Slavlje Atalante nakon osvajanja Lige Evrope (Reuters)
Slavlje Atalante nakon osvajanja Lige Evrope (Reuters)

Buongiorno Italia: Boginja ide na Skudeto

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.07.24. | 16:09

Juventusova revolucija u pokretu, Konte zatvorio treninge Napolija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Đan Pjero Gasperini je ostao na kormilu Atalante jer su mu date garancije da se ambicije familije Perkasi nisu zaustavile na osvajanju Lige Evrope i povratku u Ligu šampiona. Vlasnici Boginje žele da naprave kvalitativni skok i da u sledećoj sezoni napadnu Skudeto.

Izabrane vesti

Izjava Luke Perkasija da Teun Kopomejners nije na prodaju i podvlačenje opšte poznate činjenica da Atalanta nije primorana da prodaje svoje igrače da bi sredile poslovne knjige i završne bilanse, je direktan signal da u Bergamu veruju da su se kockice poklopile.

Iskorišćeno pravo otkupa Šarla De Ketalara, kupovina Nikola Zaniola, Ibrahima Sulemane i Bena Godfrija i zadržavanje svih igrača koji su bili okosnica prošlosezonskog tima su direktan dokaz da Atalanta veruje u čudo. Zaniolo, Sulemana i Godfri nisu kupljeni da bi bili starteri već da bi pojačali konkurenciju i pružili Gasperiniju priliku da bude kreativniji i efikasniji u raspoređivanju snaga tokom sezone.

U interesu Atalante nije ni da pojača Juventus, direktnog konkurenta u borbi za vrh, prodajom fudbalera koji ima fundamentalnu ulogu u redovima Boginje i nema sumnje da bi bio jedan od motora Bjankonera sa potpisom Tijaga Mote.

Prethodno rečeno objašnjeva logiku cene koju je Atalanta fiksirala za Holanđanina: 60.000.000 evra. U Bergamu znaju da Kopmejners ne vredi toliko i vode se rezonovanjem da je cena dovoljno odvraćajući faktor a ako je neko plati onda će Atalanta napraviti fantastičan posao i ogromnu „plusvalencu“.

Teun Kopmejners (Reuters)Teun Kopmejners (Reuters)

Koliko u Bergamu ništa ne prepuštaju slučaju ukazuje podatak da su, iz predostrožnosti, već rezervisali Meta O‘Rajlija iz Seltika.

Atalanta je, u ovom momentu, jedini klub u Seriji A koji ima zdrav finansijski bilten i novac da ulaže u kupovinu novih fudbalera bez obaveze da prethondo proda neki od svojih dragulja. Svoju novu snagu Atalanta je pokazala još prošle godine kada je potrošila blizu 60.000.000 za El Bilala Turea i Đanluku Skamaku zbrisavši konkurenciju velikih italijanskih klubova. Otkup De Ketalara i kupovina Zaniola, preko 50.000.000 evra, zajedno, je nastavak započetog trenda.

JUVENTUS, REVOLUCIJA U POKRETU

Tijago Mota ima vrlo jasne ideje i tehnički direktor Kristijano Đuntoli čeličnu volju da stvori uslove da ih bivši šef stručnog štaba Bolonje realizuje. Juventus sa kampanjom pojačanja ovog leta ne menja samo izgled tima već i značajno obara prosečnu starost igračkog kadra.

U startnoj postavi Stare dame, samo će kapiten Danilo biti igrač stariji od 30, dok će gotovo svi ostali biti ispod granice od 27 godina. Dolazak Huana Davida Kabala iz Verone je još jedna delić slagalice Tijaga Mote. Istina, ima prigovora da je Kolumbijac plaćen previše, praktično 12 miliona, od čega 10.000.000 čini osnovica, a ostatak lako dostižni bonusi. Podsetimo, Inter je bio blizu da zatvori posao za 6.000.000 + 2.000.000 kroz nešto teže dostižne bonuse. Ali, ovde treba naglasiti da su Nerazuri želeli da uzmu Kabala kao rezervu, to jest da popune prazninu u timu nakon povrede Tajdžona Bjukenena. U Juveu Kabal ima velike šanse da bude starter na poziciji levog beka i platiti beka koji počinje mečeve 12.000.000 nije pretarano visoka cena.

U međuvremenu se zagreva pista moguće razmene Federika Kjeze i Đakoma Raspadorija. U prehodna 24 časa je isplivalo na površinu da je jedan od zahteva Tijaga Mote prošlog januara, dok je predvodio Bolonju, bio da angažuju Džeka Raspadorija. Možda mu se u Kontinasi ispuni želja koja nije u Kastedeboleu.

ROMA VADI PARE NA SUNCE

Familija Fridkin nije zaboravila na Romu i pored toga što je kupila Everton. Rimski klub je već potrošio 23.000.000 evra za Enca Lef Fea i spremna je da izdvoji dodatnih 45.000.000 evra za Matijasa Soulea iz Juventusa i Jusufa En-Nesirija iz Sevilje. Kada se sve sabere, dolazimo do sume od oko 70.000.000 evra a Roma, pored pomenute trojice, mora da kupi barem još tri-četiri fudbalera.

Kaže se da su u Trigoriji zvanične ponude Juventusu i Sevilji već spremne: 25.000.000 i bonusi za mladog Argentinca i 20.000.000 za marokanskog napadača. Dve priče su paralelne i nalaze se u dijametralnim pozicijama. Roma ima dogovor sa Souleom, ali Juve želi da izvuče 30.000.000 plus još koji milion kroz bonuse. Na drugoj strani, Roma i Sevilja su blizu dogovora za cifru oko 20.000.000, ali je problem plata Marokanca.

Naime, Fenerbahče Žozea Murinja je ponudio En-Nesirijugodišnju platu od 5.000.000 evra neto (En-Nesiri dobija manje od dva miliona u Sevilji) i Marokanac želi da i Roma izjednači sumu. Međutim, rukovodioci Rome nemaju nameru, zbog ravnoteže odnosa u Trigoriji, da En Nesiriju ponude više od 4.000.000, bonusi ukljlučeni. Naravno, naruku Đalorosih ide i činjenica da su Serija A i sama Roma mnogo izazovnija i prestižnija pozornica od turskog šampionata i Fenerbahčea.

Jusef En Nesiri (Reuters)Jusef En Nesiri (Reuters)

Sa Souleom i En-Nesirijem Roma bi komletirala napadački trio koji bi njih dvojica činili sa Paulom Dibalom koji je odlučio, definitivno, da ostane još godinu dana u Večnom gradu a za posle će se videti.

Kupovinu novih igrača Roma će morati da fianansira prodajom fudbalera koji su trentutno na raspolaganju Danijelea De Rosija. Tu se pre svega misli na Tamija Ejbrahama i Eduarda Bovea.

KONTE ZATVORIO TRENINGE

Antonio Konte ima imidž trenera – diktatora. Kada je stigao u Inter jedna od prvih stvari koju je uradio bila je da skine sa repertoara pred mečeve na San Siru nezvaničnu himnu Nerazura „Amala“ jer mu se nije sviđala ideja o „ludom Interu“.

U Napoliju je prekinuo tradiciju koja traje godinama da su svi treninzi u Dimaru, tokom priprema, otvoreni za prisustvo navijača i da su fudbaleri, posle svakog treninga, na raspolaganju navijača za autografe, fotografisanja, selfije i razmenu par reči. To je jedan od razloga što je kroz Dimaro prolazilo svake godine višeo od deset hiljada tifoza Napolija iz cele Evrope.

Konte je prvo limitirao maksimalno kontakt navijača sa fudbalerima a onda je zatvorio polovinu treninga za javnost. Praktično, novinari i navijači mogu da gledaju samo zagrevanje i vežbe za opštu kondiciju, čim počne da se radi na taktici i uvežbavanjem akcija, tribine se prazne.

U iščekivanju da PSŽ pošalje prvu zvaničnu ponudu za Viktora Osimena, Napoli radi na perfekcionisanju dogovora sa Romeluom Lukakuom i Čelsijem. Londonskom klubu će otići 25.000.000 evra, kao i nekoliko miliona kroz bonuse vezane za uspehe kluba, a ne samog Lukakua, dok će Big Rom potpisati trogodišnji ugovor s platom koja će sa kombinovanim personalnim i klupskim bonusima moći da stigne do 10.000.000 evra po sezoni.


tagovi

AtalantaBuongiorno ItaliaŽeljko Pantelić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara