančez se povredio, a Hakimi je pozitivan na Kovid-19. 

TUTTOSPORT

Kako će da igra Juve?Kako će da igra Juve?

Barso, evo na!”, baca Tutosport rukavicu izazova katalonskom klubu najavljujući da bi nekadašnji igrači večitog rivala Real Madrida mogli da predvode napad Juventusa protiv Lionela Mesija i družine, sledeće nedelje u Torinu. “Morata i Ronaldo jedva čekaju veliki dvoboj u Ligi šampiona. Španac je silno motivisan posle golova u Kijevu, a CR7 je pormenio izgled (ošišao se na nulu) i čeka da dobije zeleno svetlo od UEFA”. Na unutrašnjim stranama se ističe da tifozi Juventusa sanjaju da vide zajedno na terenu Ronalda, Alvara Moratu i Paula Dibalu. Međutim, koči Tutosport entuzijazam, u sledećem periodu Dibala i Morata će biti alternativni na startu utakmica, a zatim kako vreme bude prolazilo nije isključeno da Andrea Pirlo pronađe ravnotežu u timu koja bi dozvolila da se počinju mečevi sa triom Ronaldo – Morata – Dibala. Potrebno je, precizira Tutosport, da se Španac i Argentinac žrtvuju i u defanzivnoj fazi igre da bi trozubac mogao da funkcioniše.

Kjeza – Daglas Kosta, isplatilo se!”, nema sumnju Tutosport da je Stara dama napravila dobar posao kada je poslala Brazilca u Bajern i angažovala dojučerašnjeg igrača Fjorentine. U tekstu se ističe da se Kjeza odmah uklopio u ambijent Kontinase i da je već usvojio mentalitet Bjankonera. List izveštava i da povreda Kjelinija nije tako strašna kako se pomislilo u prvom momentu. Kapiten Juvea će morati da odsustvuje samo deset dana. Njega će zameniti Merih Demiral, a početkom novembra se u stroj vraća i Matijs De Liht.

Inter, samo Lukaku”, Tutospor je na istoj liniji kao Gazeta i Korijere i podvlači ulogu Belgijanca u timu Antonija Kontea. “Golgeter spasao Inter”, naslov je izvštaja na drugoj i trećoj strani. Takođe, kao i druga dva sportska dnenvika, i Tutosport svrstava Kolarova u najbolje igrače Nerazura na jučerašnjem meču. Kapiten reprezentacije Srbije ocenjen je sa 6,5. Veće ocene su dobili samo Lukaku, Darmjan i Lautaro Martinez.

Svemirska Atalanta!” i “Boginja lepote”, to su dva naslova posvećan Atalanti, prvi na naslovnici drugi na unutrašnjim stranama. U tekstu se kaže da je tim iz Bergama sa trijumfom u Danskoj izbrisao debakl protiv Napolija, ali i očajni start u prošlogodišnjoj LŠ protiv Dinama u Zagrebu. Navodi se da je Atalanta igrala u stilu najvećih timova Evrope koji gospodare igrom od prvog do poslednjeg minuta, ređaju šanse i golove, i minimalno rizikuju o odbrani.

Đampaolova klupa visi na sledećih pet utakmica”, prenosi Tutosport šuškanja iz Filadelfije koja ukazuju da će trener Torina na sledeće četiri utakmice u prvenstvu i jednoj u Kupu Italije imati poslednje šanse da sačuva svoje radno mesto.

Prvu meč loptu Marko Đampaolo igra protiv Sasuola Filipa Đuričića koga je trenirao u Sampdoriji. U tom kontekstu list objavljuje veliki intervju, na celoj strani, sa srpskim fudbalerom: “Đuričić: Ćao Đampaolo. Sada imam De Zerbija: vrh!”. Naš igrač se podsetio da je u Sampdoriji sa Đampaolom grejao samo klupu, ali i da nije bilo teških reči i velike tenzije između njih dvojice. Filip za negativan period u Đenovi ne krivi Đampaola, naprotiv smatra da je to bila njegova sreća jer ga je dovela do saradnje sa De Zerbijem.

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara