Igrači Milana (Reuters)
Igrači Milana (Reuters)

Buongiorno Italia: Da li shvatate kakvo čudo izranja u režiji Piolija i Rosonera?

Vreme čitanja: 7min | pet. 20.05.22. | 13:43

Inter žrtvuje Bastonija, Juve se okreće iskusnim pojačanjima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Osam bivših igrača i trenera Milana (Kafu, Seržinjo, Kolovati, Gali , Odo, Krespo, Panuči i Zakeroni) u anketi Gazete delo Sport definisalo je dolazeći skudeto Rosonera kao najneobičniji do sada.

Izabrane vesti

Alberto Zakeroni, trener Milana koji do ove, verovatne, titule prvaka, bio arhitekta najneočekivanijeg trijuma Rosonera u Seriji A, podvlači bitnu razliku između njegovog i Piolijevog Milana. „Ja sam sa skudetom 1999. godine zatvorio trijumfalni ciklus koji su počeli Saki i Kapelo, a Pioli otvara novi ciklus. U mom Milanu je bilo dosta iskusnih igrača koji su imali nekoliko razočaravajućih sezona i trebalo ih je motivisati i regenerisati. Pioli na raspolaganju ima mlade fudbalere koji ne postavljaju sebi granice i zato mi se veoma sviđaju“, rekao je Zakeroni.

Krisijan Panuči je bio deo Kapelove mašinerije koja je gospodarila Italijom i Evropom u prvoj polovini poslednje decenije 20. veka. Nekadašnji bek pripisuje najveće zasluge svom saigraču Paolu Maldiniju jer je, kako kaže, vratio pravi duh Đavola s kojim je u rasponu od 1988. godine do 2007. osvojio šest skudeta i pet naslova prvaka Evrope i odigrao još tri finala LŠ.

Ernan Krespo smatra da su ljučni momenti u Milanovoj fantastičnoj sezoni bili golovi Žirua u derbiju sa Interom. „Ovo neće biti lep skudeto, ako dođe, nego prelep. Možda čak i najlepši u istoriji Milana jer mu se niko nije nadao i niko ne bi stavio ni jedan evro na opkladu da bi mogao da bude osvojen. Na kraju će se ispostaviti da je preokret u derbiju sa Interom zahvaljujući golovima Žirua bio presudan za ishod šampionske trke“, navodi Krespo.

Filipo Gali je pripadao slavnoj generaciji koja je bila krcata planetarnim fudbalskim zvezdama, od holandske trojke (Gulit, Rajkard, Van Basten) do Barezija i Savićevića. I Zakeronijev Milan, podseća Gali, je bio ispunjen velikim fudbalskim majstorijma, Leonardo, Boban, Vea, Birhof, Maldini, Albertini, Kostakurta. „Veličina ovog uspeha Milana je što je trijumf stigao samo sa jednom velikom fudbalskom zvezdom koja je je napunila 40 godina, Zlatanom Ibrahimovićem. Svi ostali su ili velike nade ili u najboljem slučaju dobri fudbaleri. Ovo je trijumf ekipe koja je imala čvrsto noge na zemlji i veliku upornost“, kaže Gali.

Masimo Odo je bio među akterima poslednjeg osvojenog skudeta Milana, odnosno poslednjeg ozbiljnog projekta da se osvoji šampionska titula budući da je u tu svrhu doveden Zlatan Ibrahimović iz Barselone. „Ako sve prođe u nedelju kako se očekuje, ovo će biti skudeto celog kluba, od uprave koja je programirala gotovo besprekorno sve detalje u sezoni Milana do igrača i trenera koji su na terenu realizovali sve što je bilo zamišljeno. Ovaj uspeh je primer da timski, predani i koordinisani rad donosi neizostavno rezultate. Ne treba da zaboravimo da na početku sezone niko nije svrstavao Milan među favorite za osvajanje skudeta“, podseća Odo.

Fulvio Kolovati u skudetu koji Milan prišiva 19. put na svoje grudi vidi obrise desetog naslova prvaka u čijem je osvajanju dao doprinos 1979. godine. „Ja sam imao 22 godine, Barezi 19, Maldera 25 i postigao je devet golova iako je bio bek poput Tea Ernandeza sad. Takođe i mi smo imali velike senatore poput Rivere, Albertozija i Bigona u ravni sa današnjim Ibrahimovićem, Žiruom i Kjerom. Savršen spoj mladosti i iskustva. Ovo će biti, bez sumnje, jedna od najlepših titula Milana i to iz dva razloga: jer je neočekivana i jer ju je osvojio tim koji je bi ujedinjen kao retko koja ekipa igrača iz Milanove prošlosti“, svedočio je Kolovati.

Seržinjo, član Ančelotijevog Milana koji je osvojio jedan skudeto i dve Lige šampiona, ističe brzinu s kojom je Pioli uspeo da izbrusi tim kadar da osvoji naslov prvaka. „Kada je Pioli počeo svoju avanturu u Milanelu mislio sam da će mu biti potrebno 4-5 godina da stigne do cilja. Međutim, Stefano i njegovi igrači su sazreli za duplo manje vremena ostavljajući sve u čudu. Ovaj podvig Milana je još veći jer su svi videli Rosonere kao treću ili četvrtu silu u Seriji A. Dodatni kvalitet je da su najveći teret u poslednjim kolima kada je trebalo izdržati pritisak podneli igrači ispod 25 godina: Tonali, Kalulu, Leao, Teo Ernandez“, ističe Seržinjo.

Kafu u Teu Ernandezu prepoznaje sebe i definiše dolazeći skudeto kao čudo. „Ova titulu prvaka, ako dođe kao što svi očekujemo, će biti pravo remek-delo. Ne postoji druga bolje reč da je definiše. Pioli je konstruisao ovaj uspeh iz dana u dan, iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu. To se najbolje vidi kroz individualni napredak fudbalera Milana a Pioli je bio veoma inteligentan da nedostatke u igri sakrije argesivnošću i entuzijazmom grupe. Napravio je tim koji je zadovoljstvo gledati, sa brojnim ofanzivnim rešenjima i jednim vanserijskim bekom, Teom Ernandezom. Teo udara po gasu na krilima baš kao što je to nekada radio… Kafu. Da li shvatate kakvo čudo izranja u režiji Piolija i njegovih igrača?“, pita se Kafu.

INTER ŽRTVUJE BASTONIJA

Alesandro Bastoni je sve bliže izlaznim vratima Intera i pored toga što je nedavno produžio ugovor sa Nerazurima. Za italijanskog reprezentativca je zainteresovano nekoliko klubova iz Premijer lige a Totenhem najviše. Antonio Konte je lansirao Bastonija na veliku fudbalsku pozornicu i sada želi da mu omogući i međunarodnu scenu.

Totenhem je na pragu plasmana u Ligu šampiona i Bastoni je visoko na listi želja italijanskog stručnjaka. Cena Bastonija je oko 60 miliona evra. Povoljna okolnost je da ona nije zakucana već može da se pregovara, tako da će se dve strane verovatno sresti do kraja meseca.

Inter, već ima spremu zamenu za Bastonija, reč je o Glejsonu Bremeru sa kojim je Inter već postigao načelni dogovor, ali Urbano Kairo, gazda Torina, pokušava da podigne cenu uprkos dogovoru sa Bremerom da može da ode za 25.000.0000 evra. Podsetimo, Brazilac je kao uslov za produžetak ugovora sa Torinom postavio đžentmenski dogovor da može da ode ako se pojavi neki klub sa ponudom od 25.000.000 evra, a taj klub je bio upravo Inter.

Druge alternative ne obećavaju ništa dobro za budućnost Intera i predstavljaju potrvdu trenda slabljenja igračkog parka. Izgleda da u Apijano Đentileu nisu naučili lekciju sa Koreom i Kaisedom i postoji mogućnost da dovedu trećeg bivšeg igrača Inzagija, Frančeska Ačerbija. Defanzivac Lacija je na većoj karijernoj nizbrdici nego što je bio Kolarov kada je došao pre dve godine u Inter.

U međuvremenu je produžen ugovor kapitenu Samiru Handanoviću na godinu dana dok je Ivanu Perišiću ponuđen dvogodišnji ugovor sa platom od 4.500.000 evra i klauzulom da Hrvat može da napusti Inter sledećeg leta bez evra obeštećenja.

Paulo Dibala je najvažniji cilj prelaznog roka Intera kada su u pitanju pojačanja. Međutim, da bi perfekcionisali dolazak Hoje, generalni direktor Bepe Marota i sportski direktor Pjero Auzilio moraju da se oslobode Čileanaca, Artura Vidala i Aleksisa Sančeza. U Rimu nastavljaju da podgrevaju priču da je Roma takođe u trci za Dibalu, mada malo ko veruje u takav epilog.

Kontroverzne glasine dolaze oko Mhitarjana. Rimski mediji tvrde da je Roma već spremila dvogodišnji ugovor koji će potpisati sa kapitenom Jermenije a u Milanu se priča da bi bivši igrač Mančester Junajteda i Arsenala mogao da pređe u Inter pošto mu ugovor ističe za par nedelja i biće slobodan igrač.

U Interu bi Mhitarjan bio alternativa Čalhanogluu. Nema sumnje da su Jermenin i Turčin profesionalci, ali imajući u vidu odnose između Ankare i Jerevana postavlja se pitanje koliko je to oportuno tim pre što bi bili konkurenti za mesto u startnoj postavi.

JUVE, REVOLUCIJA OVER 30

Posla potrošenih gotovo 300 miliona evra za dovođenje mladih igrača poput Kjeze, Vlahovića, De Lihta, Lokatelija i Kena, Juve je odlučio da promeni strategiju u sledećem prelaznom roku i da cilja na slobodne i iskusne fudbalere.

Di Marija, Perišić, Žoržinjo i Pogba su profili fudbalera koji bi Juventusu garantovali bez čekanja kvalitet i kvanitet u igračkom parku. Problem je što oni imaju ili preko 30 godina ili sezone u kojima nisu briljirali.

Vlasnik kluba Džon Elkan je uložio 700 miliona evra za kupovinu igrača i saniranje dugova kluba. Ta cifra, barem tako kažu poslovne knjige Bjankonera nije dovoljna. Juve će morati da proda jednog od svojih top fudbalera i da smanji ukupan iznos plata. Odlasci Kjelinija, Dibale, Morate i Bernardeskija kao i namera da se proda Rabio i udomi Remzi idu u smeru smanjivanja troškova.

Osim Beranrdeskija i Morate, čiji ugovor Juve definitivno ne želi da otkupi za 35.000.000 evra od Atletika, mogao bi da se oprosti od dresa Stare dame i Ken, tim pre što se Everton spasao sinoć od ispadanja iz Premijer lige.

OSIMEN AUT, SKAMAKA IN

Napoli ima tradiciju, od kada je na čelo kluba došao Aurelio De Laurentis, da prodaje bez pardona svoje najbolje napadače ali i da kupuje velike nade, poluafirmisane ili afirmisane napadače.

Lavecija je zamenio Insinje, Kavanija Iguain, Iguaina Milik i ne bi bilo izneneđanje da u slučaju prodaje Osimena u Napulj stigne Skamaka iz Sasuola. Ponude za Nigerijca su počele da pristižu, još nijedna se nije približila cifri od 110.000.000 evra koliko traži De Laurentis, ali ako dođe Napoli će se bez pardona baciti na Skamaku koji košta gotovo tri puta manje, oko 40.000.000 evra.

Prema pisanju kolega iz Napulja, Lučano Spaleti ne bi imao ništa protiv da se žrtvuje Osimen i da na njegovo mesto dođe Skamaka, ali pod uslovom da to znači i da će Kulibaliju biti omogućeno da ispuni svoj životni san: potpiše ugovor sa Napolijem s kojim bi mogao da završi karijeru u gradu u kome želi da nastavi da živi sa svojom familijom i kada okači kopačke o klin.


tagovi

Buongiorno ItaliaStefano PioliAlesandro BastoniViktor Osimen

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara