Vlahović (© Reuters)
Vlahović (© Reuters)

Buongiorno Italia: Dušane, vreme je za prvi gol van Torina

Vreme čitanja: 7min | uto. 25.10.22. | 13:14

Dejan Stanković seje fajterski mentalitet, vodi se debata da li je Dijaz veliki talenat ili igrač koji nestaje sa radara

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Stefano Pioli je odmorio polovinu prvotimaca prošle subote protiv Monce koji će večeras nastupiti protiv Dinama u Zagrebu, jer želi da svede rizik na najmanju moguću meru. Milanu su potrebne dve pobede protiv da bi sigurno prošao u osminu finala Lige šampiona što je jedan od prioriteta ove sezone.

Izabrane vesti

Prema najavama iz Milanela, šampion Italije bi mogao da igra u formaciji 4-3-3 sa Rebićem, Leaom i Žiruom u napadu, a Krunić bi trebalo da bude dodat Benaseru i Tonaliju na sredini terena. U opticaju je i klasična postavka Piolija 4-2-3-1 sa De Ketelareomu u ulozi ofanzivnog pleja, mada je mladi Belgijanac i protiv Monce podbacio.

Rebić se oporavio skroz od povrede i puca od optimizma i volje da pokaže baš u Zagrebu da mu je mesto u startnoj postavi Milana. Hrvatskom internacionalcu je posao nametanja za početnu formaciju olakšala povreda Salemekersa i promenljiva forma Mesijasa, rovitog od poslednje povrede i njegova polifunkcionalnost. Kako sam kaže, može da igra na svakom mestu gde ga Pioli rasporedi, na levom ili desnom krilu ili u špicu.

Dosta se očekuje od Rafe Leaa. Portugalac je u prošloj sezoni bio ključan igrač za osvajanje skudeta, ali je na evropskoj pozornici često bio u drugom planu i nije uspeo sebi da skroji ulogu protagoniste kao u Seriji A. U procesu njegovog sazrevanja u top igrača potrebno je da ga upozna i Evropa koja ne prati prvenstvo Italije.

Braim Dijaz je rasplamsao veliku debatu: da li se radi o velikom talentu, potencijalnom top igraču ili o još jednoj dimnoj zavesi od talenta kakvih smo se nagledali u prethodnim decenijama. Reč je o igračima koji blesnu s vremena na vreme, uglavnom protiv malih ili srednjih klubova, i onda uđu u letergiju od nekoliko utakmica. Diaz bije glas da pozitivne signale šalje na startu sezone a kako ona odmiče počne da bledi sve dok ne postane nevidljiv, toliko da niko ni ne primeti da ga nema.

Milan je doputovao u glavni grad Hrvatske bez polovine odbrane pošto su povređeni Menjan i Kalabrija, kao i njegova rezerva Florenci, a Tomori suspendovan zbog crvenog kartona protiv Čelsija. Srećom Kjaer se oporavio pa ćemo videti Danca sa Gabijomu u ulozi centralnih bekova.

MILAN 4-3-3: Tatarušanu - Kalulu, Gabija, Kjaer, Teo Ernandez - Krunić, Benaser, Tonali - Rebić, Žiru, Leao.

JUVE U LISABONU, UPRAVA PRED SUDSKIM PROCESOM

Loše vesti nikada ne stižu same. Juve se nalazi u veoma teškoj situaciji, praktično van Lige šampiona, deset bodova iza Napolija u Seriji A posle samo 11 kola, bez trećine fudbalera na raspolaganju a povrh svega je stiglo i obaveštenje o zatvaranju preliminarne istrage o lažiranjima završnih računa i serije drugih krivičnih dela vezanim za berzanske manipulacije budući da je klub kvotiran na berzi. Štaviše, tužilaštvo je tražilo i meru kućnog pritvora za Andreu Anjelija, ali je nadležni sudija u postupku odbio taj zahtev.

Istražne radnje su vođene protiv 16 osoba zaposlenih u Juveu uključujući predsednika Anjelija, potpredsednika Pavela Nedveda, generalnog direktora Mauricija Arivabenena i bivšeg sportskog direktora Fabija Paratičija. Sad se očekuje da advokati Juventusa i osoba pod istragom dostave podneske i objašnjenja posle čega će sudija za preliminarni postupak odlučiti da li da prihvati zahtev tužilaštva za pokretanje postupka.

U međuvremenu, Maks Alegri je sa svojim momcima doputovao u Lisabon bez osmorice igrača, među kojima su Kjeza, De Šiljo i sva pojačanja koja su trebalo, na papiru, da budu standardni prvotimci: Di Marija, Bremer, Pogba i Paredes. Kostić i Milik su dovedeni kao alternative, ali su sticajem okolnosti postali i jedan i drugi starteri, barem u jesenjem delu sezone.

Alegri može da stigne po broju pobeda na klupi Juvea Marčela Lipija, 227 trijumfa. Zasada Đovani Trapatoni sa 319 trijumfa izgled nedostižno, čak i da Alegri odradi ceo ugovor do kraja sa Starom damom.

Prolaz Juventusa u osminu finala Lige šampiona ili Lige Evrope je od suštinskog značaja za klub budući da bi samo od kvalifikacije u nokaut fazu LŠ Juve imao najmanje dodatnih 17.000.000 evra na već zarađenih 53.000.000, dok bi od eventualnog osvajanje Lige Evrope inkasirao između 20.000.000 i 30.000.000 evra, čime prilično amortizovao ispadanje iz najprestižnijeg takmičenja.

Kormilar Stare dame mora da se osloni na staru gardu, Bonučija, Danila i Kvadrada, te srpski tandem Kostić - Vlahović. Od njih najviše zavisi da li će torinski klub uspeti da pobedi zahuktalu Benfiku koja ima seriju otvorenih računa iz prošlosti sa Juveom. Prema procurelim informacijama Maks nema nameru da menja postavu 3-5-2 posle pozitivnih signala u poslednja dva prvenstvena meča.

Podsetimo, u ovoj sezoni Dušan Vlahović u dresu Juventusa još uvek nije postigao gol van Torina.

JUVENTUS 3-5-2: Ščensni - Danilo, Bonuči, Aleks Sandro - Kvadrado, Mekeni, Lokateli, Rabio, Kostić - Milik, Vlahović.

NAPOLIJEVA LEPOTA I BROJEVI ZA SKUDETO

Osimen i Di Lorenco na Olimpiku (© Reuters)Osimen i Di Lorenco na Olimpiku (© Reuters)

Ne umiru igrači Lučana Spaletija samo u lepoti fudbalske igre meljući, onako usput, svoje protivnike. Brojevi ukazuju da Azuri prednjače u gotovo svim parametrima, od postignutih golova do dobijenih duela i vertikalizacija.

Statistike ukazuju da Napoli ubedljvo najviše šutira u okvir gola, 72 puta na 11 mečeva, na drugom mestu je Inter sa deset manje, na trećem Milan sa 57 udaraca. Spaletijev tim ima i najviše igrača koji su postigli gol u Seriji A: 13 (ako dodamo i Ligu šampiona, čak 15 fudbalera se upisalo u listu strelaca). Prednjači i u broju pasova (5815, na drugom i trećem mestu su Fjorentina i Inter sa 500 pasova manje). Azuri najviše i vertikalizuju tokom mečeva u Seriji A, 1861 akcija, dok je Lacio drugi sa stotinak manje a igrači Napolija su najaktivniji u protivničkim šesnaestercima sa 341 dodirom lopte u prvih 11 kola.

Albertino Bigon, trener Napolija koji je osvojio drugi i poslednji skudeto, smatra da je ovo prava godina za treću titulu prvaka i pored toga što Spaleti u svojim redovima nema fubalsku klasu kakav je bio Maradona, ali da njegov kolektiv ima u proseku veći kvalitet od onoga koji je on imao na raspolaganju.

Oglasio se i Bruno Đordano, još jedna legenda Napolija, koji je promovisao Osimena u top napadača koji će u ovoj godini prebaciti 25 golova u prvenstvu. Za reprezentativca Nigerije ostaju najveći problem povrede, česte i ozbiljne. U prethonde dve i po sezone izostao je čak sa 39 utakmica u svim takmičenjima, odnosno jednu trećinu, previše za fudbalera koji želi da bude lider.

INTER: A ŠTA AKO JE ČALHANOGLU BOLJI OD BROZOVIĆA?

Nastupi Čalhanoglua kao režisera igre Intera su mnogo ubedljiviji nego kada deluje u ulozi levog veznog. Mnogi se pitaju da li bi Simone Inzagi trebalo da vrati Brozovića na mesto metronoma kada se oporavi od povrede? Rešenja ima nekoliko, počev od toga da igra sa duplim režiserom što bi predstavljalo novinu i otežalo posao protivničkim timovima da blokiraju u začetku igru Nerazura.

U svakom slučaju tri Barela-Čalhanoglu-Mhitarjana je položio ispit. Očekivalo se da mladi Aslani iskoristi šansu i odsustvo Brozovića, ali je bivši igrač Milana, izgleda, našao idealnu kolokaciju. Inače Brozović ubrzava hod ka povratku na teren i očekuje se da bude skroz fit za derbi Italije sa Juventusom.

Kad već govorimo o oporavcima od povreda, posle tačno dva meseca, Romelu Lukaku će biti u protokolu zvanične utakmice. Belgijanac će biti na klupi i verovatno će ući u igru u drugom poluvremenu, pogotovo ako Nerazuri, kao što svi očekuju, srede čašku Viktoriju već u prvih sat vremena igre i obzbede, kolo pre kraja, plasman u osminu finala Lige šampiona.

U igrački pogon se vratio i Galjardini, tako da je van stroja samo Marcelo Brozović, ali ni on, kao što smo rekli, neće biti još dugo na terenu.

Samir Handanović je u potpunosti svario gubitak statusa startera i postao neka vrsta lidera i kapitena tima s klupe. Dugogodišnji čuvar mreže se transformisao skoro u Inzagijevog zamenika. Kad je potrebno razgovarati, podviknuti ili dati savet igračima pre, tokom, ili posle utakmice Handanović preuzima tu obavezu na sebe. Posebno je vidljiv njegov rad sa Onanom, ali se ne limitira da utiče samo na novog golmana Intera, naprotiv. Već sada se vidi da se rađa novi trener.

LACIO MOŽE I BEZ IMOBILEA

Mauricio Sari je od urgentnog stanja u Laciju napravio novi kvalitet i ozbiljnu alternativu svom timu za slučaj kada ne može da računa na svog kapitena. Ključna tri poteza toskanskog stručnjaka u neutralisanju negativnih posledica izostanka Imobilea su radijusi delovanja Felipea Andersona, Matijasa Vesina i Sergeja Milinković Savića.

Brazilac osim davanja dubine napadu Lacija unosi i dodatnu nepredvidivost, brži je i okretniji od Imobilea i samim tim više zbunjuje protivničku odbranu što se vrlo dobro videlo u meču sa Atalantom. Felipe kretnjama otvara prostor za ubacivanja iz drugog plana Vesina, u čemu je Urugvajac pravi majstor dok je Milinković postao “mozak” tim koji diriguje čitavom formacijom Lacija.

Predsednik Klaudio Lotito je na sedmom nebu. Nije odoleo, a da ne pokaže javno oduševljenje i pripiše sebi zasluge za današnji Lacio podsećajući da ga je kreirao od dovođenja Sarija do vođenja kampanje pojačanja tokom poslednjeg leta. Novopečeni senator Druge republike obećao je navijačima Lacija povratak u Ligu šampiona i skudeto u razmaku od dve-tri godine.

STANKOVIĆ ZA 6,5

Italijanski mediji su aplaudirali, metaforički rečeno, Dejanu Stankoviću posle prve pobede u trenerskoj karijeri u Seriji A, ocenivši ga sa 6,5 uz konstataciju da je njegov potez da iskoristi svih pet izmena već u prvih 15 minuta drugog polovremena bio hazaradesrski ali da je na kraju doneo željeni rezultat.

Takođe se konstatuje da je Sampdorija sa Dekijem na tri meča osvojila četiri boda, više nego u prethodnih osam sa Markom Đampaolom, a da je primila samo dva gola. Gazeta je zapazila da igra Dekijevog tima nije spektakularna, ni lepršava kakvu bi želeo i pored ofanzivnog sastava 4-2-3-1, ali da je u kratkom vremenu uspeo da poseje među igrače fajterski mentalitet i da ih nauči da “pate” na terenu, a to je, tvrdi milanski list, jedna od najvažnijih karakteristika za tim koji želi da spasi prvoligaški status.


tagovi

Dušan VlahovićDejan StankovićLiga šampionaJuventusSampdorijaBraim DijazViktor Osimen

Obaveštavaj me

Juventus
Lacio
Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara