Manćini posle poslednjeg rimskog derbija (Reuters)
Manćini posle poslednjeg rimskog derbija (Reuters)

Buongiorno Italia: Lacio i Roma ne smeju da pogreše centarfora

Vreme čitanja: 7min | sre. 24.07.24. | 14:05

Kjeza je uvrteo sebi u glavu da bi trebalo da igra u velikom klubu i zarađuje oko 7.000.000 evra godišnje

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Rimski klubovi još uvek nemaju centarfore startere za sledeću sezonu. Odlazak Romelua Lukakua i Čira Imobilea ostavio je veliki prazan prostor u Trigoriji i Formelu, jer Danijele De Rosi ne vidu Tamiju Ejbrahamu idealno rešenje za napad Đalorosih, a u Laciju nisu sigurni da Noslin i Kasteljanos imaju kvalitete da iznesu sezonu.

Izabrane vesti

Prateći imena koja su vezuju za Romu u prethodnih mesec dana stiče se utisak da u Trigoriji nemaju baš najjasnije ideje. Ne zato što De Rosi i Gisolfi ne znaju koji bi igrači bili adekvatni već zato što imaju limitiran budžet i zavise od prodaje fudbalera koji su višak u redovima Đalorosih. A poznato je da bez 40-50.000.000 nije moguće kupiti golgetera koji garantuje više od 20 golova u sezoni. Svi koji koštaju manje su u neku ruku opklade.

U teoriji Roma bi morala da proda prvo Ejbrahama pre nego što dogovori dolazak novog golgetera. To je mnogo lakše reći nego uraditi imajući u vidu da Roma pretenduje da zaradi 25-30 miliona. Na vidiku ne samo da nema kluba koji bi platio tu sumu.

De Rosi ne paniči jer razmišlja da Dibali poveri ulogu koju je imao Toti u poslednjih desetak godina karijere, tzv. „lažna devetka“. Naravno, reč je o alternativi, jer bi trener Rome želeo da igra sa klasičnim centarforom.

Kanađanin Džonatan Dejvid i Meksikanac Santjago Himenes iz Fajenorda bi za De Rosija bili idealni, ali su van domašaja, što zbog troškova transfera, što zbog plate koju žele da dobiju. En Nesiri i Sorlot su napušteni kao piste. Prvi je tražio preveliku platu i otišao u Fenerbahče, dok drugog Viljareal ceni previsoko, imajući u vidu karijeru Norvežanina. U poslednja 24 sata je isplivalo ime Metete iz Kristal Palasa, ali i oko njega ima više senki nego putokaza za selidbu u Rim.

Pregovori o dolasku Sulea su došli do kraja. Prema unakrsnim informacijama iz Torina i Rima stiče se utisak da bi posao mogao da se odblokira sa ubacivanjem klauzule o procentu buduće prodaje Argentinca koja će završiti u kasama Juvea. Naime, Roma je stavila na sto 29.000.000 i to je njena poslednja ponuda, Juve traži 35. Jedini način da se prevaziđe razlika je ubacivanje klauzule o procentu buduće prodaje koja bi mogla da iznosi između 15 i 20 odsto.

LOTITO NIJE NIKADA OMANUO U IZBORU GOLGETERA

Klaudio Lotito je pre 20 godina preuzeo Lacio i te dve decenije su obeležila tri golgetera, Tomazo Roki, Miro Klose i Čiro Imobile. Istina, Klose i Imobile su bili ideje Iglija Tarea, bivšeg sportskog direktora Nebeskoplavih.

Kasteljanos je pre godinu dana doveden kao centarfor koji je postepeno trebalo da preuzme ulogu od Imobilea. Sticajem okolnosti Imobile je napustio rimski klub, a Kasteljanos nije dao garancije da može da bude dostojan naslednik Rokija, Klosea i Imobilea. Srećom po Lacio, Đirona je prilično zagrizla da vrati u Argentinca budući da je vrlo blizu prodaje Dovbika Atletiko Madridu.

Iz Katalonije su već pokazali otvoreno interesovanje da vrate Tatija. Lotito traži 20.000.000 evra i budući da bi Dovbik trebalo da bude prodat Kolćonerosima za 40.000.000, ne bi trebalo da bude problema i pored toga što Đirona ne bi da plati više od onga što je zaradila od tranfera Kasteljanosa prošlog leta.

Sve izgledniji odlazak Argentinca je otvorio ponovo pitanje centarfora u Formelu. U opticaju su tri imena Dia, Simeone i Joanidis. Napadač Pantainaikosa je prvi izbor Lacija i pored toga što košta više nego Dia i Simeone. Za Joanidisom Lacio bi mogao da reši pitanje golgetera na duže staze, dok su Dia i Simeone kao neka vrsta zakrpe ili prelaznog rešenja. Dia je u svojoj karijeri odigrao jednu sezonu kako treba dok je Čolito, praktično, dve godine proveo na klupi Napolija. Ne bi trebalo da vas zavara broj mečeva Simeonea u dresu Napolija budući da su to bili uglavnom susreti u kojima je ulazio u igru u poslednjih 15-20 minuta. Takođe, predsednik Napolija Aurelio de Laurentis pretenduje da dobije 15.000.000, suma koja ne odgovara stvarnoj vrednosti Simeonea na fudbalskoj pijaci budući da već ima 30 godina.

U međuvremenu, navijači Lacija povećavaju pritisak da klub dovede barem jedno zvučno ime koje bi moglo da probudi entuzijazam pred početak sezone. To bi mogao da bude Hames Rodriges. Kolumbijac je posle četiri godine lutanja odigrao odično Kopa Amerika i vratio se na glavnu pozornicu. Njegovi agenti žele da iskoriste trenutak i da ga vrate u Evropu. U tom kontekstu je Hames ponuđen Laciju. Postoje dve verzije oko zahteva Hamesovih menadžera. Jedni tvrde da su oni tražili dvogodišnji ugovor za platu od 3.500.000 evra, dok drugi referišu da je tražen trogodišnji ugovor sa sezonskim primanjima od 4.000.000 evra.

Lacio je već napravio u ovom prelaznom roku opkladu sa Kastrovilijem (potpisan jednogodišnji ugovor za platu od 2.000.000 evra) i možda bi bilo previše da rizikuju sa Hamesom koji u klubovima ni izbliza nije tako ubedljiv i efikasan kao u dresu Kolumbije. U svakom slučaju Laciju su preko potrebni igrači velikog talenta i kvaliteta, a Hames ih poseduje.

KARBONI, INZAGIJEV BALOTELI

U fudbalskim krugovima se vodi živahna debata da li bi Valentin Karboni, velika argentinska nada, trebalo da ostane u Interu i proba da zaradi prostor u superkonkurentnom timu Simonea Inzagija. U bliskoj budućnosti Intera postoji presedan koji upućuje da bi valjalo razmisliti o zadržavanju Karbonija u „Apijano Đentileu“, s obzirom na to da će se u Ligi šampiona igrati više mečeva, kao i u Superkupu Italije a na kraju sezone je i Mundijal za klubove. Podseća se da je Mario Baloteli kao tinejdžer, poput Karbonija danas, dobijao šansu u Murinjovom super timu koji je osvojio “tripletu”. Štaviše, bio je i odlučujući igrač u pojedinim mečevima.

Situacija je sledeća. Inter nije dobio ponudu od 40 miliona evra za Karbonija a za manju svotu novca ne želi ni da sedne da pregovara. Klubovi u koje bi mogao da ode na pozajmicu ne daju garancije da bi imao zagarantovanu minutažu ili nisu timovi u kojima bi mogao da napreduje. U takvoj postavci stavri bolje ga je ostaviti tu gde jeste, tim pre što je Inzagi tražio petog napadača za predstojeću sezonu.

U međuvremenu, Inter se približio produžetku ugovora sa Damfrisom. Potpisi na novi sporazum koji predviđa 4.000.000 po sezoni za Holanđanina trebalo bi da stignu tokom sledeće nedelje. Nerazuri pletu mrežu i oko Kiviora. Poljski defanzivac je već dao pristanak na selidbu u Inter i sada se čeka da Kalafjori i formalno postane novi igrač Arsenala i da se onda sa Tobdžijama dogovori pozajmica s pravom otkupa.

JOŠ JEDNO „NE“ MARESKE OSIMENU

 Osimen (Reuters) Osimen (Reuters)

Enco Mareska ne želi da čuje ni za Viktora Osimena, a ni za Romelua Lukakua. Novi trener Čelsija je stavio dodatno na muke Plavce i klub Aurelija De Laurentisa. PSŽ se još nije definitivno povukao iz posla sa Osimenom, ali suma koju su Parižani ponudili Napoliju je daleko od raskidne klauzule, čak daleko i od 100 miliona evra.

U međuvremenu, menadžer Čelsija Mareska je potvrdio da Lukaku neće biti deo njegovog tima u sledećoj sezoni i pored ugovora koji ga veže za Plavce. Za dva tima je bilo najlakše i najunosnijje da su se dogovorili o razmeni dvojice centarofra uz doplatu Čelsiju budući da Antonio Konte, za razliku od Mareske, želi da konstruiše igru Napolija oko Lukakua.

Vreme prolazi, a Osimen i Lukaku postaju vrući kromiri za Napoli i Čelsi. Imaju ogromne plata i ne žele više da nose dresove svojih timova a ni treneri koji ih trenutno imaju na raspolaganju ne vide sa njima budućnost.

Ni rešenje zvano Saudijska Arabija ne pije vodu, jer ni Viktor, a ni Romelu, nemaju nameru da se sele na Arabijsko poluostrvo.

DA LI JE KJEZA BIO JOŠ JEDNA ZABLUDA ITALIJANSKOG FUDBALA?

Felipe Melo, Federiko Bernardeski, Federiko Kjeza, Dušan Vlahović… Juventus je za pomenutu četvoricu fudbalera platio gotovo 200.000.000 evra Fjorentini i nije video veliku korist od njihovog boravka u Torinu. Istini za volju, valja se uzdržati od konačnih sudova za Dušana Vlahovića jer još uvek može da demantuje narativ da Fjorentina “uvaljuje” za velike pare prosečne igrače Staroj dami.

Federiko Kjeza se nalazi u slepoj ulici. Ima još godinu dana ugovora sa Bjankonerima i Tijago Mota ne računa na njega što se može zaključiti iz činjenice da Juve grozničavo traži novog krilnog napadača od Galeana iz Porta, preko Adejemija iz Borusije Dortmund, do Sanča iz Mančester junajteda.

Bjankoneri ne traže preterano velike pare za italijanskog reprezentativca. Sa 20.000.000 evra mogu da se otvore pregovori, međutim prepreka su Kjezini apetiti pošto je stavio sebi u glavu da bi trebalo da zarađuje šest-sedam miliona evra i da igra u velikom klubu. Tako smo se našli u poziciji da bi neko i hteo da kupi Kjezu, ali niko iz klubova evropskog fudbalskog krema, a tek niko ne želi da izađe u susret njegovim zahtevima za platu.

Kjeza ima 27 godina što će reći da je u najboljem fudbalskom dobu i za njegovu karijeru bi bilo pogubno da provede sledeću sezonu na tribinama ili na klupi Juventusa, tim pre što iza sebe ima veoma tešku povredu.


tagovi

Buongiorno ItaliaNapoliRomaLacioInterJuventusFederiko KjezaViktor Osimen

Obaveštavaj me

Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara