(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Inter već spreman, ostali još nisu, Roma najviše kasni

Vreme čitanja: 8min | sre. 17.07.24. | 14:11

Presek transfera i poteza koje su klubovi povukli u prelaznom roku...

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Mesec dana pre početka novog šampionata Italije samo Inter ima kompletiran prvi tim za sledeću sezonu. Svi ostali veliki italijanski klubovi, plus Atalanta i Bolonja, koje će ove godine igrati Ligu šampiona, imaju još dosta posla da urade kako bi sredili startne formacije. Milan je tek danas rešio pitanje zamene Olivijea Žirua i tek treba da dovede jednog veznog igača, centralnog defanzivca i desnog beka. Juventus je napravio veliki posao, može se reći i najveći, ali je tak na pola puta od željenog cilja.

Izabrane vesti

U Bergamu su „radovi u toku“ jer moraju da reše pitanje Teuna Kopmejnersa. Bolonja je ostala bez Džošue Zirkzea i na putu je da se pozdravi i sa Rikardom Kalofjorijem. Roma je u najvećem zaostatku, doveli su samo Enca le Fea a potrebno im je bar šest-sedam novih igrača. Lacio je bojčano gledano promeni najviše igrača i novi trener Marko Baroni je jedan o retkih trenera koji ima velik broj startera od prvog dana priprema.

Napoli je u iščekivanju transfera Viktora Osimena i ta neizvesnost uslovljava klub mada su već doveli trojicu defanzivaca Alesandra Bonđorna, Rafu Marina i Leandra Spinacolu. Fjorentina je izvršila polurevoluciju i opkladila se na Mojzea Kena, centrafora koji u prošloj sezoni nije nijdnom zatresao mrežu.

INTER POJAČAO KONKURENCIJU

(©Reuters)(©Reuters)

U Interu su odlučili da zadrže sve startere i samo u slučaju tzv. nepristojnih ponuda za Lautara Martineza, Barelu, Bastonija ili Čalhanoglua moglo bi da dođe do promena. Kvalitativna promena je pojačana konkurencija, to jest kreiranje rezervnog tima koji po kvalitetima ne zaostaje za prvim. U tom svetlu treba čitati dovođenje Taremija, Zjelinskog, Pepea Martineza. Kad njima dodamo starosedeoce poput Karlosa Augusta, Darmjana, Fratezija, De Fraja, Arnautovića dobija se ideja o snazi Nerezura.

Simone Inzagi nastavlja da traži od uprave kluba da mu obezbede još jednog napadača, a nije isključeno da Marota i Auzilio angažuju dodatnog defanzivca ili spoljnjeg veznog. Dodatna vrednost Intera je i činjenica da je uz Atalantu jedini tim među deset najboljih u Italiji koji nije promenio trenera u 2020. godini.

Ovo će biti veoma dugačka sezona za Inter, završiće se tek u julu, i zato je potrebna maksimalno dugačka klupa. Takođe, šampion Italije mora da sruši tabu iz poslednje četiri godine u kojima nijedan tim, Juve, Inter, Milan ili Napoli, nisu uspeli da sačuvaju skudeto na grudima.

MILAN KRENUO OD MORATE

Milan je ispoštovao staro pravilo navigovanih sportskih i tehničkih direktora da se tim kreira od glave, odnosno od centarofra. Dolazak Alvara Morate je prvi deo pazla Rosonera u ovom prelaznom roku. Kapiten Španije nije bio prvi izbor. On se vratio u Italiju samo zato što su troškovi za dovođenje Zirkzea bili previsoki (40.000.000 raskidna klauzula plus 15.000.000 za provizije menadžeru Holanđanina), međutim mogao bi se pokazati kao pogođeno pojačanje jer će sa njim moći da naprave kvalitativan skok u karijeri i realizatorskim sposobnostima i Leao i Pulišić. Uz to Morata, imajući u vidu godine, čuva mesto za Frančeska Kamardu za koga u Milanu veruju da će postati top centarfor vrlo brzo i pored toga što ima samo 16 godina.

Rosoneri su i dalje daleko od realizacije preostalih transfera jer Monako, Salcburg i Totenhem traže ozbiljne sume novca za Fofanu, Pavlovića, Emersona Rojala. Sva trojica, ako bi Milan platio tražene svote, koštala bi više od 70.000.000 evra. Milanski klub nema toliko novca na raspolaganju i budući da neće biti velikih prodaja (Teo Ernandez ostaje, produžiće ugovor) pregovori će biti iscrpljujući i nije isključeno da na površinu isplivaju alterantive poput Samardžića za Fofanu.

Valja napomenuti da je Milan promenio trenara ali je Fonseka nameran da nastavi da igra u formacijskoj postavi koju je dobio u amanet od Piolija. Ako sve bude išlo po planu u startnoj postavi Rosonera biće četvorica novih startera (Morata, Fofana, Pavlović i Emerson Rojal).

JUVENTUS NA POLA PUTA

(©Reuters)(©Reuters)

Juventus je doveo najzvučnije pojačanje dosada u ovom prelaznom roku. Reč je o Daglasu Luizu. Stara dama je praktično rekonstruisala vezni red sa dovođenjem Brazilca i Kefrena Tirama. Do promene je došlo i na golu Bjankonera pošto je uloga prvog čuvara mreže poverena Di Gregoriju.

Tehnički direktor Kristijano Đuntoli ima u programu dovođenje još četvorice startera i adekvatnog rezervnog centarfora. Tijago Santos je prvi izbor za desnog beka, Todibo za centralnog defanzivca, Sančo ili Adejemi za desnog spoljnog napadača i Kopmejners koji bi trebalo da bude šlag na torti prelaznog roka torinskog kluba.

Cenu revolucije u Juventusu plaća ili će platiti više od deset fudbalera koji su ili će tek napustiti Kontinasu. Ne zna se da li će za Đuntolija biti teže da dovede četvoricu pomenutih igrača ili da proda čitav jedan tim. Podsetimo na transfr listi Stare dame su Ščensni, De Šilljo, Rugani, Hejsen, Djalo, Mekeni, Nikolusi, Kjeza, Sule, Kostić i Milik. Valja napomenuti da je Rabiou istekao ugovor, a Ken je prodat Fjorentini za 13.000.000 plus 5.000.000 do 6.000.000 kroz bonuse, dok su Barenečea i Iling Junior bili deo transfera Duglasa Luiza.

Sule je najbliži prodaji od pomenutih igrača Juventusa i u Kontinasi se nadaju da inkasiraju 30.000.000 evra koje bi investirali u dovođenje Kopmejnersa.

Od startara iz prethodne sezone u Motinoj početnoj postavi će biti samo Bremer, Kambijazo, Jilidiz i Vlahović.

DEA TRAŽI ZAMENU ZA KOPMEJNERSA

Atalanta, posle Intera, ima najuigraniji sastav za sledeću sezonu. Da nije rebusa Kopmejners i za Boginju bi se moglo reći da već ima spreman tim. Ruku na srce Atalanta i mora da deluje brže od drugih jer će već polovinom avgusta imati okršaj as novim galaktikosima Florentina Pereza predvođenih Kilijenom Embapeom.

Najzvučnije pojačanje Atalante je Nikolo Zaniolo, ali među pojačanja treba uvrstiti i Turea koga zbog teške povrede praktično nismo videli u prethodnoj sezoni. Ako Kopmejners bude prodat Atalanta ima u planu da angažuje reprezentativca Danske iz Seltika O‘Rajlija.

Verovalo se da bi Dea mogla da kupi i još jednog defanzivca budući da je Skalvini povređen, ali dobar ritam oporavka reprezentativca Italije i karta De Ron u defanzivnom redu kao alternativa, uverili su klub da nije potrebno trošiti novac na još jednog defanzivca.

Gasperini će biti na slatkim mukama da bira između Skamake, Lukmana, Turea, De Ketelara, Zaniola i Pašalića.

BOLONJA, REBUS KALAFJORI

(©Reuters)(©Reuters)

U Bolonji su se zainatili. Ne žele da poklone novac Bazelu (polovina vrednosti transfera Kalfjorija u Arsenal) i odlučili su da zadrže italijanskog defanzivca ako Švajcarci ne pristanu da se zadovolje sa skromnijim delom kolača (deset do 15.000.000 evra maksimalno). Podsetimo, Bolonja i Arsenal su se dogovorili o kupoprodaji Kalafjorija, priča se o cifri od 50.000.000 evra, ali je sve stopirano, jer gazda kluba Saputu ne želi da podeli blago sa Bazelom.

U Bolonji ne spore da Bazel, po slovu ugovora, ima pravo na polovinu vrednosti transfera, ali podsećaju da su oni ti koji su valorizovali fudbalera koga su platili pre samo 12 meseci 4.000.000 evra za više od deset puta i da nije pravedno da švajcarski klub uzme istu svotu od transfera defanzivca.

Novi trener Vinčenco Italijano čeka rasplet događaja. Ne može mnogo da se žali jer je već bilo predviđeno da klub proda Zirkzea i Kalfjorija ako stigne ponuda od 50.000.000 evra. Zamene nisu na visini Holanđanina i Italijana. Centarfor Panatinaikosa Joanidis je neka vrsta opklade Bolonje, a Humels je veteran, u decembru će napuniti 36 godina i u toj starosnoj dobi u fudbalu nišeta nije zagarantovano.

ROMA U NAJVEĆEM ZAKAŠNJENJU

U Romi su napravili u startu grešku. Potcenili su činjenicu da je ovo prva sezona Danijelea de Rosija u kojoj ima zadatak da oformi i pripremi tim za novu sezonu. Dakle, prioritet kluba je trebalo da bude kompletiranje tima na raspolaganju već u prve dve, maksimalno tri nedelje jula. Nije se dogodilo. Roma je dosada dovela samo Enca le Fea iz Rena.

Prema rečima samog De Rosija, Đalorosima je potrebno sedam do osam novih fudbalera. Od bekova preko još jednog veznog igrača, ako Paredes ode u Saudijsku Arabiju, do dva napadača startera i još dve rezerve budući da je Ejbraham na transfer listi, Beloti je prodat Komu, a Azmunu je istekla pozajmica.

U praksi, De Rosi od startera u timu Rome ima na raspolaganju samo Dibalu, Svilara i Endiku. Svi ostali su ili na odmoru zbog nastupa u reprezentacijama ili još uvek nisu kupljeni.

Italijanski mediji su u prethodnih mesec dana doveli u vezu sa Romom čak 96 fudbalera, što znači da su u Trigoriji vrlo dobro sakrili prave ciljeve kluba u prelaznom roku. Na kraju, čini se da su prvi izbori De Rosija u napadu Sule i En-Nesiri.

U međuvremenu u Romi mogu da nazdrave jer su uspeli da prodaju Aura za 12.000.000 evra plus par miliona kroz bonuse. Ipak, pravi ispit će biti prodaja Tamija Ejbrahama. Rimljani traže 30.000.000 evra, previše za igrača koji se praktično nije video u poslednje dve godine.

LACIJU NEDOSTAJE ŠLAG NA TORTI

(©Reuters)(©Reuters)

Lacio je gotovo kompletirao smenu generacija i nedostaje samo jedno zvučno ime da „zasladi“ veoma dinamičan prelazni rok. Nebeskoplavi su ostali bez Imobilea, Luisa Alberta, Felipea Andersona i kako stvari stoje i Danilo Kataldi želi da napusti klub jer nije uspeo da uspostavi dobar odnos sa Markom Baronijom. Takođe ga je pogodilo što klub nije ispoštovao odluku igrača da mu povere kapitensku traku, više nego jasan signal da Kataldi nije predviđen da bude starter u novoj sezoni.

Od starog Lacija ostao je samo Adam Marušić. Kuriozitet je da je Beograđanin svih prethodnih godina završavao na listi igrača koji bi trebalo da napuste Lacio i na kraju bi, bez greške, ostajao u Formelu i to kao starter.

Predsednik Lotito je već kupio Nuna Tavaresa, Dele Baširua, Čaunu, Noslina i nedostaje mu samo zvučno ime. Trebalo je Mejson Grinvud da bude trešnja na Lotitovoj torti, ali mu se Englez izmigoljio. Pričalo se i o Samardžiću, ali je i ta pista napuštena. Ostaje da se sačeka famozni igrač X za koga je Lotito rekao da je deset puta bolji od Marsijala uzdajući se da se nije radilo o blefu predsednika ili kupovini vremena.

KONTE JE VEĆ POSTAVIO 4-2-3-1

Antonio Konte je već postavio sve stvari na svoje mesto u Napoliju, nedostaje samo da se perefekcionira prodaja Osimena PSŽ-u budući da je sa Čelsijem i Lukakuom sve dogovoreno za transfer u Napulj.

Italijanski stručnjak je dobio defanzivce koje je tražio, Bonđorna i Marina, plus Spinacolu. Odbrana je bilia najslabija karika u prošlosezonskom timu Napolija i logično je da je Aurelio De Laurentis prvo sredio taj deo tima.

Dodatna vrendost bi mogao da bude još jedan spoljni napadač ili tzv. trekvartista. Postoji ideja da se napravi razmena između Napolija i Juventusa, Raspadori kod Mote, a Kjeza kod Kontea. Napoli je pokušao i da se ubaci u priču oko Grinvuda što je još jedan znak da Konte traži igrča za kompletiranje trozupca sa Lukakuom i Kvaracehlijom. Raspadori i Politano nisu igrači po Konteovom ukusu, a Čolito Simeone će biti alternativa Big Romu. Eventualno iznenađenje bi mogao da bude Gaetano koji je prilično napredovao na pozajmici u Kaljariju prethodne sezone.


tagovi

Letnji prelazni rok 2024Buongiorno ItaliaSerija AJuventusInterMilanRomaLacioNapoliAtalantaBolonja

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara