Marko Baroni (©Reuters)
Marko Baroni (©Reuters)

Buongiorno Italia: Navijači Lacija protiv Baronija, Ramadani u Rimu zbog Kjeze

Vreme čitanja: 7min | pet. 07.06.24. | 14:13

Po običaju, vrelo leto na Čizmi...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Marko Baroni bi trebalo danas da potpiše ugovor sa Lacijom na dve godine za platu od milion i po evra u koju su uključeni i bonusi. Međutim, Baronija očekuje veoma težak zadatak da ubedi ambijent Nebeskoplavih da je on pravo rešenje za klub. Baroni je klasičan primer trenera koji se kalio u malim klubovima i nije nikada bio na radaru velikih. Nije dovoljno to što je napravio čudo u Lećeu i Veroni spasivši ispadanja iz Serije A dva tima koja su bila osuđena na silazak u Seriju B. U Italiji imaju običaj da kažu, upotrebljavajući izraz koji samo zvuči kao francuski, “non ha physique du role”, da opišu osobu koja nema spoljašnjost i kvaliteta za određenu ulogu. Eto, Baroni, po mišljenju većine tifoza Lacija nije na visini njihovog kluba. 

Izabrane vesti

U Rimu su doživeli prelazak sa Igora Tudora na Marka Baronija kao na degradaciju i potvrdu da predsednik kluba Klaudio Lotito nema nameru da napravi kvalitativan skok, odnosno da će Lacio nastaviti da tavori između petog i osmog mesta, tek sa ponekim izletom u Ligu šampiona koji dođe više kao incident nego pravilo. Juče se Rimom pronela i glasina da bi Mauricio Sari mogo da se vrati na klupu Lacija dok je sve do potpisa ugovora sa Bolonjom ime Vinčenca Italijana slovilo kao moguće za mesto šefa stručnog štaba Nebeskoplavih. 

Inače, Lotito je ovih dana bio veoma zauzet izbornom kampanjom za Evropski parlamet, gde bi njegova Forca Italija mogla da popravi značajno svoj rezultat i posle duže vremena osvoji dvocifreni broj glasova na nacionalnom nivou. Zbog toga je Lotito delegirao u potpunosti svom sportskom direktoru Fabijniju da pronađe rešenje za klupu. 

Gazda Lacija je objasnio da je do razlaza sa Tudorom došlo zbog različitog viđenja i vrednovanja postojećeg parka fudbalara. Lotito smatra da sa postojećim kadrom i još dva-tri pojačanja Lacio im tim za plasman u Ligu šampiona dok je Tudor bio mišljenja da je neophodno promeniti barem osam fudbalera da bi bili u poziciji da se bore za prvih pet mesta u Seriji A. 

U takvoj konstelaciji razvod je bio neminovan i sudeći po reakciji Lotita i naglašavanju da se Tudor poneo kao korektna osoba, odnosno kao gospodin, naslućuje se da je posredi sporazumni raskid ugovora, to jest da Hrvat nije tražio da mu bude isplaćena plata za sledeću sezonu. 

Sa odlaskom Tudora nije rečeno da će Genduzi i Luis Alberto ostati u Formelu. Naprotiv, Aston Vila je veoma zagrizla za Farncuza i stavila je na sto 25 miliona evra. Ako klub Unaja Emerija podigne ponudu za još pet miliona vrlo je moguće da Lacio odgovori pozitivno. 

Izgleda da smo došli i do kraja priče Luisa Alberta sa Lacijom. Juče je Lotito podvukao da mu je Španac eksplicitno tražio da napusti klub. Nikakav problem za Lotita pod uslovom da budući klub Luisa Alberta plati cenu koju presednik rimskog kluba smatra adekvatnom a ona je najmanje deset miliona plus bonusi. 

RAMADANI SLEDEĆE NEDELJE U RIMU 

Agent Federika Kjeze, Fali Ramadani, dolazi sledeće nedelje u Večni grad na sastanak sa novim sportskim direktorom Roma Floranom Gisolfijem. Glavna tema razgovora će biti Federiko Kjeza. Pregovori o produžetku ugovora sa Juventosom su u zastoju i Ramadaniju je signalizirano da bi njegov klijent mogao da dobije zeleno svetlo za promenu sredine za cifru oko 25 miliona evra. Ramadani ima nekoliko zainteresovanih klubova na listi, ne samo Romu, međutim, kako tvrde u Večnom gradu, Đalorosi i Daniele De Rosi su prvi izbor Kjeze

Nova Roma će, kako smo pisali, potencirati svoju igru na krilima sa Dibalom u ulozi lažne devetke kao nekada Toti sa Žervinjom i Florencijem u prvoj sezonin Rudija Garsije na klupi rimskog kluba. U tom kontekstu je interesovanje za Matea Politana veoma ozbiljno tim pre što Antonio Konte nema dobar odnos sa italijanskim fudbalerom. Podsetimo, Konte je precrtao Politana iz Intera što je bio ključni razlog za selidbu krilnog napadača u Napoli pre četiri godine. 

LUKAKU I KONTE PONOVO ZAJEDNO? 

Romelu Lukaku je sa priprema Belgije poručio da je Antonio Konte najbolji trener sa kojim je radio kao i da je on već doneo odluku gde će igrati u sledećoj sezoni. Ali - koje sreću kvari - u novoj ljubavnoj epizodi Kontea i Lukakua je Viktor Osimen. Napoli još nije dobio nijednu ozbiljnu ponudu za Nigerijca i dok se to ne dogodi nije moguće da se realizuje transfer Big Roma, tim pre što Čelsi traži taksativno 38.000.000 evra za njegovu prodaju. 

Sve u svemu Lukaku rizikuje da se nađe u sličnoj poziciji kao pre godinu dana. Podsetimo, on se sve dogovorio sa Masimiljanom Alegrijem i Juventusom, ali je realizacija dogovora bila vezana za prodaju Dušana Vlahovića. Nije se dogodilo i Lukaku je završio na pozajmici u Romi. Ovog leta gotovo ista priča, samo što su akteri Napoli i Osimen

Konte želi i da igra sa dva korupulentna napadača i zato se pored Lukakua priča o Luki iz Udiinezea kao mogućem pojačanju Napolija. 

U međuvremenu Napoli je digao zid oko svog kapitena Di Lorenca. Aurelio De Laurentis ne želi da ga vidi u dresu Juventusa i dao je mandat svom novom treneru Konteu da razgovara sa igračem i ubedi ga da ostane u Napulju. 

Istovremeno, De Laurentis je dostavio ponudu Torinu od 35 miliona evra, plus pet miliona kroz bonuse, za kapitena Granata i novopečenog reprezentativca Italije Bonđorna. Predsednik Torina Urbano Kairo traži više, smatra da Bonđorno vredi koliko i Bremer a Brazilca je prodao Juventusu za gotovo 50 miliona evra. 

MILAN I JORABKJAN DRUGA EPIZODA 

Posle deset godina i televizijske sapunice “Karlos Tevez u Milanu” sa Adrijanom Galijanijem i Kijom Jorabkjanom u glavnim ulogama, putevi Milana i menadžera iranskog porekla su se ponovo ukrstila. Svi znamo kako se završila saga pre jedne decenije, od slike nasmejanog Adrijana, Teveza i Kije do Apača u dresu Juventusa a istorija bi mogla da se ponovi. 

Između Milana i Džošue Zirkzea stoji Kia. Holanđanin nema ništa protiv da obuče dres Rosonera, Milan je voljan da plati raskidnu klauzulu od 40 miliona evra Bolonji (40 posto ide Bajernu) ali ne želi da plati 15 miliona evra proviziju iranskom menadžeru sa prebivalištem u Londonu. Zirkze i njegov agent mogu da realizuju raskidnu klauzulu od 1. jula do 15. avgusta, dakle imaju više nego dovoljno vremena da pronađu dogovor. 

Zirkze je prvi izbor Milana, drugi je Lukaku a zatim dolaze Šeško i Himenez. Za razliku od Zirkzea koji će imati slobodno leto jer nije pozvan pod nacionalnu zastavu Holandije, Lukaku i Šeško će igrati Evropsko prvenstvo, a Himenez Kup Amerike. Juventus stoji na prozoru i čeka da vidi kako će se stvari odigrati između dve strane. 

Inače, novi Milan Paula Fonseke bi trebalo da izgleda ovako 4-2-3-1: Menjan - Emerson Rojal, Kalulu, Tomori, Ernandez - Fofana, Rejnders - Pulišić, Loftus Čik, Leao - Zirkze.

KAKO ĆE IZGLEDATI JUVE TIJAGA MOTE 

U Juventusu pripremaju tihu revoluciju. Sa ugašenim farovima Bjankoneri planiraju da promene gotovo dve trećine prve postave iz prethodne sezone. Bjankoneri nisu odustali od Zirkzea i pored toga što Milan u ovom momentu, kao što smo već rekli, ima malu prednost.

Tehnički direktor Kristijano Đuntoli radi predano na pronalaženju formule za angažman Kopmejnersa za koga Atalanta traži malo bogatstvo od 60.000.000 evra ( Juve može da ga angažuje samo ako Boginja pristane da deo transfera bude pokrivensa dolaskom jednog od mladih talenata Stare dame u Atalantu). 

Đuntoli će imati veoma težak zadatak da želju Di Lorenca i Kalafjorija da obuku dres Juventusa pretvori u stvarnost. Napoli i Bolonja ne žele da se liše usluga svojih defanzivaca i pregovori će biti dugi i iscrpljujući. Nešto lakši zadatak bi trebalo da bude dovođenje Grinvuda. Igrač Mančester Junajteda se preporodio u Hetafeu i na listi želja Tijaga Mote se nalazi u vrhu. Iling Junior se sviđa Junajtedu i mogao bi da bude ključ za dolazak Grinvuda baš kao što je Mekeni za prelazak Daglasa Luiza iz Aston Vile. 

Evo kako izgleda Juve iz snova Tijaga Mote 4-2-3-1: Di Gregorio - Di Lorenco, Bremer, Danilo, Kalafjori - Daglas Luiz, Lokateli (Rabio) - Kopmejners, Zirkze, Grinvud - Vlahović. 

INZAGIJU NOVI UGOVOR I PETI NAPADAČ

Simone Inzagi i Inter peglaju poslednje detalje novog ugovora i već prave planove za novu sezonu. U centru pažnje, kada su u pitanju pojačanja, su napadači. Marko Arnautović želi da ostane, ali ga u Interu ubeđuju da bi bilo mudro uzeti u razmatranje ponude iz Turske i od Fjorentine. Ostanak Arnautovića u Interu blokira planove za dovođenje Gudmudsona ili nekog drugog perspektivnog i jakog ofanzivnog igrača. Drugim rečima da bi Inter mogao da krene u lov na trećeg napadača, odnosnon prvu rezervu za Lautara Martineza i Markusa Tirama mora da se “oslobodi” Arnautovića

U međuvremenu, Marota i Auzilio dele mišljenje Inzagija da je potreban peti napadač imajući u vidu dužinu sezone i prvi Mundijal za klubove. Već je i pronađen profil igrača koji odgovora gotovo savršeno svim zahtevima. Reč je o Pinamontiju. Sasuolo je ispao u Seriju B i ne može da garantuje milionsku platu italijanskom centarforu, kad tome dodamo odlične odnose Karnevalija i Marote jasno je da dva kluba lako mogu da stignu do solucije. Takođe, Pinamontijeva dodatna prednost je što je dete Intera i ulazi u neophodnu kvotu UEFA i Serije A igrača podignutih u vlastitim redovima.

U Apijano Đentileu rade i na angažmanu drugog golmana. Inter ne želi da učestvuje na licitaciji za Benta koji Atletiko Paranaense želi da napravi oko čuvara mreže i zato se okrenuo Martinezu iz Đenove i Okoji iz Udinezea. Jedan od njih dvojice će biti alternativa za iskusnog Zomera.


tagovi

Serija AMarko BaroniLacioRomaJuventusInterFederiko Kjeza

Obaveštavaj me

Lacio
Inter
Roma
Juventus
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara