©Reuters
©Reuters

Buongiorno Italia: Inter se probudio, shvatio da je Karboni blago

Vreme čitanja: 5min | uto. 18.06.24. | 10:33

Juve stavlja krila, pad Lacija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U svojoj vekovnoj istoriji Inter je napravio nekoliko kardinalnih grešaka sa izborom fudbalera, odnosno nije prepoznao kakvo igračko blago je imao u svojim rukama. Roberto Karlos i Andrea Pirlo, pre svih ali i serija drugih fudbalera. Valentin Karboni bi mogao da bude jedan od igača za kojima će Inter gorko žaliti u budućnosti ako ga ovog leta definitivno proda.

Izabrane vesti

Mladi Argentinac je pre mesec dana bio već “prežaljen” kao žrtveno jagnje za obezbeđivanje novca za pojačanja Intera. U prilog Karbonija nije išlo nekoliko elemenata. Pre svih Simone Inzagi. Jedna od retkih mana trenera Nerazura je njegovo poslovično nepoverenje u mlade fudbalere i veoma mali broj talantovanih tinejdžera koje je u prethodnih osam godina lansirao u Seriji A, praktično nijednog. Druga prepreka za Valentina je formacijska postavka 3-5-2 u kojoj bi mogao da igra samo kao drugi špic a tu je konkurencija vraški jaka. Za Karbonija je idealna formacija sa ofanizvnim plejom ili trojicom igrača iza špica.

Ne treba biti veliki fudbalski stručnjak da bi se već na prvi pogled shvatio ogromni potencijal koji ima novopečeni reprezentativac Argentine. Nije slučajno da je selektor svetskih prvaka Skaloni pozvao pod nacionalnu zastavu fudbalera Intera. Gaučosi posebno senzibilni na mlade i talantovane fudablere i ne razmišljaju mnogo da im pruže šansu. Karboni je atipični levak, i pored toga što ima samo 19 godina, razmišlja i na terenu i van njega kao zrela ličnost.

U svakom slučaju u Interu neć ni sesti da pregovaraju o prodaji Karbonija bez 35-40 miliona evra na stolu. U poslednjih nekoliko dana se probija ideja da se za Karbonija pronađe klub u kome bi mogao da nastavi svoj fudbalski razvoj a da se Inter osigura sa pravom otkupa. Nešto slično po ugledu na dogovor sa Bolonjom oko Fabijana.

Naravno, nekoliko dobrih nastupa na Kupu Amerike u dresu Argentinu može da promeni iz korena životni put Karbonija kao i njegov status u Interu. Inzagi poznaje dobro Skalonija, bili su zajedno u Formelu i razgovor između starih prijatelja bi mogao da bude koristan za sve.

MANA U NEMAČKOJ DA GASI POŽAR KVARACHELIJA

Sportski direktor Napolija Đovani Mana sprema kofer za put u Nemačku i sastanak sa Hvičom Kvarchelijom, njegovim ocem i agentom. Mana je dobio zadatak od predsednika Aurelija de Laurentisa da ispegla odnose sa Gruzijcem i objasni da Antonio Konte želi na njemu da kreira budući Napoli te da će već sledeće godine igrati Ligu šampiona. Ali, više od Lige šampiona, navijače Napolija brinu novčane preteze Hviče, rasplamsane ponudom PSŽ-a od osam miliona evra po sezoni.

Podsetimo, Parižani su ponudili Napoliju 60 miliona evra za transfer što je De Laurentis kategorički odbio. Gazda Napolija je povećao prvobitnu ponudu Kvarcheliji sa 4 miliona na 4.500.000. Još uvek smo daleko do zahteva menadžera i oca krilnog napadača Azura (traže 6 miliona, plus bonuse). Drugim rečima, traže specijalni status za Hviču kakav su imali samo Kalidu Kulibali i Viktor Osimen od kada je De Laurentis preuzeo klub pre 20 godina.

Manu čeka veoma težeka posao jer se nalazi između čekića i nakovnja a tu je i Antonio Konte koji insistira na ostanku Kvarachelije dok je mirno prihvatio odlazak Osimena. Ironija sudbine je da je za Kvarcheliju stigla jedna ponuda (PSŽ) za Osimena još nijedna.

JUVE STAVLJA KRILA

Tijago Mota želi da lansira golgeterski uzlet Dušana Vlahovića postavljajući oko njega vihorne krilne napadače i ofanzivne plejove sa prefinjenim stopalima. Federiko Kjeza je sve dalji od Juventusa i malo je verovatno da će ostati tako da bi ovog leta mogla da dođu dva spoljna ofanzivna. U poslednja 24 sata je isplivalo ime Adajemija iz Borusije Dortmund a priča se i o Džejdonu Sanču kao mogućem rešenju. Adajemi je bliži prelasku u Juve jer je vicešampion Evrorpe bacio oko na Matijasa Sulea i Dina Hujsena tako da bi, kao u slučaju Daglas Luiza, fudbaleri Bjankonera mogli da olakšaju realizaciju posla. I kad već pomenusmo Daglasa Luiza njegov transfer bi trebalo da bude perfekcionisan do kraja nedelje pošto je Mekeni u fazi sređivanja poslednjih detalja njegovog prelaska u Aston Vilu.

Novi trener Juvea, osim na Daglasu Luizu, insistira i na Teunu Kopmejnersu uprkos povredi Holanđanina. U Kontinasi imaju nekoliko nedoumica i ne treba skloniti oči sa alter alternative za igrača Atalante, a to je Lazar Samardžić. Srpski reprezentativac nije još na nivou Kopmejnersa, ali košta tri puta manje, mlađi je i već ima tri sezone iskustva u Seriji A.

ZAŠTO JE DOVEDEN FONSEKA?

Gazeta delo Sport je objasnila u jednoj rečenici zašto je Paulo Fonseka dobio šansu da trenira Milan i pored neslavnog završetka saradnje sa Romom:”Kad nemaš mogućnost da kupuješ igrače koji koštaju 80 miliona evra moraš da budeš brži i lukaviji od konkurencije i da prepoznaš potencijalne top igrače dok koštaju između 10 i 20 miliona evra”. U tom kontekstu treba posmatrati izbor portugalskog stručnjaka s obzirom na to da Fonseka zna da radi sa mladim i telentovanim fudbalerima i da doprinese njihovom igračkom usponu.

Filozofija američkih vlasnika Milana je podizanje vrednosti kluba preko “trejdinga” fudbalera i njima su jednako važni rezultati na terenu kao i valorizacija fudbalera koji mogu da budu prodati za mnogo veću cifru nego što su kupljeni. Takav pristup nosi sa sobom povećan rizik jer mogu da vam se dogode i Sandro Tonali i Šarl de Ketelar.

PAD LACIJA

Kampanja pojačanja Lacija i imenovanje Marka Baronija za prvog trenera ne ostavljaju veliki prostor za smele snove navijjača Nebeskoplavih. Čauna je već stigao u Formelo iz Salernitane i njegovim putem bi mogao i Bulaje Dia, a tu su i Tižani Noslin iz Verone i Kelvin Stengs iz Fejnorda. U poslednja dva dana je izronilo i ime Dele-Baširua Nigerijca sa britanskim pasošem koji nosi dres turskog Hatajspora. Navodno, podseća na Folorunša koji je radeći sa Baronijem u Veroni stigao i do poziva u reprezentaciju Italije.

Sve u svemu, vreme mršavih krava za Lacio. Sergej Miliković Savić, Frančesko Ačerbi, Luis Alberto i Felipe Anderson su otišli, Čira Imobilea su stigle godine i od tima koji je stizao do Lige šampiona ostalo je veoma malo, a zamene ni izbliza nisu na tako visokom nivou, počev od trenera. Da ne bude zabune Marko Baroni je veoma dobar stručnjak, ali nije za tim koji ima evropske ambicije, ili ih barem ima na papiru.


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara