Hoakin Korea (Reuters)
Hoakin Korea (Reuters)

Buongiorno Italia: Klubovi prepuni nepotrebnih ili neželjenih igrača

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.08.24. | 14:42

Plate im velike, a malo ko ih traži

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Kvalitet sportskog ili tehničkog direktora u velikim klubovima se meri prodajom, a ne kupovinom fudbalera. Na tom ispitu u ovoj sezoni, zasada ne prolazi gotovo nijedan direktor. Juventus, Napoli i Roma se nalaze u alarmantnoj situaciji dok na probleme nailaze i milianski klubovi i Lacio. Kada se sve sabere, šest velikih italijanskih klubova ima oko 40 fudbalera kojima mora da pronađe novu sredinu, plus još toliko igrača koji su odavno izvan radara ili su izašli iz juniorskog pogona i nemaju klub gde bi mogli da nastave karijeru.

Izabrane vesti

Juventus od „viškova“ koje mora da proda, pošalje na pozajmicu ili da razreši ugovore sa njima, može da sastavi čitavu ekipu. Napoli je u zamci vrednoj 130.000.000 evra zvana Viktor Osimen, plus nekoliko igrača koji kod Kontea neće imati ni minimalnu minutažu. Roma ima desetak fudbalera koji su na transfer listi. Milan takođe nekoliko, počev od Adlija i Benasera, kojima bi trebalo pronaći klub. Inter ima na plećima Hoakina Koreu, a želeo bi i da se reši Marka Arnautovića. Spisak Lacija je još duži i polazi od Hisaja i Faresa, preko Bašića i Akpe Akproa do Kančelijerija i Andre Andersona. Samo od plata šestorice fudbalera koji su višak Lacio bi uštedeo 15.000.000 evra, plus par miliona koji bi mogli da uđu u kase ako bi neko od njih bio prodat.

Zajednička briga svim timovima je vreme koje curi. Do kraja prelaznog roka je ostalo malo više od tri nedelje i izostanak rešenja za prekobrojne ili fudbalere na prodaju dovodi u pitanje dolazak igrača koji su potrebni Moti, Konteu, De Rosiju, Inzagiju, Fonseki ili Baroniju.

Primera radi, Napoli ne može da kupi Romelua Lukakua sve dok ne proda Viktora Osimena. Transfer Nigerijca ne uslovljava samo dolazak Belgijanca već i budućnost Simeonea i Raspadorija. Osimen više ne trenira sa ostatkom tima i ne igra pripremne utakmice kako bi se smanjila mogućnost povede. Sprovodi samo individualne treninge kako bi bio fizički spreman ako stigne dugo željeni poziv iz Pariza. Takođe, Konte nije, poput Mote u Juveu, precrtao igrače koje ne vidu svom timu, tipa Folorunšo i Gaetano, ali je svima jasno da dvojica mladih i talentovanih igrača će uludo potrošiti godinu ako ostanu u Napoliju.

Juventus bez prodaje Federika Kjeze može da kupi jednog spojlnog napadača, ali ne može dva kako je to tražio Tijago Mota. Kampanja pojačanja Rome do kraja avgusta je direktno vezana za prodaju Ejbrahama, Bovea, Zalevskog i Smolinga. Dok su oni u Trigoriji malo je verovatno da će Fridkin dovesti novog defanzivca, vezistu i dvojicu krilnih napadača.

Inter rizikuje ozbiljno da se nađe u situaciji da u sledećoj godini potroši blizu 15.000.000 evra za Koreu koji će biti na tribinama i Arnautovića koga ne uspevaju da ubede da nastavi karijeru u nekoj drugoj sredini (bruto plata dvojice igrača, zajedno iznosi oko 15.000.000 evra). Takav razvoj događaja ne blokira samo novo pojačanje u napadu šampiona Italije već i dovođenje petog napadača na kojem Inzagi insistira od početka prelaznog roka.

Daniele De Rosi ne vidi Tamija Ejbrahama kao startnog centarfora Rome zbog čega je doveden Artjom Dovbik i plaćen gotovo 40.000.000 evra (uključujući i bonuse). Trener Đalorosih nema ništa protiv da Tami bude rezervno rešenje u sledećoj sezoni za napad Đalorosih, ali vlasnici Rome, Fridkinovi, i njihov menadžment smatraju da Roma ne može sebi da dozvoli luksuz da plaća rezervnog centarora blizu 5.000.000 miliona evra (iznos neto plate Ejbrahama). I drugi Englez, Kris Smoling, je problematičan. Bivši centralni bek Mančester Junajteda ima sve češće probleme s povredama i ne daje garancije kao pre tri godine. Bove i Zalevski su na prodaju, jer klub želi da zaradi nešto od njihovih transfera pošto nisu neophodni De Rosiju u sledećoj sezoni. Šomurodov, Solbaken i Darbo će biti prosleđeni prvom klubu koji bude želeo da im garantuje platu koju imaju u Romi što neće biti nimalo jednostavno.

Milan mora da proda Adlija, Benasera i Okafora kako bi napravio prostor za pojačanja koja traži Fonseka, Ne samo da bi obezbedio svež kapital već i da bi otvorio prostor za nove igrače. Benaser je do pre godinu dana bio veoma cenjen igrač, danas gotovo niko ne pokazuje interesovanje za njega. Adli je jedan od velikih promašaja Milana u poslednjih nekoliko godina. Okafor nije opravadao investiciju prethodnog leta. Na listi je bio i Salemekers, ali je Belgijanac uverio tokom priprema Fonseku da može da bude koristan. Za razliku od Salemekersa, Milan bi mogao da pokuša da proda Luku Jovića u poslednjim danima prelaznog roka ako u Milanelo stigne Ejbraham ili neki drugi špic.

Lacio na papiru ne mora da pronađe rešenje za nijednog igrača van liste Marka Baronija, ali poznajući predsednik kluba Lotita teško je poverovati da će pristati da dovede nove fudbalera ako na platnom spisku ima osam ili devet igrača koje će plaćati da dolaze u Formelo i održavaju fizičku formu. Od 15.000.000 do 20.000.000 za bruto iznos plata nisu mnogo za današnje fudbalske prilike u Italiji, ali ako predstavljaju gotovo trećinu ukupnog iznosa plata u jednom klubu postaju veliki problem. Dakle, sportski direktor Fabijani se nalazi između čekića i nakovnja, trener Baroni mu je tražio barem dva jaka pojačanja koji bi povećali nivo kvaliteta u napadu i na sredini terena Lacija (neophodan je režiser igre u veznoj liniji i tzv. trekvartista ili krilni napadač sposoban da servira veliki broj asistencija i da postigne poneki gol) a na drugoj strani predsedni Lotito traži da se dvorište „počisti“ pre nego što odobri kupovinu novih fudbalera.



tagovi

Buongiorno ItaliaInterac milanRomaLacioNapoliJuventusSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara