Skamaka (Reuters)
Skamaka (Reuters)

Buongiorno Italia: Koleno opet izdalo Skamaku, Juve u velikim problemima

Vreme čitanja: 6min | pon. 05.08.24. | 12:28

Roma traži krila, a Lacio pleja

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Đanluka Skamaka će izgubiti još jednu sezonu. Napadač Atalante je jutros operisan u Rimu posle povrede na prijateljskom meču sa Parmom. Ne zna se tačno koliko će odsustvovati, ali budući da su u pitanju ligamenti kolena biće potrebno barem šest meseci da vidimo Skamaku ponovo na terenu. U prošlosti Skamaka je već imao povrede kolena i operisan je dok je nosio dres Vest Hema što ga je primoralo da odsustvuje sa terena nekoliko meseci.

Izabrane vesti

Povreda italijanskog reprezentativca nije samo problem za Atalantu, već i za nacionalnu selekciju Italije. Boginja će biti prilično oslabljena protiv Real Madrida za devet dana u Superkupu koji se igra u Varšavi a moraće i da revidira svoje planove u prelaznom roku. Podsetimo, pored Skamake, Atalanta je izgubila na par meseci i Đorđa Skalvinija koji će se, takođe, vratiti tek u 2025. godini na raspolaganje Gasperiniju.

Ne bi trebalo potceniti činjenicu da je klub iz Bergama konstruisao moćan tim sa duplim rešenjima za svako mesto u startnoj postavi a imaju i dovoljno novca na raspolaganju da kupe još jednog špica, možda i dva ako prodaju Bilala Turea.

U svakom slučaju, protiv Real Madrida Atalanta će najverovatnije igrati bez klasičnog špica sa Kopmejnersom i De Ketelarom iza leđa Lukmana, dok su Pašalić, Zaniolo i Ture sasvim validne alternative.

Protiv šampiona Ervope, Gasperini bi mogao da pošalje na teren formaciju 3-4-2-1: Karneseki – Đimšiti, Hijen, Kolašinac – Zapakosta, De Ron, Ederson, Ruđeri – Kopmejners, De Ketelar – Lukman.

JUVE NE MOŽE DA PRODA IGRAČE KOJI NE ULAZE U TIJAGOV PLAN

Vojćeh Ščensni, Veston Mekeni, Federiko Kjeza, Filip Kostić, Arkadijuš Milik, zajedno koštaju, bruto iznos, oko 40.000.000 evra po sezoni Juventus. Sva petorica su na kraju prethodne sezone stavila do znanja da žele da promene sredinu i predočila upravi Juventusa da imaju po nekoliko ponuda gde da nastave karijeru.

Došli smo do petog avgusta a niko od pomenute petorke nije ni blizu da pređe u drugi klub. Problem je što trener Bjankonera Tijago Mota ne računa na njih. Nekima je to eksplicitno rečeno, a drugima indirektno.

Juve je u neugodnoj poziciji, jer je kvotiran na berzi i mora da posluje transparentno, a s druge strane nije ni logično da igrači koji primaju milionske plate u neto iznosu (Ščensni 6.500.000 evra, Kjeza 5.000.000 evra, Milik 3.500.000 evra, Kostići i Mekeni po 2.500.000 miliona) budu na tribinama čitavu godinu.

U ovom momentu Ščensni je u Poljskoj i radi individualno, ostala četvorica igrača su praktično na margini u Kontinasi. Klub predano traži igrače njihovog profila, jer nema poveranja u njih. Di Gregorio je već u Juventusu, klub grozničavo traži krilnog napadača i spoljnjeg veznog sa ofanzivnim karakteristikama, a ne odustaje od Kopmejnersa. Jedini od pomentue petorice fudbalera koji bi mogao da ostane i bude koristan Moti je Milik kao zamena za Vlahovića u odsustvu boljeg rešenja. Nije slučajno da kruži priča da bi Juve mogao da zakuca na vrata Napolija za Raspadorija i ponudi Kjezu kao kontrapartiju.

Kjezu ne sele samo u Napulj, nego i u Milano, tačnije u Apijano Đentile kao deo razmene sa Fratezijem. U međuvremenu su iz Intera požurili da demantuju takvu hipotetičku mogućnost. Piše se čak i o Laciju, mada je ta solucija malo verovatna zbog plate koju traži Kjeza (italijanski reprezentativac se na zadovoljava aktuelnom od pet miliona već želi šest miliona).

DE ROSI TRAŽI BEKOVE I KRILA

 De Rosi (Reuters) De Rosi (Reuters)

Daniele de Rosi ne krije da mu nije potreban samo desni bek da kompletira sastav Rome već da je neophodno da klub dovede još dvojicu krilnih napadača. I dok za poziciju spoljnog u odbrambenoj liniji postoji evidentno opravdanje, malo manje je jasno zbog čega su mu potrebna dvojica krilnih napadača budući da već ima na raspolaganju Dibalu, Sulea, Baldancija i El Šaravija, plus Dovbik i Ejbraham.

Ruku na srce, i Roma želi da proda Ejbrahama, ali za razliku od Napolija i Juventusa koji su stavili u stranu Osimena i Kjezu, Roma nije napravila istu grešku. Ejbraham nije marginalizovan. Nije tajna da bi De Rosi želeo drugi tip igrača, ali je uspeo da zadrži fer i korektan odnos sa engleskim centarforom tako da neće biti velikih potresa i ako ostane u Trigoriji.

Za Ejbrahama je zainteresovano nekoliko klubova u Engleskoj, ali niko nema nameru da plati 30.000.000 evra koliko traži Roma. Interesantna solucija bi mogla da bude razmena sa Milanom. Paulo Fonseka vidi u Ejbrahamu idealnog igrača za svoj Milan dok bi Salemekers i Okafor ili Kalabrija mogli da budu korisni za De Rosijev projekat u Večnom gradu.

LACIO NEMA OFANZIVNOG PLEJA

Pripremne utakmice i svakodnevni rad Marka Baronija sa igračima na raspolaganju u Laciju su pokazali da Nebeskoplavi nemaju adekvatnog ofanzivnog pleja, odnosno igrača koji bi u formaciji 4-2-3-1 igrao iza leđa jedinog špica. Dele Baširu ne samo da nije uverio stručni štab da je sposoban da pokrije tu ulogu već je pojedine naveo da razmišljaju da nije novi „Murići“ (poređenje se pravi zbog činjenice da su obojica došli iz turske lige). Genduzi i Kastrovili mogu da budu rešenja samo u ekstremnim slučajevima, ali ne i starteri.

Prethodno rečeno navelo je Baronija da se vrati na staru postavku s kojom je Lacio igrao tokom Sarijevog boravka u Formelu: 4-3-3. Tu se onda pojavljuje kao problem pitanje pleja. Kataldi je u koliziji s klubom i biće verovatno prodat ili poslat na pozajmicu. Rovela u teoriji bi mogao da bude režiser, ali to još uvek nije, Vesino kao Genduzi i Kastrovili može da bude upotrebljen za tu ulogu samo u nepredviđenim okolnostima a ne kao starter.

Tako se vraćamo na staru priču, Laciju je potreban kvalitet koji je izgubio odlaskom Sergeja Milinković Savića i Luisa Alberta. Nije slučajno da je sa Sergejom Lacio završio na drugom mestu a bez njega tek na sedmoj. Plus Luis Alberto je bio bleda senka samog sebe u prethodnoj sezoni.

INTER STARTUJE SA STAROM GARDOM

Nova pojačanja Intera imaju problema sa povredama. Taremi će preskočiti premijeru sa Đenovom, Zjelinski je u zakašnjenju i ima mišićne probleme koji ukazuju na oprez, a novi golman Martinez je još uvek, izgleda, pod utiskom dolaska u veliki klub što se očitovalo kroz par nesigurnih intervencija na pripremnim utakmicama.

Povratak pre zakazanog roka Markusa Tirama i Lautara Martinesa kao i reprezentativaca Italije omogućili su treneru Simoneu Inzagiju da počne novu sezonu sa timom koji je u prethodnoj obezbedio drugu zvezdicu iznad grba.

Inzagi će danas imati poseban sastanak sa Marotom i Auzilijom na kojem će biti reči o poslednjim potezima na fudbalskoj pijaci. Trener Inter bi želeo još jednog defanzivca, priča se najviše o Robertu Renanu, Brazilcu koji je pod ugovorom sa Zenitom.

Takođe, Inzagi insistrira na još jednom napadaču ili čak dva, ako Arnautović pronađe sredinu gde bi želeo da se preseli ovog leta. U klubu vrše blagi pritisak na Marka da prihvati neku od egzotičnih ponuda, ali austrijski napadač srspkog porekla posle avanture u Kini, izgleda, ne želi da napušta glavnu evropsku fudbalsku scenu.

Kao dodatni motiv za ubeđivanje Arnautovića se uzima transformacija Mhitarijana u napadača. Naime, sa Zjelinskim i Fratezijem na sredini terena kao validnim rešenjima, Jermenin bi mogao da bude, kada je to potrebno, razvrstan i kao napadač. U trenutnoj hijerarhiji u Apijano Đentileu, Mhitarjana je kao napadač ispred Arnautovića, što znači da će Marko, ako ostane, imati vrlo malo prostora da igra.

Nije isključeno i da Inter igra na kartu Gudmudsona u januaru. Naime, Islanđanin u semptembru mora da se pojavi u drugostepenom postupku po optužbi za krivično delo silovanja. U prvom stepenu je oslobođen optužbi, ali nije sigurno da će se i apelacioni sud istovetno izjasniti i imajući u vidu njegovu cenu veliki klubovi ne žele da rizikuju. U januaru, u zimskom prelaznom roku, sa čistom situacijom, napadač Đenove bi mogao da bude zvezda sledećeg prelaznog roka.


tagovi

Buongiorno ItaliaJuventusRomaInterLacioAtalantaĐanluka SkamakaDe RosiDanijele De Rosi

Obaveštavaj me

Roma
Lacio
Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara