Zlatan Ibrahimović (©AFP)
Zlatan Ibrahimović (©AFP)

Buongiorno Italia: Kako Ibra kaže

Vreme čitanja: 6min | sre. 10.07.24. | 12:40

Napoli u rebusu, Inter sve jači, Imobile ide u Istanbul, a Juventus se preganja sa Kjezom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U poslednjih par dana smo konačno dobili odgovor na pitanje šta Zlatan Ibrahimović radi u Milanu, odnosno koje su njegove nadležnosti u klubu. Bivši as Rosonera je predstavio Paula Fonseku, novog trenera Milana, i pričao o planovima kluba i potezima na fudbalskoj pijaci kao tehnički direktor. Formalno, Ibrahimović je „senior advisor“ vlasnika kluba Džerija Kardinalea, praktično je funkcioner koji ima poslednju oko svih sportskih aspekata vezanih za klub i čak autonomiju da zatvara sam poslove do određene vrednosti. Za transfere koji koštaju nekoliko desetina miliona evra ili za plate igrača koje bi išle preko 6.500.000 evra  (to je plafon postavljen za plate) Ibra mora da dobije „zeleno svetlo“, u svim ostalim slučajevima on je taj koji odlučuje.

Izabrane vesti

Ibrahimović je uzeo aktivno učešće i u pregovorima sa menadžerima i samim fudblerima na nišanu Milana. Sa Alvarom Moratom je praktično sav posao završio Ibrahimović koji je ubedio Španca da dođe u Milan i dao mu garancije da će u novom timu Rosonera biti jedan od stubova.

Imajući u vidu karakteristike Morate on je gotovo idealan centarfor u formaciji sa Rafaelom Leaom na levom i Kristijanom Pulišićem ili Samjuelom Čukvuezeom na desnom i Rubenom Loftusom Čikom iza leđa. Možda ne garantuje broj golova kao što bi Romelu Lukaku ili Benjamin Šeško, ali je vrlo verovatno da će sa njim na terenu Leao i Pulišić biti u prilici da postižu mnogo više golova nego dosada.

Ibra je sa Moratom utanačio sve. Plata Španca neće probiti limit od 6.500.000 evra, a raskidna klauzula je realna: 13.000.000 evra. Povratak Morate u Italiju, ovog puta u Milano, će najverovatnije biti zvanično objavljen u ponedeljak ili utorak.

U međuvremenu, Ibra nastavlja da radi sa svojim sardanicima u Milanelu na dovođenju novih pojačanja. U svom stilu na prezentaciji Fonseke, Ibra se ponovo poredio sa Bogom posećajući da je i Svevišnjem trebalo sedam dana da stvori svet.

U Zlatanovoj agendi su imena Emersona Palmijerija, Jusufa Fofane i Strahinje Pavlovića.

U međuvremenu fond na čijem je čelu Džeri Kardinale je postao drugi akcionar Paramaunta uloživši 1.800.000.000 dolara. Podsetimo, Kardinale je kupio Milan za 1.2000.000 evra.

NAPOLIJEV REBUS

Hviča Kvarachelija (©Reuters)Hviča Kvarachelija (©Reuters)

Nema mira u Napulju. Novi šef stručnog štaba Antonio Konte želeo je da krene na pripreme sa jasnom situacijom na koga može da računa. Napoli sutra odlazi u Dimaro, ali se još uvek ne zna šta će biti sa Viktorom Osimenom, Hvičom Kvarchelijom i Đovanijem Di Lorencom. Za Osimena nema ponuda, a Kvarachelija i Di Lorenco, i pored ubeđivanja, nisu odustali od ideje da promene sredinu.

Ironija je da Napoli želi, a nema kome da proda Osimena, dok ne bi da proda Kvarcheliju i Di Lorenca koji već imaju klubove spremne da plate za njih i da ih prime u svoje redove, PSŽ za Gruzijca, Juventus za kapitena.

Ostanak Osimena isključuje dolazak Lukakua koji, poučen prošlogodišnjim iskustvom sa Juventusom, nema nameru dugo da čeka Napoli. Najgori scenario za Kontea je da Nigrijac bude prodat u finišu prelaznog roka kada bude kasno da se pronađe adekvatna zemena.

Kvaracheliji i njegovim menadžerima, uključujući i oca, vrti se u glavi od ponude PSŽ, 11.000.000 evra po sezoni. Ta cifra Parižana motivisala je agenta gruzijskog reprzentativca da zatraži čak 8.000.000 evra po godini za obnovu ugovora. Reč je o sumi koju Napoli neće i ne može da plati, tim pre što ima problem sa Osimenom čija plata je 10.000.000 evra, odnosno košta Napoli, bruto iznos, oko 18.000.000 evra.

Di Lorenco je pričao sa Antoniom Konteom, ali pre nego što donese konačnu odluku želi da se sretne u četiri oka sa gazdom Aureliom De Laurentisom. Od ishoda tog sastanka zavisi da li će Di Lorenco promeniti ideju ili će insistirati da pređe u Juventus.

INTER JOŠ JAČI

Pep Martinez (©Inter)Pep Martinez (©Inter)

Posle Pjotra Zjelinskog, Inter će u petak dobiti još jedno pojačanje bez evra obeštećenja: Mehdija Taremija. Bivši igrač Portoa je dupotovao u Milano, prekosutra će potpisati novi ugovor i već u subotu će biti na prvom treningu u Apijano Đentileu. Iranac će potpisati trogodišnji ugovor sa platom od tri miliona evra.

Vesli Snajder, jedan od junaka Interove triplete iz 2010. godine, oglasio se povodom dolaska Taremija poručujući navijačima da budu uz njega jer su Nerazuri dobili mnogo veće pojačanje nego što misle.

Taremi će biti u privilegovanoj poziciji u prvim nedeljama i na startu šampionata jer će sva trojica napadača Nerazura biti na raspolaganju Simoneu Inzagiju tek u avgustu. Marko Arnautović i Markus Tiram su bili na Evropskom prvenstvu, a Lautaro Martinez je još na Kupu Amerike gde će e u nedelju igrati finale protiv Urugvaja ili Kolumbije.

O Taremiju je pričao i bivši trener Intera Andrea Stramačoni koji je bio prvi italijanski trener koji je radio u Iranu. Po tvrdnjama Stramačonija, Taremi je idealan igrač za Inzagijevu formacijsku postavku 3-5-2 i da će sa njim šampion Italije značajno podići kvalitet u napadu ne samo u okvirima Serije A već i u Ligi šampiona.

Za razliku od Zjelinskog i Taremija koji su došli bez obeštećenja, Pep Martinez je plaćen 13.000.000 evra plus 2.000.000 kroz bonuse. Bivši golman Đenove je premijerni intervju kao čuvar mreže Intera dao u trofejnoj sali kluba obećavajući novi skudeto.


ODE ĆIRO U ISTANBUL

Čiro Imobile (©Reuters)Čiro Imobile (©Reuters)

Kapiten Lacija Čiro Imobile ekpslicitno je tražio od predsednika Klaudija Lotita da ga pusti u Bešiktaš bez mnogo natezanja, ali Lotito ne bi bio Lotito da ne pokuša da ućari bar nešto. I pored toga što gazda Lacija priznaje zasluge Imobileu kao i činjenicu da se višestruko isplatio, imajući u vidu da ga je Lacio pre osam godina platio 9.000.000 evra, ne želi da propusti priliku da inkasira nekoliko miliona evra.

Bešiktaš je postigao dogovor sa Imobileovim menadžerima za transfer u Istanbul na dve godine sa opcijom za treću za platu između 5.000.000 i 6.000.000 evra. Turski klub igra na kartu Imobileovog uticaja i zasluga s ciljem da izbegne kupoprodaju ili da smanji maksimalno cenu. Imobile je Lotitu stavio do znanja da zaslužuje da bude pušten bez evra obeštećenja, gazda kluba smatra da mu sleduje deset miliona evra. Najverovatniji epilog je da se zainteresovane strane nađu više-manje na sredini puta i da se posao zatvori sa tri-četiri miliona obeštećenja.

U Formelu se već razmišlja o alternativama za Imobilea. Prvi izbor je Čolito Simeone. Napadač Napolija želi da napusti grad podno Vezuva i rado bi prešao u Lacio za koji je njegovo ime vezivano i u prethodna dva prelazna roka. Istina tada kao vice Imobile, a ne centarfor starter.

Napoli za Simeonea traži 15.000.000 evra, ali o toj ceni može da se pregovara bilo da je reč o visini, plaćanju na rate ili o bonusima.

Pobuna navijača Olimpika i gradonačelnika Marseja protiv dolaska Mejsona Grinvuda u redove tima Roberta De Zerbija (motiv je Grinvudovo ponašanje, prebio je pre dve godine svoju tadašnju verenicu, a ona ga je optužla i za pokušaj silovanje, tužba koju je je kasnije povukla) otvorila je ponovo prozor mogućnosti da igrač Mančester Junajteda završi u Laciju.

JUVE PREDLOŽIO ZAMENU JUNAJTEDU SANČO ZA KJEZU

Kjezi ne ide ni na klupskom, ni na reprezentativnom nivou (©Reuters)Kjezi ne ide ni na klupskom, ni na reprezentativnom nivou (©Reuters)

Juventus se ne zaustavlja. Posle Daglasa Luiza, Kefrena Tirama, Mikela Di Gregorija tehnički direktor je dobio pristanak Džejdona Sanča da se preseli u Torino. Sa tim pristankom Kristijano Đuntoli je krenuo u pregovore sa Mančester Junajtedom oko pozajmice ili eventualne razmene uz doplatu u koju bi bio uključen Federiko Kjeza.

Tijago Mota ne smatra da je Kjeza fundamentalno važan igrač za Juventus, a italijanski rerpezentativac ne pristaje da produži ugovor sa Starom damom za manju platu od one koju sada prima, štaviše Kjeza želi da poveća zaradu. U takvoj konstelaciji adio Kjeze je neizbežan jer mu ugovor ističe sledeće godine. Juve ga vrednuje oko 25.000.000 evra, cifra je razumna, ali osim Aston Vile i Rome, niko drugi nije pokazao interesovanje. Verovatno i zato što Kjeza pretenduje da zarađuje 7.000.000 evra godišje.

Eventualna razmena uz doplatu sa Sančom bi bila svakako veliki posao za Juve dok bi za Junajted bila opklada. Pitanje je samo da li su na Old Trafordu spremni na još jednu, tim pre što igrači koje su dovodili iz Serije A nisu ostavili bogzna kakav utisak, od Pogbe do Onane i Hojlunda.


tagovi

Zlatan IbrahimovićAlvaro MorataFederiko KjezaĆiro ImobileBuongiorno ItaliaDžejdon SančoLetnji prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara