Buongiorno Italia: Iza sukoba Ibre i Lukakua lebdi senka Rajole

Vreme čitanja: 8min | čet. 28.01.21. | 14:18

Odjeci Madonine, Hudtove greške koštale Lacio, podrška za Gatuza, sve je spremno za Derbi Italije u polufinalu Kupa

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Ne stišava se bura oko Zlatana Ibrahimovića i Romelu Lukakua i na površinu je izašla i uloga Mina Rajole koji, izgleda, nije svario "izdaju" Lukakua (prešao je kod menadžera Federika Pastorela) i Ibra nije propustio priliku da pokaže lojalnost svom prijatelju i menadžeru. Piše se i o utakmicama Kupa Italije, velikoj pobedi Atalante koja je igrala sa igračem manje protiv Lacija i rutinskoj pobedi Juventusa nad Spalom. Nastavlja se i saga o sukobu Edina Džeka i Paula Fonseke u Romi dok je veliki prostor dobila i podrška predsednika Napolija Aurelija De Laurentisa treneru Rinu Gatuzu pred meč sa Specijom u četvrt finalu Kupa Italije.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Najčitaniji italijanski dnevnik nastavlja da eksploatiše priču o rivalstvu i sukobu između Zlatana Ibrahimoviće i Romelu Lukakua. "Meč veka" je vodeći naslov na prvoj strani sa dvojicom protagonista u krupnom planu kojime se najavljuje serija tekstova. U nadnaslovu stoji da je svađa dvojice fudbalera proizvela planetarnu debatu. U podnaslovu se najavljuje da će fudbaleri biti najverovatnije blago kažnjeni, mada sve zavisi od zapisnika arbitra i delegata na utakmici četvrt finala Kupa Italije. Za Ibrahimovića i Lukakua potencijalno je mnogo opasnija istraga koju su otvorili nadležni organi FS Italije jer bi ona mogla da dovede do suspenzija na duže vreme.

Gazeta prenosi odgovor Ibrahimovića na optužbe za rasizam:"U mom svetu ne postoji rasizam". S druge strane, Lukaku se nije oglašavao ali se podigla velika prašina oko navodne pretnje Belgijanca da će "upucati" Šveđanina. U članku se ističe da je Ibra sa ponašanjem na poslednjem derbiju doveo u pitanje i svoj nastup na Sanremo, pošto RAI sada vaga koliko bi bilo oportuno imati za fiksnog gosta tokom svih večeri muzičkog festivala osobu koja se nalazi u centru medijskog ciklona.

Gazeta donosi i retrospektivu odnosa dvojice napadača koji nisu nikada bili idilični, čak i kada su nosili zajedno dres Mančester Junajteda. U celoj priči svoju ulogu ima i Mino Rajola koji je do 2018. godine bio menadžer i Lukakua. Vrlo je verovatno da su Ibrahimovićeve žaoke na račun Lukakua na društenim mrežama, kao i uvrede tokom derbija, posledično vezane za odnos sa italo-holandskim agentom.

"Novi život Eriksena. Sudbina u jednom slobodnom udarcu. Od prečke do magije, preporod Krisa", podseća list da je Danac na svom prvom derbiju, pre godinu dana, pogodio prečku iz slobodnjaka sa 30 metara, a da je u utorak veče skinuo paučinu s gola Rosonera. U tekstu se kaže da bi Eriksen mogao da se transformiše iz problema Intera sa spakovanim koferom u veliko pojačanje u prolećnom delu sezone. Gazeta previđa da bi bivši igrač Totenhema mogao da ugrozi status startera Brozovića u ulozi režisera igre Nerazura.

"Pioli proučava novo poletanje Milana", analizira se aktuelna situacija u Milanelu. Navodi se da će Pioli protiv Bolonje imati ponovo na raspolaganju Benasera i da se nade povratku Čalhanoglua. Loše vesti stižu od Kjaera pošto će defanzivac morati da ostane u boksu najmanje dve nedelje. Na Dal’Ari ćemo, najverovatnije, videti dvojac Tomori-Romanjoli ispred Donarume.

"Pirlo, evo Intera ponovo. Osveta protiv Konta 2. i 9. februara", piše Gazeta da je sa rutinskom pobedom nad Spalom Juve prošao u polufinale gde ga čekaju Nerazuri s kojima imaju otvoren račun posle poraza u šampionatu. U izveštaju sa meča se ističe da su rezervne linije i igrači iz podmlatka Juve pozitivno odgovorili na ukazano poverenje Pirla, posebno Frabota, Kuluševski, Dragušin i Fađoli.

Gazeta izveštava o još jednom arogantnom ponašanju Kristijana Ronalda koji je izvrgnuo podsmehu dekrete i odluke italijanske vlade prekršivši zabranu napuštanja pokrajine u kojoj se ima mesto boravišta ili prebivalište, bez opravdanih motiva taksativno nabrojanih (posao, zdravlje, urgentni slučajevi) Ronaldo je iskoristio dva slobodna dana od Pirla da ode u Kurmajer u pokrajini Val D’Aosta da na snegu proslavi rođendan svoje partnerke Džeordžine. Ronaldo je bio toliko bahat da je objavio slike i video na društvenim mrežama o svom boravku u drugoj pokrajini. Objave na društvenim mrežema su kasnije uklonjene, a Ronaldu preti kazna od 400 do 3000 evra, odnosno kao kada bi obični smrtnici za kršenje zakona platili par centi, imajući u vidu da Ronaldo samo od Juventusa inkasira svakog meseca preko 2.500.000 evra.

"Boginja za 10. Atalanta bez kraja prošla i kroz crveno. Lacio eliminisan", aludira Gazeta da je tim iz Bergama zbog crvenog kartona Palomina igrao gotovo čitavo drugo poluvreme sa igračem manje. U izveštaju sa meča se sipaju pohvale na račun Gasperinija i njegovih igrača koji su uprkos brojčanoj podređenosti uspeli da pobede Lacio i obezbede plasman u polufinale. U redovima Lacija najbolje ocenjeni su bili Ačerbi, Rejna i Milinković Savić. Sergej je dobio sedmicu uz obrazloženje da se njegovo prisustvo na terenu osećalo tokom celog meča, i da su sve ozbiljnije akcije Lacija nosile njegov potpis.

"De Laurentis tvituje: Poverenje Gatuzu", izveštava Gazeta da je predsednik Napolija pred meč sa Specijom u Kupu Italije večerao sa timom i stučnim štabom. De Laurentis je dao podršku Gatuzu pred svima, a zatim i na društvenim mrežama želeći tako da demantuje priče o smeni na kormilu njegovog kluba.

CORRIERE DELLO SPORT

"Lacio izbacio samog sebe", konstatuje rimski dnevnik da je Inzagijev tim skupo platio greške svog defanzivca Hudta. U podnaslovu se podvlači da je Atalanta pobedila igrajući sa desetoricom igrača, a da Laciju nisu bili dovoljni golovi Murićija i Ačerbija. "Atalanta je postigla odlučujući gol sa igračem manje. Hudt se izvinio zbog svojih grešaka", stoji u podnaslovu.

U redakcijskom komentaru "Gasperini i Hudt noćne mora Nebeskoplavih" se kaže da je Atalanta od 15.maja 2019. godine kada je Lacio pobedio Boginju u finalu Kupa Italije postala nerešiva enigma za Inzagijev tim. "Kao da je Gasperini od te večeri pronašao antitela za Inzagija. Tri poraza i remi koji je mirisao na debakl posle prvih 45 minuta (3-0 za Atalantu) je negativni niz koji je Lacio koštao prošle godine izlaska iz trke za skudeto a ove iz Kupa Italije", konstatuje list.

"Džeko, Fonseka ne popušta", svedoči Korijere da nema naznaka da bi odnos između Bošnjaka i Portugalca mogao da se ispegla u dogledno vreme. Fonseka je neumoljiv u zahtevu da Džeko mora da mu se izvini pre nego što ga vrati u tim, a Džeku, zasada, ne pada na pamet, da traži oproštaj od trenera. Klub je, barem tako piše Korijere, stao na stranu trenera. Džeko više nije kapiten Rome, čak i da bude reintegrisan kapitenska traka ostaje na ruci Lorenca Pelegrinija. Nade da bi prelazni rok mogao da izvadi vruć krompir iz Rominog tanjira su sve slabije budući da je ostalo samo četiri dana do zatvaranja kapija fudbalske pijace i na vidiku nema nijedne ozbiljniije ponude za centarfora.

U drugom tekstu se kaže da se Pelegrini oporavio i da će biti na terenu protiv Verone dok će Pedro, a najverovantije i Mhitarjan posmatrati meč sa tribina. Ohrabrujući signali stižu od golmana Mirantea koji bi trebalo da se vrati među startere, mada se najavljuje da bi od leta na gol Đalorosih mogao da stane čuvar mreže Verone, Silvestri.

"Ibra – Lukaku, svađa obišla svet", i Korijere donosi detalja sukoba dvojice “teškaša” uz istoriju odnosa i upozorenje da bi cela priča mogla loše da se završi za obojicu, uključujući i dužu vremensku suspenziju.

"Eriksen postao deo projekta pošto je opčinio Kontea", tvrdi Korijere da Danac nije samo golom iz slobodnog udarca protiv Milana zadobio poštovanje trenera već i svojim profesionalnim ponašanjem na treninzima u prethodnih par nedelja.

"Prošlost i budućnost. Gatuzo menja", najavljuje Korijere da će trener Napolija protiv Specije izvesti na teren tim u staroj postavci 4-3-3, stavljajući u stranu 4-2-3-1. U drugom tekstu se izveštava da je Gatuzo inkasirao podršku od predsednika Aurelija De Laurentisa, ali da nije jasno da li se podrška odnosi samo na partjiu protiv Specije, sledeće tri utakmice ili do kraja sezone. Rimski dnevnik tvrdi da nije još uvek napuštena pista povratka Rafe Beniteza i da se njegova senka i dalje nadvija nad Gatuzom. Izveštava se i da je Napoli postigao konačan dogovor sa Veronom oko transfera Zakanjija. Talentovani Italijan će ostati do kraja sezone na Bentegodiju, a u junu će se preseliti u grad podno Vezuva dok će na račun Verone leći 10.000.000 evra.

TUTTOSPORT

"INTER- JUVE!", najavljuje već torinski dnevnik “Derbi Italije” u polufinalu nacionalnog kupa posle pobede Stare dame nad Spalom 4:0. U podnaslovu se kaže da je Spal pregažen, kao i da Juve čekaju vatrene dve nedelje u februraru u kojima će igrati pet žestokih utakmica u krugu od 14 dana: Inter (Kup Italije), Roma (Serija A), Inter (Kup Italije), Napoli (Serija A) i Porto (Liga šampiona).

U izveštaju na drugoj i trećoj strani se potencira na zadovoljavajućim odgovorima koji su stigli od strane mladih igrača Juventusa na meču sa Spalom, tim pre što se videla geometrija i principi igre koju Pirlo očekuje na svakom meču od svojih igrača, bilo da se radi o starterima ili rezervama.

"Ljubav je tajna. Điđi je takav kakav je jer je zaljubljen u mene i u fudbal", izjavila je u intervjuu za Tutosport povodom 43. rođendana Đanluiđija Bufona njegova partnerka Ilarija D’Amiko. Golman Juve i pored toga što je dobro zagazio u petu deceniju života nema nameru da se povuče i nejgova životna saputnica tvrdi da je ljubav tajna dugovečnosti žive legende Juventusa. D’Amiko je otkrila da će rođendan biti proslavljen u krugu uže porodice uz tortu i omiljeni film svih članova porodice “Povratak u budućnost”.

"Slavlje Atalante za polufinale. Sa desetoricom pobedilia Lacio 3-2", ističe Tutosport da je tim Đan Pjera Gasperinija i sa brojčano neravnopravnim snagama izbacio u četvrt finalu tim Simonea Inzagija. Citiraju se reči trenera Atalante koji je želeo posebno da podvuče da je ovo treće polufinale njegove Atalante u Kupu Italije.

"Ibra: Nisam rasista. Zašto se Lukaku naljutio na Zlatana", i Tutosport odvaja prostor za priču o svađi i rivalstvu dvojice fudbalera. U tekstu se kaže da Ibrahimović rizikuje više od Lukakua u slučaju da nadležni organi FS Italije optuže dvojicu igrača za povredu prvog člana Sportskog zakonika. Upravo zbog te mogućnosti, Ibrahimović je precizirao preko društvenih mreža da u njegovom svetu “"nema mesta rasizmu".

Tutosport podseća i na seriju incidenata u kojima je Ibrahimović bio protagonista: od Siniše Mihajlovića, preko Materacija do Aronike. Takođe se ukazuje i uticaj Mina Rajole koji nije svario što ga je Lukaku napustio pre dve godine i prešao u “ergelu” njegovog konkurenta Pastorela. List podseća na intervju koji je Rajola dao Tutosportu u kome je konstatovao da Inter ima velikog trenera ali da mu nedostaje top napadač, sa jasnom aluzijom da Lukaku nije na visini velikih klubova.

"Toro, konačno jedno vredno pojačanje: Sanabrija!", pozdravlja se ispod zaglavlja potez predsednika Kaira da dovede napadača Betisa iz Sevilje. U podnaslovu se precizira da je Paragvajac plaćen 7.500.000 evra, i da će potpisati četvorogodišnji ugovor koji će mu garantovati platu od 1.500.000 po sezoni.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara