Buongiorno Italia: Mašine za golove spremne za Evropu

Vreme čitanja: 6min | pet. 02.10.20. | 12:42

Matija Nastasić sve bliži San Siru

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Prolaz Milana u grupnu fazu Lige Evrope, žreb za Ligu šampiona i poslednje vesti sa fudbalske pijace su glavne priče u italijanskoj sportskoj štampi. Prema pisanju svih medija, Matija Nastasić je sve bliže selidbi u Milan, odnosno dolaska na pozajmicu iz Šalkea.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Nikad viđeni Milan”, definicija je najčitanijeg italijanskog dnevnika za maratonsku penal završnicu meča Rosonera sa Rio Aveom u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Na unutrašnjim stranama se ističe da je utakmica imala horor scenario i da velike zasluge za prolazak Milana u grupnu fazu Lige Evrope idu na račun defanzivca portugalskog kluba Borenkovića. „Ludost Borenkovića spasila Milan”, konstatuje list da je Milana već bio izvan Lige Evrope kada je defanzivac Rio Ave nepotrebno igrao rukom u šesnaestercu i omogućio italijanskom klubu da obezbedi penal završnicu.

Ipak, u izveštaju se podvlači da osim sa rezultatom Milan ima malo s čim da se pohvali. Gazeta je prelazne ocene za pruženu partiju dala samo Salemakersu, Čalhanoglu, Donarumi, Ernandezu i Brahimu Diazu. Naravno, uzima se kao validno opravdanje odsustvo serije igrača, počev od kapitena Romanjolija do neprikosnovenog lidera tima Zlatana Ibrahimovića. Na unutrašnjim stranama se kaže da je Milan odustao od Tomijasua pošto Bolonja traži previše novca i da je sada prvi izbor Matija Nastasić koji bi iz Šalkea stigao na pozajmicu.

Najbolje što ima: Ronaldo protiv Mesija, Gasperini na Klopovom ispitu, a Konte izaziva Zidana, dok će Imobile za protivnika imati Halanda”, stavila je Gazeta u prvi plan četiri dvoboja italijanskih timova u Ligi šampiona. „Sva četiri italijanska tima imaju sve regularne karte da prođu u osminu finala”, tvrdi Gazeta. Za grupu u kojoj se nalazi Juve se kaže da postoji veliki jaz u kvalitetu između Barselone i Juvea na jednoj strani i Dinama Kijev i Ferencvaroša na drugoj. Prema pisanju milanskog dnevnika Inter, u ovakvom sastavu, može i da krene na prvo mesto dovodeći u pitanje primat Real Madrida. Za Atalantu se kaže da će dvoboj sa Ajaksom biti odlučujući za plasman u nokaut fazu takmičenja, kao i da će sudari sa Liverpulom biti prilike za spektakularne mečeve. Na kraju, Lacio ima najslabiju grupu, ali je, objektivno, i najslabiji tim među italijanskim predstavnicima u LŠ, Imobile će biti posebno inspirisan protiv Borusije Dortmund dok će dvomeč sa Zenitom biti od presudne važnosti za čekanje proleća u LŠ.

Kjeza do poslednjeg daha. Juve postigao dogovor sa Fjorentinom: 60 miliona u u sledeće četiri godine. Ali, Bjankoneri moraju da prodaju jednog igrača da bi finansirali kupovinu italijanskog krilnog napadača”, tvrdi Gazeta. Kao glavni kandidati da budu „žrtvovani” se navode Rugani i Daglas Kosta.

Fabrike golova. U Interu Lukaku i Lautaro Martinez nisu više sami a Atalanta ima sedam strela”, objašnjava milanski dnevnik golgetersku eksploziju Intera i Atalante kroz dolazak novih pojačanja i promenu filozofije. U Interu Lautaro i Lukaku rade manje za tim i imaju više šansi jer srednji red, a posebno krila rade bolje i brže nego u prethodnoj sezoni. Atalanta još više uliva strah rivalima jer su, do sada, proradili samo Papu Gomez, Murijel i Malinovski: tek se čeka pravi Zapata, a još kad stigne Iličić sa novim pojačanjima Mirančukom i Lamersom, drhtaće cela Serija A.

Gatuzo transformista. Protiv Juvea Napoli manje ofanzivan, ali Osimen ostaje u napadu”, najavljuje se da će povređenog kapitena Insinjea zameniti Elmas, ali da će trener Azura zadržati postavku 4-2-3-1 sa Osimenom kao isturenim napadačem ispred trojne linije Lozano-Mertens-Elmas. Formacija sa Elmasom omogućuje Gatuzu da tokom meča varira početnu postavkku u 4-3-3 ili 4-4-2.

CORRIERE DELLO SPORT

Majoral došao, Smoling samo što nije”, svedoči Korijere o intenzivnom zavrešetku prelaznog roka Rome koja ne želi samo da vrati Smolinga već da dovede i jednog desnog beka ili desnog spoljnog veznog, pošto Mino Rajola zateže oko obnove ugovora mladog Kalafjorija. Borha Majoral, po pisanju rimskog dnevnika, dolazi u u Romu na dvogodišnju pozajmicu sa pravom otkupa fiksiranim na 15.000.000 evra sledećeg leta a 19.000.000 godinu kasnije. Sa Junajtedom se stiglo do poslednjih detalja transfera koji bi danas, najkasnije sutra, trebalo da bude ovaničen. Na kraju će Junajtedu kroz keš i bonuse otići oko 18.000.000 evra. Istovremeno, Roma mora da se reši i par igrača koji su postali višak. Tu se misli na Facija, Huana Žesusa i Bruna Pereša, mada će zbog urgentne situacije na desnom boku, protiv Udineza verovatno igrati bivši bek Torina.

Lacio je u velikom problemu, Inzagi je bez odbrane”, upozorava rimski dnevnik da Nebeskoplavi imaju samo jednog startera u odbrni na raspolaganju i to najiskusnije Ačerbija. Povređenom Luizu Felipeu se prirdružio i Radu. Hudt i Vavro nisu još uvek spremni, a Armini je i dalje zelen za velike mečeve. Ako tome dodamo da Patrik i Bastos predstavljaju trećepozivce u defanzivnoj liniji, dobijamo jasnu sliku u kakvom stanju se nalazi odbrana Lacija. Inzagi neće moći da računa, po svoj prilici, ni na Koreu protiv Intera.

List predstavlja i Andreasa Pereiru koji bi trebalo da bude iznenađnje Lacija u ovoj sezoni. Mančester junajted je pustio na besplatnu pozajmicu Brazilca uz pravo otkupa za 27.000.000 evra sledećeg leta. Od Pereire se očekuje da bude adekvanta alternativa Luisu Albertu na sredini terena i Korei po potrebi u napadu.

Juve multipla sa Kuluševskim”, navodi rimski list da će Andrea Pirlo, posle neuspelog eksperimenta sa Moratom u napadu i Kuluševskim u ulozi desnog spoljnog veznog na Olimpiku u Rimu, napraviti korak unazad i protiv Napolija vratiti napadački tandem Ronaldo-Kuluševski sa Remzijem u ulozi ofanzivnog pleja. Sredina terena će biti kompletno promenjena: Arturu i Bentankur će igrati od prvog minuta, Kvadrado će biti vraćen na desnu stranu, a Frabota će dobiti još jednu priliku na levoj.

Na drugoj strani Napoli neće menjati foramcijsku postavku, ali će Gatuzo sa Elmasom uravnotežiti tim u odnosu na onaj koji smo videli protiv Đenove, između ostalog i zato što je kapiten Insinje povređen. Dobra vesta za Azure je oporavak Manolasa koji bi trebalo da zauzme mesto pored Kulibalija.

Neuhvatljivi Hakimi je novi Interov voz”, vlada veliki entuzijazam u svetu Nerazura posle prvih obećavajućih igara Marokanca. U tekstu se kaže da od odlaska Majkona Inter nije imao tako jakog igrača na desnom boku. Korijere dodaje i da će danas Darmjan potpisati za Nerazure, a da će Dalbert napustiti Apijano Đentile.

Najngolan ima dogovor sa Kaljarijem”, piše list da se Belgijanac dogovorio oko plate i dužine ugovora sa klubom sa Sardinije, a da je ostalo samo da se utanače konačne cene dva kluba. Budući da je razlika minimalna (2.000.000 evra) između ponude i zahteva i da su odnosi dva kluba više nego bratski, vrlo je verovatno da će Najngolan ponovo obući plavo-crveni dres Kaljarija.

TUTTOSPORT

Konačno”, pozdravlja Tutosport žreb Lige šampiona koji je poklonio fudbalskim sladokuscima dvoboj Mesi-Ronaldo. List podseća da se dva večita rivala nisu srela na fudbalskom terenu od 2018. i da će okršaj u Ligi šampiona biti odlična prilika da se raspale stare polemike oko pitanja ko je najbolji fudbaler sveta u ovom veku. Tutosport piše i da UEFA želi da vidi navijače na stadionima, barem 30 odsto popunjenost kapaciteta, ali da ne može ništa da uradi po tom pitanju jer poslednju reč imaju vlade i nacionalni komiteti za zaštitu zdravlja.

Na unutrašnjim stranama se izveštava da smo vrlo blizu uspešnog zatvaranja trougla Juve-Kjeza-Daglas Kosta. Večerašnja utakmica Kjeze protiv Sampa bi mogla da bude poslednja u dresu Fjorentine dok se paralelno radi na pronalaženju novog kluba za Brazilca. Izveštava se i da je Rugani veoma blizu izlaznih vrata u Kontinasi i da je izabrao Ren za sledeću fudbalsku destinaciju i pored interesovanja Njukasla i Valensije.

Oprez Juve, Konte i Gasperini trče. Rađa se super Inter sa Darmjanom i Alonsom a kakva će tek biti Atalanta sa Iličićem i Mirančukom!”, naslov je teksta u kome se Inter i Atalanta predstavljaju kao glavni takmaci Stare dame u trci za titulu. U centru pažnje dva teksta su Hakimi koji se predstavlja kao novi Majkon i Papu Gomez koji je Atalantina verzija igrača koji je kao vino, što je stariji to je sve bolji.

Penali ludilo: 11-10! Milan prošao!”, i Tutosport piše o „ludoj“ noći Rosonera u Portugalu i utakmici za infarkt protiv Rio Avea. „Ovaj Milan se nikad ne predaje, veliki Dunaruma, heroj u oluji”, ističe torinski dnenvik doprinos čuvara mreže koji je spasio svoj klub tokom meča i zatim je odbranio odlučujući penal. Na unutrašnjim stranama se kaže da sada Milan mora da kupi ili uzme na pozajmicu jednog proverenog defanzivca. Imena su već dobro poznata: Naćo ili Nastasić.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Matija NastasićBuongiorno ItaliaŽeljko Pantelić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara