Buongiorno Italia: Konteovom Interu fali Mateus da bi ličio na Trapatonijev, Jović na najužem spisku kandidata za Milan

Vreme čitanja: 7min | pon. 28.12.20. | 13:40

Pregled italijanske sportske štampe za 28. decembar

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Prelazni rok je već zauzeo veliki prostor u italijanskim medijima. Za nas je najinteresatnija priča koju donosi Gazeta da je Simone Inzagi bacio oko na Darka Lazovića i da smatra da bi Čačanin mogao da bude rešenje za levi bok Lacija u drugom delu sezone. Pored serije priča o planovima i željama klubova na januarskoj fudbalskoj pijaci Gazeta donosi intrigantno poređenje Konteovih Nerazura sa Interom rekorda Trapatonija. Naravno nije moglo da prođe ni bez Kristijana Ronalda koji je proglašen za najboljeg igrača 21.veka u Dubaiju dok je pažnju privukao i sastanak predstavnika klubova Serije A u Firenci, među kojima su bili De Laurentis i Anjeli, na kome se raspravljalo o strategiji prodaje televizijskih prava Serije A investicionim fondovima.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Konte u ritmu Trapa”, pukušala je Gazeta da uporedi današnji tim Intera sa sastavom Nerazura koji je u istoriju ušao kao “Inter rekorda”.

“Antonio je napravio solidan tim, malo dopadljiv ali pobednički. Postoje brojne analogije sa šamionima Italije iz 1989. godine”, stoji u podnaslovu. Na unutrašnjim stranmama se poredi sastav Zenga – Bergomi, Mandorlini, Feri – Bjanki, Mateus, Mateoli, Barela, Breme – Serena, Diaz sa aktuelnim Handanović – Škrinjar, De Fraj, Bastoni – Hakimi, Vidal, Brozović, Berti, Jang – Lukaku, Lautaro Martinez. U intervjuu za Gazetu, kapiten Intera rekorda, Bepe Bergomi ukazuje da bi današnji tim Nerazura bio bolji kada bi imao u svojim redovima jednog Mateusa. Štaviše, tvrdi Bergomi, sa takvim profilom igrača, Inter bi bio kandidat i da osvoji Ligu šampiona.

List podseća da između dva Intera postoji još par analogija. Oba trenera su bili simboli Juventusa i renesanse Bjankonera, takođe su obojica ispali evropskih takmičenja u ranoj fazi, a ni Trapatoni nije uspeo iz prve, kao i Konte, da osvoji skudeto sa Interom. U redakcijskom komentaru se navodi da je “muzika oba Intera počinjala od odbrane “ i da su se na njoj temeljili uspesi.

U drugom tekstu posvećenom Interu se osvetljavaju planovi kluba u prelaznom roku. Za sutra je zakazan sastanak Marote i Auzilija sa Konteom i na stolu je nekoliko argumenata. Jedan od njih je moguća razmena pozajmica sa PSŽ-om: Eriksen u Pariz, Paredes u Milano. Jedna od opcija je i razmena sa Parmom: Pinamonti na Tardini, Žervinjo u Apijano Đentile. Na transfer listi bi mogli da završe Perišić i Vesino, pogotovo ako se pojavi na horizontu neka interesantna ponuda.

“Vice Ibra: trka u troje, Jović, Skamaka i Eduar. Sve pista Đavola”, piše Gazeta da će Milan pažljivo pratiti više centarfora s namerom da bude spreman da uskoči u igru ako se ukaže prilika. Cilj kluba je da sa ovom operacijom reši dva pitanja: alternativu za Zlatana do kraja sezone i centarfora za sledećih pet-šest godina. Jović i Skamaka koštaju poprilično, dok je Eduar treći izbor.

Međutim, Milan mora da reši u sledećih par dana i pitanje Čalhanoglua. Turčin je prilično tvrdoglav oko svojih zahteva: Milan nudi 3.500.000 evra po sezoni za produžetak ugovora koji ističe sledećeg juna, Hakan pretenduje na platu od 5.000.000 evra plus bonusi. Prenosi se izjava generalnog direktora Gazidisa koji je demonstrirao optimizam da će “desetka” Rosonera ostati u Milanelu, kao i Donaruma.

“Strast Ronaldo: Rekordi me jure i ja ću igrati još par godina…”, prenosi se izjava Portugalca u njegovom prepoznatljivom “skromnom” stilu na ceremoniji “Global Soccer Awards” u Dubaiju. Na unutrašnjim strnama se izveštava da i Juve, kao Milan traži centarfora i da su u cirkulaciji tri imene: Milik, Žiru i Ljorente, a da nije isključeno da u poslednjem momentu uskoči i Pavoleti. Istovremeno se dodaje da su Rabio i Bernardeski dvojica fudbalera koje bi Juve rado, ako se ukaže prilika, prodao.

“Lacio, povratak Lulića je i dalje pod znakom pitanja. Ulazi u igru plan B: Lazović ili Rika”, piše Gazeta da će Senad Lulić biti sutra u Formelu ali da posle tri operacije zgloba i godinu dana pauze, u 35. godini, nekadašnji reprezentativac BiH ne može da bude prvi izbor Inzagija za levi bok. Trener Simone Inzagi je bio jasan, za ulogu spoljnog veznog želi igrača koji poznaje Seriju A i kome neće trebati vreme za adaptaciju. Prvi izbor, prema pisanju lista, je Darko Lazović iz Verone čija cena, visina plate, iskustvo u Seriji A (ovo mu je šesta sezona) apsolutno preporučuju 30-ogodišnjeg Čačanina.

CORRIERE DELLO SPORT

“El Šaravi zove, Roma ponovo pokušava”, svedoči rimski dnvenik o povratku “vatre” između reprezentativca Italije i rimskog kluba. U tekstu se kaže da Faraon želi u januaru da se vrati iz Kine i da se nada da će se novim ograničenjima koje je nametnuo režim Si Đinpinga (maksimalna plata za fudbalere 1.700.000 evra po sezoni) njegov klub Šenua pristati da ga pusti bez obeštećnja. Logika je jednostavna El Šaravi ima platu od 16.000.000 evra i Kinezi bi uštedeli značajnu sumu oslobđajući se “teškog” ugovora. Takođe se piše da Roma radi na dovođenju Skamake, ali ne u januaru već u junu i da su pregovori sa Sasuolom u fazi ispitivanja.

“Čiro se ženi sa Lacijom”, slikoviti se ispod zaglavlja najavljuje novi produžetak ugovora Imobilea sa Nebeskoplavima koji praktično vezuje golgetera za rimski klubu do kraja njegove karijere, odnosno do 2025. godine.

“Lotito – Inzagi , zašto produžetak ugovora odgovara obojici”, naslov je komentara u kome se nabrajaju motivi zbog čega bi gazda i trener Lacija trebalo da nastave saradnju i produže ugovor koji ističe u junu sledeće godine.

U još jednom tekstu posvećenom Laciju se analizira aktuelni momenat Luisa Alberta: “Sada je potreban ceo Magov talenat”. U članku se kaže da je Španac zatvorio stranicu sukoba sa upravom kluba preko društvenih mreža i da je sada koncentrisan da na terenu pokaže svoju privrženost Laciju. Podseća se da je Luis Alberto postiga dva vezana gola u mečevima sa Napolijem i Milanom, ali i da se sada očekuje da se odblokira u parametru u kojem je bio najbolji u Evropi u prošloj sezoni: asistencije. Zvuči paradoksalno, ali Luis Alberto nije namestio još nijedan gol svojim saigračima u prvenstvu i Ligi šampiona.

“Poljubac u Firenci”, poetski je naslov izveštaja sa susreta predsednika Napolija Aurelija De Laurentisa i predsednika Juventusa Andree Anjelija. Na sastanku su uzeli učešće i predstavnici Rome, Bolonje i Udinezea s ciljem da se izradi strategija za prodaju televizijskih prav investicionim fondovima. Dvojica čelnika Azura i Bjankonera su iskoristila priliku i da razgovaraju o Miliku i Ljorenteu za koje je Stara dama zainteresovana. U tekstu se precizira da De Laurentis i Anjeli nisu diskotvoali o odluci nadležnihi organa da se meč Juve- Napoli ipak odigra.

Korijere piše i da je Inter bacio oko na Origija kao zamenika Lukakua u Konteovom timu i da će Papu Gomez ući u igru da pojača redove Nerazura samo ako Atalnta pristane da ga pusti bez obeštećenja ili uz minimalnu cenu. Na sredini terena u Apijano Đentileu se nadaju da će uz pomoć Eriksena uspeti da dođu do jednog od trojice fudbalera, Paredesa, Šake ili Van de Beka.

TUTTOSPORT

Torinski dnenvik otvara današnje izdanje sa Kristijanom Ronaldom u pozi sa svojom životnom pratiljom i priznanjem “igrača veka” manifestacije “Global Soccer Awards”. U podnaslovu se podvlači da je Portugalac izabran za najboljeg u 21. veku na osnovu glasova navijači koji su glasali preko interneta: preko 20 miliona. Takođe se prenosi izjava Ronalda da jedva čeka da vidi ponovo navijače na tribinama, uključujući i protivničke, jer ga, kako je priznao, zvižduci silno motivišu.

Na drugoj i trećoj strani Tutosport analizira raspored Juventusa u januaru i zaključuje da će Pirlu i njegovim igračima trebati fantastičan početak nove godine da bi se vratili u trku za skudeto. “Utakmice sa Milanom i Interom u Seriji A će btii odlučujuće za prvenstvenu trku, a u januaru Juve čeka i meč za prvi trofej u ovoj sezoni”, aludira list da Bjankoneri igraju Superkup Italije sa Napolijem 20. januara.

U drugom tekstu se ističe da će Remzi i Demiral imati veoma važnu ulogu u nastavku sezoni i da je zato od fundamentalne važnosti da se oporave u potpunosti. “Sa Remzijem u formi Juveova igra nije samo ubedljivija i efikasnija već i sigurnija i uravnoteženija”, konstatuje list. Za Demirala se kaže da je njegova uloga postala još važnija imajući u vidu česte povrede i godine Đorđa Kjelinija, Turčin je praktično prva zamena za Bonučija i De Lihta.

“Milan: Eduar je poslednja ideja”, izveštava se ispod zaglavlja da bi napadač Seltika mogao da bude rešenje za napad Rosonere u januaru. U tekstu se podvlači da bi dolazak Eduara imao isti prizvuk kao i trasfer Haugea koji se nastupima protiv Milana u Ligi Evrope preporučio italijanskom klubu.

“Suning kreše troškove, poslovi pod znakom pitanja”, podseće Tutosport da je familjia Džang primorana, kao i svi ostali kineski tajkuni, da bespogovorno sluša direktive komunističih vlasti u Pekingu. U tekstu se objašnjava da zbog zabrane daljeg investiranja u fudbal od strane režima Si Đinpinga, Suning neće moći da upumpa sveži kapital u kase Intera i tako će italijanski klub morati da autofinansira pojačanja u januaru, a najverovatnije i sledećeg leta.

“Od Lobotke do Pavoletija, kreće januarski sprint”,najavljuje se vrlo živahan prelazni rok u Torinu budući da tim Urbana Kaira mora da se obori za opstanak budući da je na poslednjem mestu posle 14 kola sa samo osam osvojenih bodova. Pored centarfora Kaljarija i veziste Napolija na meti Granata su i Rade Krunić iz Milana i Gaston Ramirez iz Sampdorije.

Piše: Željko PANTELIĆ



tagovi

Luka JovićAntonio KonteBuongiorno ItaliaKristijano Ronaldo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara