Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Juve s verom u Ronalda i boga, Lotito s verom u pravdu i sudije

Vreme čitanja: 6min | sre. 17.02.21. | 14:14

Najavljuje se i milanski derbi...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Utakmica Lige šampiona Porto – Juventus, proces koji se otvara protiv Lacija zbog nepoštovanja protokola FS Italije o kovidu-19 i najava derbija Milan – Inter glavne su priče u italijanskoj štampi.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Juve sanja Ligu šampionaJuve sanja Ligu šampiona

Milanski dnevnik otvara današnje izdanje sa najavom meča Juventusa sa Portom u osmini finala Lige šampiona. “Juve obavi posao”, iskoristila je Gazeta činjenicu da reč “porto” na italijanskom znači luka, kao i izreku za obavljen posao da je “neko ili nešto ušlo u luku”. U podnaslovu se podseća da se Kristijano Ronaldo vraća u svoju Portugaliju predvodeći Bjankonere u pohodu na trofej koji već 25 godina izmiče Juventusu.

Na unutrašnjim stranama se upozorava Stara dama da ne treba da potceni tim Serža Konseisaa zbog četiri uzastopna remija Porta u prvenstvu, tim pre što su Bjankoneri prilično oslabljeni neigranjem Leonarda Bonučija i Huana Kvadrada, a Paulo Dibala, Artur i Aron Remzi su roviti. Milanski dnevnik ističe da će Juve igrati u formaciji 3-5-2 sa Vojćehom Ščensnijem na golu, Danilom, Matijsom de Lihtom i Đorđom Kjelinijem u odbrani, Federikom Kjezom, Adrijenom Rabioom, Rodrigom Bentankurom, Vestonom Mekenijem i Aleksom Sandrom na sredini terena dok će napadački tandem činiti Ronaldo i Alvaro Morata. Andrea Pirlo ima samo jednu dilemu oko startne postave i ona se odnosi na Moratu pošto bi Dejan Kuluševski mogao da bude iznenađenje u poslednjem minutu.

U vellikoj analizi na dve strane Gazeta obrazlaže zašto Juve treba da veruje da može da osvoji Ligu šampiona. Među deset motiva su činjenica da u Ligi šampiona nije bitan kontinuitet već momenat, da su veliki evropski klubovi ranjivi i da imaju probleme u odbrani, da je Ronaldo i dalje najbolji igrač na svetu, da Kjelini, Bonuči i Bufon žele da krunišu karijeru jedinim trofejom koji im nedostaje, da Morata mnogo bolje igra u Ligi šampiona nego u Seriji A, da Juventus nije nijednom izgubio dve vezane utakmice u ovoj sezoni, da Pirlo zna kako se osvaja Liga šampiona budući da je dva puta podigao pehar sa velikim ušima i na kraju Juventusova četvrtvekovna glad za Ligom šampiona.

(3,80) Porto (3,10) Juventus (2,15)

Derbi za džokere. Benaserova režija i Eriksenova fantazija: oni su karte iznenađenja”, najavljuje Gazeta derbi kroz predstavljenje Alžirca koji se oporavio od povrede i Kristijana Eriksena koji je zaradio na terenu i ponašanjem poverenje Kontea.

U drugim tekstovima se prepričava kako će se dve tifozerije organizovati da pruže podršku svojim ljubimcima, kao i da će derbi imati planetarni ukus. “Balkan, Južna Amerika i Ibra, 23 nacionalnosti su u igri za skudeto”, izračunala je Gazeta da za Milian i Inter igraju fudbaleri koji dolaze iz 23 različite države.

Napoli na mukama, potreban je odmah najbolji Osimhen”, piše Gazeta da posle povrede Petanje, mladi Nigerijac nosi na svojim leđima kompletnu odgovornost za napad Azura. U tekstu se podseća da je Viktor Osimhen postigao samo dva gola, poslednji protiv Bolonje u novembru i da je protiv Juventusa prvi put bio starter u timu posle preležanog kovida-19.

CORRIERE DELLO SPORT

Lacio u problemuLacio u problemu

Zemljotres Lacio”, donosi ispod zaglvlja Korijere priču o rimskom klubu protiv koga je pokrenut postupak pred nadležnim organima zbog kršenja protokola FS Italije u borbi protiv kovida-19. U tekstu se kaže da je predsednik Lacija Klaudio Lotito, zajedno sa dvojicom lekara Lacija, optužen da je prekršio nekoliko članova Protokola FS Italije i da se nije ponašao u skladu sa Statutom FS Italije. Pod lupom tužilaštva su utakmice Lacija sa Torinom i Juventusom na kome su igrali ili su bili na klupi igrači zaraženi kovidom-19. Lacio se tereti da nije blagovremeno prijavio pozitivne slučajeve i da ih nije izolovao shodno pravilima Protokola FS Italije. Lacio, prema navodima Korijerea, rizikuje od novčane kazne i oduzimanja bodova do ispadanja iz Serije A.

Korijere donosi i drugu negativnu priču za Nebeskoplave. Naime, Simone Inzagi rizikuje da izgubi i Stefana Radua. Rumun ima probleme sa preponama i možda će morati na operaciju, u Formelu se nadaju da bi Radu mogao da odigra barem prvi meč protiv Bajerna u Ligi šampiona.

(2,60) Sevilja (3,25) Borusija Dortmund (2,75)

Fonseka u zaletu, sada cilja i Evropu”, svedoči Korijere da između trenera i vlasnika kluba postoji saglasje da je Liga Evrope veoma važno takmičenje i da ga ne treba žrtovati zbog prvenstva. Fridkinovi drže do toga da već u prvoj sezoni ostave trag na međunarodnoj sceni i uz to da zarade dodatne sume novca – svaki milion koji donosi LE je dragocen u ovim kriznim vremenima – a i da imaju padobran za ulazak u Ligu šampiona. List najavljuje povratak Edina Džeka u startnu postavu protiv Brage.

Rimski dnevnik izveštava i da je Roma bacilia oko na golmana Udinezea Musu. Klub iz Frijulija vrednuje argentinskog golmana 20.000.000 evra, cifra koju Roma ne želi da plati, ali je spremna da u posao ubaci Dijavaru ili Karlesa Pereza koji interesuju Udineze. Takođe se najavljuje da će od sledeće sezone novi tehnički sponzor Rome biti Nju Balans umesto Najkija.

Mertens, golovi koji nedostaju”, izveštava Korijere da se napadač Napolija vraća u Kastael Volturno ove nedelje iz Antverpena gde je na terapiji zgloba. Belgijanac se povredio na meču sa Interom i taman kada se oporavio, na prvoj utakmici posle povrede Mekeni mu je ponovo “smrskao” zglob pogibeljnim startom. Korijere navodi da se još uvek ne zna kad će Mertens moći da zaigra, ali da je njegovo odsustvo veoma vidljivo. “Nije slučajno da su neprilike za Napoli Rina Gatuza počele od povrede Mertensa”, podvlači Korijere.

TUTTOSPORT


Red je na mene!”, dominira naslov pored fotografije Kristijana Ronalda na prvoj strani. Naravno, aluzija je na početak hoda Juventusa u nokaut fazi Lige šampiona i činjenicu da Ronaldo svoje najbolje partije pruža u najvažnijem klupskom takmičenju. U podnaslovu se podvlači da je Pirlo izgubio i Bonučija (odsustvovaće tri nedelje s terena), ali i da je Ronaldo silno motivisan u svom Portugalu. “Pucamo visoko i stremimo ka finalu”, poručio je CR7 svojim saigračima u Juveu.

Na drugoj i trećoj strani u tekstu sa naslovom “Juve veruje u plan za Ligu šampiona” prenosi se uverenje trenera Andree Pirla da njegov tim može da stigne do kraja ovogodišnjeg izdanja LŠ. Pirlo priznaje da u Evropi ima timova koji su u ovom momentu u boljoj formi od Juvea, ali da Bjankoneri imaju još dosta prostora da poboljšaju svoju igru. Prenosi se i izjava Kjelinija koji oseća u vazduhu pravu atmosferu za podvig u Ligi šampiona.

Kovid, Lacio optužen. Torino i Juve čekaju”, izveštava Tutosport da bi dva torinska kluba mogla da imaju direktnu korist ako nadležni sudovi utvrde odgovornost Lacija za igranje fudbalera koji su bili pozitivni na kovid-19. Po pisanju torinskog dnevnika, postoji mogućnost da utakmice Torino – Lacio i Lacio – Juventus budu registrovane 3:0 za torinske timove. Na taj način bi Toro zaradio tri boda, a Juve dva što bi moglo da bude presudno u borbi za opstanak Granata i u trci za skudeto ili Ligu šampiona Juventusa.

Eriksen upalio žmigavac za preticanje. Sada Danac diše u vrat Vidalu”, tvrdi Tutosport da je bivši igrač Totenhema vrlo blizu da istisne Čileanca iz prve postave Intera. U tekstu se precizira da je Vidal i dalje prvi izbor Kontea, ali da sada postoji validna alternativa u Eriksenu i da će Arturo morati značajno da poboljša svoju formu i smiri karakter ako želi da sačuva mesto startera. U drugom tekstu posvećenom Interu se navodi da dobre vesti za Inter stižu i od mladih fudbalera koji su na kaljenju u drugim sredinama. Tu se pre svega misli na Agumea u Speciji, Pirolu u Monci i Dimarka u Veroni.

Piše: Željko Pantelić 


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara