Buongiorno Italia: Inter i Atalanta - dva lica plavo-crnog sveta u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 7min | čet. 10.12.20. | 12:21

Pred vama je još jedan pregled italijanske štampe...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Ispadanje Intera iz evropskih takmičenja i još jedan podvig Atalante u Ligi šampiona glavne su priče u italijanskim medijima. Prostor pronalaze i najave za večerašnje utakmice Lige Evrope: Napoli će prvi put igrati na stadionu “Maradona” u Napulju, Roma i Milan šalju klince protiv CSKA Sofije i Sparte iz Praga. Piše se i da je predsednik Lacija Klaudio Lotito spremio novi ugovor za Simonea Inzagija, dok Tutosport analizira moguće protivnike Juventusa u Ligi šampiona i objavljuje intervju sa Karl Hajncom Rumenigeom koji je potvrdio da je Stara dama zainteresovana da uzme Davida Alabu kome ističe ugovor sa Bajernom. Gazeta objavljuje razgovor sa Vladimirom Juvogićem koji je posavetovao Andreu Pirla da mora da stvori atmosferu u timu i mentalitet po uzoru na onaj iz 1996. kada su Bjankoneri poslednji put osvojili LŠ.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT


Debakl Intera je glavna tema u vodećem italijanskom sportskom listu. Gazeta piše da je Inter bio jalov i da nije uspeo da prođe u osminu finala Lige šampiona jer nije nijednom uspeo da zatrese mrežu Šahtjora za 180 minuta igre u Kijevu i Milanu. List podseća i na mršav učinak Antonija Kontea u Ligi šampiona, bilo da je sedeo na klupi Juventusa, Čelsija ili Intera. U izveštaju sa meča se ističe da je posle prečke Lautara Martineza na početku utakmice Inter bio bez ideja i bez potrebne doze antagonizma na terenu. “Interu ne dostaje kvalitet u igri. Konte je kasno ubacio Sančeza i Eriksena, dok se Lautaro Martinez naljutio zbog izmene.

List piše i o nekulturnom i arogantnom ponašanju Kontea tokom intervjua nakon utakmice u kojem je vređao voditeljku Skaja Anu Bilo, suprugu direktora PSŽ-a Leonarda, i neprimerenog odnosa prema Fabiju Kapelu, na čije uljudno i sasvim normalno pitanje, nije želeo da odgovori praveći grimase i vrteći očima. Gazeta prenosi i Konteovo lamentiranje na tretman koji je Inter imao od sudija na terenu i u VAR sobi.

Za razliku od Kontea, italijanski dnevnik ističe, kapiten Handanović je preuzeo odgovornost za neuspeh i priznao da Inter nije za osminu finala Lige šampiona: “Osvojeni bodovi potvrđuju da nismo zaslužili prolaz. Prokockali smo šanse protiv Šahtjora, ovde i u Kijevu”, rekao je slovenački čuvar mreže.

I dok “crno-plavi” Milano tuguje, Bergamo u istim bojama se raduje. “Boginja u raju. Posle Liverpula Atalanta oborila na pleća i Ajaks i još jednom ušla u klub velikih”; naslov je velike reportaže na unutaršnjim stranicama. U prikazu meča se navodi da je posle početnog straha, Atalanta kontrolisala meč i da je zatim, u stilu velikih klubova, zabila gol i pokopala Ajaksove nade.

Inače, Gazeta piše da je Dušan Tadić “izneverio” tim iz Amsterdama jer nije bio na svom nivou, štaviše, po Gazeti reprezentativac Srbije je bio najlošiji u prvom poluvremenu. “Tadić se prenuo u drugih 45 minuta, ali se očekivalo mnogo više od igrača koji bi svojim iskustvom i talentom trebalo da predvodi mladu ekipu Ajaksa. Neuspela misija”, opravdala je Gazeta najslabiju ocenu za kapitena holandskog tima.

Gazeta se bavi i razmiricama unutar svlačionice Atalante budući da su odnosi između trenera Gasperiniija i kapitena Gomeza i dalje veoma napeti posle obračuna, neki kažu verbalnog a neki tvrde i fizičkog, prošle nedelje posle meča sa Midtjilandom u Bergamu. Predsednik i vlasnik kluba Perkasi je dao garancije navijačima da i Gasperini i Gomez ostaju u Atalanti i da se svađe događaju čak i u najboljim porodicama. Na liniji gazde kluba je bio i Gasperini koji je potvrdio da ostaje u klubu, ali da želi da se zna da on donosi odluke u timu.

“Spremni đavolčići Kolombo i Maldini junior”, najavljuje Gazeta da će trener Milana Stefano Pioli pružiti šansu mladim snagama Rosonera protiv Sparte u Ligi Evrope. Na istom tragu je i kormilar Rome Paulo Fonseka koji će protiv CSKA iz Sofije poslati na teren par nadarenih igrača iz podmlatka Đalorosih.

“U Rinu je istina”, aludira Gazeta na čuvenu latinsku izreku da je u vinu istina pred odlučujući meč Napolija sa Real Sosijedadom u Ligi Evrope. Trener Azura će izvesti na teren najjači sastav sa samo jednom, uobičajenom izmenom u ovoj sezoni, Maksimović će igrati umesto Manolasa pored Kuliblalija. Gatuzo je jasno stavio do znanja da njegov cilj nije samo da prođe grupnu fazu Lige Evrope već da je osvoji.

“Juve možeš ti to! Sa Ronaldom, ujedinjenim timom, novom ravnotežom i Pirlom osvajanje Lige šampiona nije nedostižno”, piše Gazeta da Bajern i Liverpul ostaju favoriti za osvajanje prestižnog trofeja, ali da je veče u Barseloni pokazalo da i Bjankoneri imaju šta da kažu u ovosezonskom izdanju Lige šampiona.

Milanski dnevnik je intervjuisao i Vladimira Jugovića koji je izjavio da ovaj Juve može da osvoji Ligu šampiona ako tim bude imao jak mentalitet i da u tom smislu njegov Juve iz 1996. godine može da bude primer za Pirlove izabranike. Bivši srpski as je dao i izjavu koja izlazi iz uobičajenog hora divljenja Kristijanu Ronaldu i Zlatanu Ibrahimoviću. “Apsolutno nije dobra vest za Seriju A što Ronaldo sa 35 godina i Zlatan sa 39 i dalje prave razliku u prvenstvu… to znači da nove generacije kasne. Nije to dobar znak za mlade kojima savetujem da rade još više. U moje vreme konkurencija za skudeto je bila neverovatno jaka i italijanski klubovi su po pravilu stizali u finala evropskih takmičenja. Fudbal se promenio: u mojoj generaciji Kristijano i Zlatan bi bili top fudbaleri, ali i dvojica u mnoštvu sjajnih fudbalera..."

“Zbogom, Pablito, mundijalski heroju”, oprostila se Gazeta od Paola Rosija koji je preminuo u 64. godini. List podseća da je legendarni centarfor koji je dao tri gola Brazilu Falkaa, Sokratesa, Zika, Edera, Toninja Sereza na Mundijalu u Španiji 1982. godine, bio teško bolestan duže vreme.

CORRIERE DELLO SPORT


“Poslednji Konte” ili “Završni račun”, mogao bi na dva načina da se interpretira naslov Korijerea posle neslavnog završetka Interovog puta u Ligi šampiona. U redakcijskom komentaru pod naslovom “Smisao debakla” se ističe da je celokupno gledano čitav hod Intera u Ligi šampiona bio razočaravajući, a da je jučerašnji remi sa ukusom poraza bio samo završni čin melodrame. Takođe se kaže da se već čuju priče da Inter ima samo jednu dimenziju, nacionalnu, odnosno da je samo tim za Seriju A i da je to indirektna optužba na Konteov račun čiji su svi trenerski uspesi vezani samo za domaću scenu.

“Fonseka lansira mlade talente”, najavljuje Korijere da će trener Đalorosih protiv CSKA u Sofiji poslati na teren nekoliko igrača iz podmlatka. Gostovanje u Bugarskoj za rimski klub je puka formalnost budući da su već obezbedili prvo mesto u grupi i portugalski stručanjak će baciti u vatru par tinejdžera kao što su Kalafjori i Milaneze a nije isključeno da debituje i još par fudbalera iz Romine fudbalske škole. Od osam igrača na klupi čak šestorica će biti iz juniorskog tima Đalorosih.

Korijere najavljuje i da će se večeras prvi put zvanično igrati meč na stadionu u Napulju sa imenom Dijego Armando Maradona. “Dvanaesti igrač s neba”, poetska je najava za večerašnji sudar Napolija i Real Sosijedada koji odlučuje koji će od dva tima nastaviti takmičenje u Ligi Evrope. List podseća da je Napoliju dovoljan i remi protiv Baska, ali da Gatuzo i njegovi momci žele da ostvare pobedu na premijeri stadiona “Maradona”.

“Lacio – Inzagi, slavlje i potpis”, informiše Korijere svoje čitaoce da je predsednik Klaudio Lotito spreman da pozove trenera na razgovore o produžetku ugovora i da je u tom smislu već spremio dve ponude. Prva predviđa višegodišnji ugovor uz povećanje plate naravno, a druga produžetak saradnje do 2022. godine. “Do Božića bi trebalo da se sretnu dve strane i odluče da li će ili ne nastaviti saradnju i posle leta 2021. godine”, precizira Korijere.

Rimski dnevnik prenosi i tužnu vest da se košarkaški klub Virtus Roma ugasio usred sezone. Vlasnik kluba Toti posle neuspešnih pregovora sa familijom Fridkin da preuzme i košarkaški klub iz Večnog grada je odlučio da se preda posle 20 godina na čelu kluba.

TUTTOSPORT


Torinski dnevnik stavlja u prvi plan dva različita lica italijanskih Nerazura u Ligi šampiona. Na jednoj deprimentno Lautara Martineza a na drugoj razdragani fudbaleri Atalante koji proslavljaju gol Murijela i prolazak u osminu finala LŠ. “Evrokrak Inter”, naslov je Tutosporta za još jedan debakl Antonija Kontea u Ligi šampiona. List prenosi i žalopojke šefa stručnog štaba milanskog kluba koji je “prozivao” nedostatak sreće i greške sudija na terenu i u VAR sobi, ali i podseća da posrtanje u LŠ nije novina za bivšeg selektora Italije, budući da se nije proslavio ni u Juventusu ni u Čelsiju na evropskoj pozornici. Torinski dnevnik prenosi i da će ispadanje iz LŠ promeniti potpuno planove Intera u zimskom prelaznom roku i da neće biti novih pojačanja a da će par fudbaler biti prodato ili dato na pozajmicu.

“Delirijum Atalanta”, predstavlja se kao još jedan istorijski uspeh Boginje pobeda nad Ajaksom i plasman među 16 najboljih timova Evrope. Na unutrašnjim stanama se koristi još slikovitiji naslov “Atalanta ostala u raju” s kojim se podvlači činjenica da su Gasperini i njegovi momci ponovili prošlogodišnji podvig.

“Juve juri Alabu”, potvrdio je Karl Hajnc Rumenige u intervjuu za Tutosport povodom nagrade koju mu je dodelio list kao najboljem fudbalskom menadžeru u 2020. godini. Legendarni as Bajerna i Intera je uz priznanje da se Juve kreće u smeru Alabe izrazio nadu da bi Austrijanac mogao da promeni mišljenje i ostane u Bajernu. Rumenige je pričao i u superlativu o Andrei Pirlu predviđajući mu veliku trenersku karijeru.

Tutosport je analizirao i moguće protivnike Juventusa u osmini finala Lige šampiona konstatujući da bi valjalo izbeći samo Atletiko Madrid. Naravno, dodaje Tutosport, da je bolje da Bjankoneri igraju u osmini finala protiv Porta i Borusije Mehengladbah nego protiv Lajpciga ili Sivilje, ali da je u svim tim dvobojima Stara dama apsolutni favorit.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara