Klaudio Lotito (©Reuters)
Klaudio Lotito (©Reuters)

Buongiorno Italia: Lotito opet u problemu sa navijačima, Juve radi punom parom

Vreme čitanja: 6min | pon. 15.07.24. | 15:46

Prvi čovek Lacija tvrdi da ga primoravaju na prodaju kluba; Torinezi u pregovorima sa Romom i Atalantom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Klaudio Lotito se bliži obeležavanju 20-godišnjice od preuzimanja Lacija, ali u njegovom narativu se nije mnogo toga promenilo. Predsednik rimskog kluba gotovo od prvog dana se nalazi u koliziji sa navijačima Nebeskoplavih. Taj odnos je u dobroj meri bio uslovljen neizbežnim ridmenziniranjem kluba u odnosu na zlatnu eru Serđa Kranjotija i penalizujuće poređenje sa najuspešnijim vlasnikom Lacija u njegovoj vekovnoj istoriji.

Izabrane vesti

Kada se pogledaju hladne glave dve decenije Lotita na čelu kluba i uporede sa istorijom Lacija dolazi se brzo do zaključka da ekscentrični rimski biznismen ne samo da nije na liniji sa dometima timova iz prošlosti već je, izuzimajući Kranjotijev period, ostvario sasvim zadovoljavajuće rezultate.

Malo zbog karaktera Lotita, malo zbog načina na koji klub komunicira sa novinarima i javnošću, malo zbog neizbežne komparacije sa Romom i njenom prodornijom i boljom saradnjom sa medijima, Lacio čak i kada je postizao dobre rezultate bio je na meti kritika, sumnji ili podozrenja.

Predsednik Lotito je ponovo izašao u javnost sa pričom da ga „teraju da proda klub“. Neko bi, na prvu loptu, mogao da pomisli da je stigla ponuda za kupovinu i pogrešio bi. Na horizontu nema ozbiljno zainteresovane strane koja bi kupila Lacio. Razlog Lotitove šok izjave je odnos rimske čaršije prema njemu i moglo bi se reći mazohističko uživanje da igra ulogu „istrionea“. Izgleda da je bivši predsednik Sampdorije Masimo Ferero bio u pravu kada je za Lotita i De Laurentisa rekao da su oni toliko egocentrični „da bi na sahrani želeli da budu pokojnik, a na venčanju mlada“.

Na pripremama u Auronco di Kadoreu nije nikada bilo tako malo navijača Lacija kao ovog jula. Ono malo što ih je došlo u Dolomite uradilo je to samo da bi izneli svoje kritike na račun Lotita. Svakog dana se u Auroncu kače transparentni sa oštrim kritikama ili porukama Lotitu. U prve tri nedelje kampanje za prodaju godišnjih pretplatnih karti kupljeno je malo više od tri hijade, odnosno deset puta manje nego prošle godine.

Pod tim pritiskom Lotito se ne pita zašto se već dve decenije vrti ista ploča, a tek mu ne pada na pamet da se zapita gde greši i šta bio mogao da bude uzrok takvog animoziteta prema njemu. Gazda Nebeskoplavih gura po svome i forsira svoj novi projekat.

Lotito je obećao da će, ako ne dođe Grinvud, dovesti top pojačanje i da ima dogovor sa centarforom koji je deset puta bolji od Marsijala. Štaviše, ostavio je otvorena vrata i da napravi dupli posao i dovede oboje.

Italijanski senator se pohvalio i da je sa dovođenjem Nuna Tavareša potrošio 50.000.000 evra, PDV uključen. Prošle nedelje je Lotito uveo novu kategoriju na fudbalskoj pijaci: plaćanje poreza na dodatnu vrednost. Takođe se pohvalio da niko nije obavio tako veliki posao kao Lacio i da već ima, za razliku od drugih, gotovo kompletiran tim za Seriju A.

U Laciju su napravili zaokret za 180 stepeni i Lotito traži od navijača strpljenje ne shvatajući da posle 20 godina malo ko veruje da svari mogu značajnije da se promene. Klub je iskoristio smenu generacije koja je osvojila Kup Italije, dva Superkupa Italije i odigrala još dva finala u pomenuta dva takmičenja, da lansira novi metod rada baziran na otkrivanju, razvoju i lansiranju novih talaneta. Lotito želi od Lacija da napravi neku vrstu italijanske Barselone i da najveće zvezde tima budu proizvod Formela, od skautinga preko prolaska kroz mlađe kategorije do prvog tima.

Na dobrom putu je i projekat rekonstrukcije stadiona Flaminio i u septembru bi trebalo da stigne i definitivno zeleno svetlo za početak radova.

Međutim, sa Lotitovim narativom se kosi logika navijača kojoj nisu poznati termini kao što su strpljivost ili dalekovidost. Tifozi Lacija vide da je posle Inzagija i Sarija došao Marko Baroni, trener koji u 61. godini stiže na klupu jednog velikog tima, a da su Miliković-Savića, Imobilea, Luisa Alberta, Felipea Andersona zamenili Genduzi, Noslin, Dele-Baširu, Čauna. I nisu zadovoljni, uprkos objašnjenjima oni smatraju da je njihov tim manje konkurentan i da nema neophodni kvalitet za povratak u Ligu šampiona, a kamoli borbu za skudeto.

ROMA I JUVE: KO ĆE KOGA DA „PREVARI“

Između Juventusa i Rome se kreirao veoma neoubičajeni tango. Zna se da je za argentinski ples potrebno dvoje, ali je neobično što imamo dva uloga. Naime, Roma želi Sulea a Juventus bi da joj proda Kjezu. Tehnički direktor Kristijano Đuntoli ne preferira pistu Lester za Sulea jer Englezi nude više novca (par miliona više od Rome) već zato što je uveren da će Roma, pre ili kasnije, u svakom slučaju do kraja prelaznog roka, ako ne angažuje Sulea na kraju „spasti“ na Kjezu.

Drugim rečima Đuntoli želi da ostvari višestruku dobit. S jedne strane da zaradi više novca od prodaje Sulea, sumu koju bi mogao odmah da upotrebi za dovođenje novih pojačanja, a s druge želi da se reši Kjeze koji je postao teret za Juve kako zbog toga što mu ugovor ističe za godinu dana i što ima veliku platu tako i zbog činjenice da ga Tijago Mota ne vide u svom Juventusu.

S druge strane, Kjeza bi za Romu sa medijske tačke gledišta bio veliki dobitak, ali se rukovodiocima u Trigoriji i De Rosiju nije svidelo Kjezino odugovlačenje sa jasnom porukom da bi za njega Roma bila tek drugi izbor. U takvoj konstelaciji Đalorosi su poptuno okrenuli pažnju ka Suleu jer je profili kakav Fridkinovi žele: mlad, prima relativno malu platu i cena transfera ulazi u razumne okvire.

Dodatni motiv je i ideja De Rosija da igra sa Dibalom u ulozi „lažne devetk“ što otvara vrata za Sulea da deluje na krilnim pozicijama. Budući da je Juventus dao prednost Lesteru Roma je usmerila svoju pažnju na Sulea i postigla dogovor sa njim i zahvaljujući nameri fudbalera da ostane u Italiji pokušava da obori cenu koju Juve traži.

Tako smo stigli do klinča između strana u kojoj svako ima svog aduta: Roma ima dogovor sa Suleom, Juve ima pod ugovorom Argentinca a Lester nudi najviše novca za krilnog napadača.

JUVENTUS PRITISKA ATALANTU ZA KUPMAJNERSA

Stara dama je jedina pokazala ozbiljno interesovanje za Teuna Kupmajnersa, odnosno samo je Juve stavio na sto konkretnu cifru za Holanđanina, 40 miliona plus par miliona kroz bonuse sa malom marginom za pregovaranje i kompromis, ali daleko od zahteva Atalante koji sežu do 60.000.000 evra.

U izostanku progresa u pregovorima, i osnažen podatkom da je jedini dostavio ponudu za Kupmajnersa, tehnički direktor Juvea Kristijano Đuntoli poslao je direktan signal Atalanti da vreme curi i da Stara dama neće dugo čekati jer već ima rezervno rešenje. Alternativa za Kupmajnersa je Mat O‘Rajli, 23-ogodišnji igrač Seltika sa danskim pasošem, to jest „komunitarac“ što nije beznačajan detalj imajući u vidu ograničenja. O‘Rajli je u poslednjem šampionatu Škotske realizovao 19 golova i 18 asistencija zbog čega je privukao pažnju i drugih klubova poput Lestera, Brajtona, Sautemptona i Atletiko Madrida.

Seltik traži za O‘Rajlija polovinu novca na koju pretenduje Atalanta za Belgijanca.

Ostaje da se vidi da li će taktika Đuntolija uroditi plodom, odnosno da li će u Bergamu promeniti ploču, ili će Juve transformisati O‘Rajlija iz alternative u rešenje za Tijaga Motu.

U međuvremenu, Juventus nastavlja da steže obruč oko Nice jer je već sve utanačio sa Todiboom (petogodišnji ugovor za platu od dva miliona evra po sezoni). Klub sa Azurne obale ne popušta, zasada, i nastavlja da insistira na ceni od 40 miliona evra.


tagovi

LacioJuventusKlaudio Lotito

Obaveštavaj me

Lacio
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara