Buongiorno Italia: Novi Inter sa italijanskim predsednikom

Vreme čitanja: 6min | pon. 03.06.24. | 12:03

Milan dovodi Paula Fonseku za trenera, Juve nudi Rabiou kapitensku traku

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sve je spremno za skupštinu akcionara Intera, na programu sutra, koja će izabrati novi Upravni odbor kluba i predednika. Novi vlasnici iz “Oaktree” su želeli da to bude Bepe Marota, ali generalni direktor Nerazura, barem tako izgleda, želi da ostane na svojoj funkciji. U svakom slučaju, naslednik Stivena Žanga će biti Italijan. Marota, Auzilio i Antonelo, trojka koja je vratila Inter u vrh italijanskog fudbala ostaje na svojim mestima.

Izabrane vesti

Promena u vlasničkoj strukturi Intera već ima svoje prve posledice: Nerazuri ne moraju (i neće) da prodaju nijednog svog top igrača da bi sredili poslovne knjige po neophodnim parametrima UEFA. Štaviše, “Oaktree” je spreman da investira da pojjača tim šampiona Italije. Bento ili Pep Martinez su kandidati da naslede Zomera (u sledećoj sezoni kao rezerva, a od 2025. godine kao starter), u odbani je kapiten Torina Bonđorno viđen kao idealna zamena za Ačerbija. U napadu bi Gudmudson mogao da pojača napadački pogon dok bi Depaj trebalo da bude peti napadač na kome Inzagi insistira imajući u vidu da se na kraju sledeće sezone igra prvi Mundijal za klubove.

Ustoličenje nove vlasničke strukture Intera ubrzava i proces produženja ugovora sa dvojicom kapitena i trenerom Inzagijem. Marota, Antonelo i Auzilio su već spremili nove ugovore i utanačili sve sa menadžerima Lautara Martineza, Barele i Inzagija. Argentinac i Italijan u sledećih par dana će potpisati nove ugovore koji će ih vezivati za Nerazure do 2029. godine. Martinez neće zarađivati kao Dušan Vlahović – Toro je želeo da ima istu platu kao Dušan – ali bi mogao da ga stigne preko bonusa budući da je fiksna godišnja plata 9.000.000 evra, a još 3.000.000 bi mogao da zaradi kroz bonuse. Barela će postati najplaćeniji Italijan u Seriji A sa platom od 6.500.000 evra plus bonusi. Istu platu i nešto manje bonuse i rok trajanja do 2027. godine će imati i trener Inzagi.

Međutim, neće sve ići glatko. Atletiko Paranaense ne popušta oko zahteva za Benta. Brazilski klub traži za golmana 20.000.000 evra. Previše po mišljenju Interovih rukovodilaca. Alternativa je čuvar mreže Đenove Martinez.

I kada već pričamo o Đenovi, preduslov da bi Inter krenuo ozbiljnije na Gudmudsona je odlazak Marka Arnautovića. Austrijski Srbin, tako se barem priča u Milanu, ne želi da napusti Inter i želi da pokaže da klub nije pogrešio kada ga je vratio u Apijano Đentile prošlog leta. Peti napadač Intera bi mogao da bude Depaj, Holanđanin koji je praktično izbacio iz Lige šampiona Inter u prethodnoj sezoni. Krilni napadač je završio svoju avanturu u Atletiko Madridu i sada je slobodan igrač.

KONTE POTPISUJE, OSIMEN MOŽE I DA OSTANE

Antonio Konte je sve bliži Napoliju. Aurelio De Laurentis se vratio u Italiju i predviđa se da bi već u ovoj nedelji, neki kažu, u sredu ili četvrtak, mogao da potpiše ugovor sa bivšim trenerom Juventusa i Intera. Detalji ugovora su, više-manje, poznati: šest miliona evra po sezoni, plus bonusi do leta 2027. godine. Približavanje Kontea Napoliju podiglo je moral u Napulju i grad je ponovo oktrio svoju strast za najvažniju sporednu stvar na svetu. U varoši podno Vezuva sa Konteom se ponovo sanjaju veliki uspesi, povratak u Evropu i borba za skudeto.

Dolazak Enca Mareske na klupu Čelsija bi mogao da pokvari planove Kontea i De Laurentisa kada je u pitanju napad Azura. Mareska, biće zvanično predstavljen kao novi trener Čelsija za par dana, ima određene rezerve prema Osimenu i želeo bi da klub bolje potroši novac na raspolaganju. Sa PSŽ-om koji je bacio oko na Kvaracheliju i Čelsijem u povlačenju, nema klubova na vidiku koji bi platili astronomsku klauzulu za Nigerijca.

Epilog bi mogao da bude i ostanak Osimena u Kastel Volturnu. Novi sportski direktor Napolija Mana je izjavio da Kvarachelija i Di Lorenco nisu na prodaju. Gruzijac je, kao što smo rekli, na meti PSŽ-a dok je kapiten Napolija želja Juventusa, odnosno tehničkog direktora Đuntolija.

FONSEKA LOW COST

Paulo Fonseka (©AFP)Paulo Fonseka (©AFP)

Milan je odlučio da zaigra na kartu Paula Fonseke. Portugalac ne košta mnogo i spreman je da potpiše dvogodišnji ugovor. Trener Lila bi trebalo da bude zvanično predstavljen kao novi šef strručnog štaba Rosonera polovinom juna i sa njim bi sa severa Francuske mogao da stigne i Tijago Santos za koga Lil traži 12.000.000 evra. Oko Fonseke postoji mnogo nedoumica. Eufemistički rečeno navijači Rosonera nisu mnogo oduševljeni tim izborom, ali je malo verovatno da bi mogao da se ponovi slučaj Lopetegi.

Dakle, italijanski vicešampion je rešio pitanje trenera, ali je ostalo i dalje otvoreno pitanje napadača. Žiru se oprostio od dresa Milana i kao njegovi naslednici, već duže vreme, figuriraju Šeško, Girasi i Himenez. Šeško i Himenez koštaju mnogo, Girasijeva cena je niža, ali ima 28 godina i rizikuje da bude investicija koju Milan neće moći da nadoknadi. Lajpcig je povećao cenu za Šeška na 65.000.000 evra, Fajenord traži 50.000.000 plus bonuse za napadača meksičke reprezentacija. Girasi može da dođe za oko od 40.000.000 evra.

Ohrabrujuća vest za ambijent Rosonera je utihnuće glasova o prodaji Rafe Laea i pre svega Tea Ernandeza. Ruku na srce treba biti oprezan jer je pred nama Evropsko prvenstvo i dovoljne su dve-tri utakmice na visokom nivou da se na fudbalskoj pijaci sve promeni.

JUVE NUDI RABIOU KAPITENSKU TRAKU

Adrijen Rabio s peharom Kupa (©AFP)Adrijen Rabio s peharom Kupa (©AFP)

Juventus je stavio na sto u pregovorima sa mamom Adrijena Rabioa, pored trogodišnjeg ugovora sa platom od 7.000.000 evra po sezoni plus bonusi, i kapitensku traku Stare dame. Vojvoda je viđen kao budući kapiten Bjankonera, naslednik Danila u sledećoj sezoni, i na taj način se Rabiou stavlja na konkretan način da je u centru trogodišnjeg projekta kluba za povratak na vrh italijanskog i evrorpskog fudbala.

U Kontinasi su signalizirali mami Veronici da mora brzo da se odluči jer Juve nema mnogo vremena na raspolaganju pošto neće biti lako pronaći adekvatnu zamenu za Rabioa ako odluči da napusti Torino. Očekuje se da Rabio do polovine juna da definitivni odgovor. U slučaju da Rabio odbije ponudu, vezni red Juvea će nastaviti da priča francuski pošto je prva alternativa njegov zemljak Kefren Tiram, sin Lililjana Tirama koji je svojim gestom prema sinu Markusu tokom slavljenja titule Intera, zaradio dodatne simpatije čitavog Juventusovog okruženja.

Uz Rabioa, Juve bi mogao da napusti i Federiko Kjeza. Dve strane nisu uspele da pronađu zajednički jezik oko produžetka ugovora i krilni napadač Juvea je završio na transfer listi. Budući da mu ugovor ističe u leto 2025. godine, cena je prilično primamljiva: samo 25.000.000 evra. Za Kjezu su zainteresovani klubovi u Premijer ligi, ali se ne radi o top klubovima, i Roma. Kjeza bi trčeći otišao u Večni grad, ali za Đalorose nije jednostavno da obezbede 25 .000.000 evra plus 5.000.000 do 6.000.000 po sezoni za platu.

Tijago Mota će sredinom juna biti i zvanično predstavljen kao novi trener Bjankonera. Prema nezvaničnim informacijama Mota preferira kao spoljne napadače Grinvuda i Savinja što je prilično doprinelo da tehnički direktor Kristijano Đuntoli relativno lako odustane od ubeđivanja Kjeze da ostane u Juventusu. Mančester junajted, vlasnik igračkog kartona Grinvuda, traži za njega oko 10.000.000 evra dok Savinjo košta tri puta više. Cena Brazilca bi mogla i da skoči dodatno ako bude progagonista na Kupu Amerike.


tagovi

Buongiorno ItaliaPaulo FonsekaAdrijen RabioAntonio Konte

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara