Foto: ©Reuters
Foto: ©Reuters

Brentfordova istorijska "četvortka" na Stamford Bridžu, Siti po navici rutinski sa Barnlijem (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.04.22. | 18:05

Mančesterski tim se trijumfom na Turf Muru vratio na lidersku poziciju

Uspevali su fudbaleri Čelsija da otkako se pojavila priča o prodaji kluba dešavanja van terena tamo i ostave, da se fokusiraju isključivo na rezultat, i on nije trpeo. U Ligi šampiona su preživeli gostovanje Lilu i plasirali se u četvrtfinale, u Premijer ligi vezali pet pobeda i zacementirali se na trećoj poziciji. Ipak, kao da se prethodnih nedelja tenzija nakupljala u redovima evropskog šampiona i ove subote konačno isplivala na površinu. I to poput reke kada brana popusti, za svega jedno poluvreme, potopivši Stamford Bridž.

Čelsi je protiv Brentforda u 31. kolu odigrao jedno od najslabijih poluvremena pred svojim navijačima. Iako su poveli početkom drugog dela, Plavci su u potpunosti potonuli do kraja meča i pretrpeli ubedljivo najteži poraz u sezoni - 1:4 (0:0). Najteži još od početka aprila prošle godine kada je na istom stadionu Vest Bromvič Albion pet puta tresao mrežu londonskog tima. Uz Brentford jedini tim koji je kao tek promovisani premijerligaš postigao tri ili više golova na Stamford Bridžu. I jedan i drugi to su uspeli da učine u eri Tomasa Tuhela. S druge strane, Brentford je po prvi put u istoriji kluba postigao četiri gola na jednoj premijerligaškoj utakmici.

Izabrane vesti

Sve četiri u razmaku od četrdesetak minuta! Krneulo je evrogolom Antonija Ridigera u 48. minutu sa oko tridesetak metara. U tim trenucima, kada je Čelsi konačno uspeo da otključa vrata gostujućeg gola, očekivalo se da će Plavci znatno lakše uspeti da privedu meč kraju. Zapravo, tek tada je krenuo pakao za domaći tim.

Samo dva minuta kasnije Vitali Janelt je izjednačio još jednim atraktivnim golom, da bi već u 54. Kristijan Eriksen je režirao preokret i još jednom potvrdio sjajnu formu. Pre reprezentativne pauze namestio je gol protiv Barnlija, u dresu Danske pogodio protiv Holandije i Srbije, danas još jednom zatresao mrežu posle odlično iskreirane kontre u režiji Brajana Mbuema, asistenta i kod prvog gola gostiju. Na isteku sat vremena igre - šah-mat. Akcija u tri poteza, Mbuemo do Ajvana Tonija, ovaj iz prve do Janelta koji je lob udarcem po drugi put na meču matirao Eduarda Mendija i trasirao gostima put ka trijumfu. Na overu pobede čekalo se dugo, a stigla je pred sam kraj utakmice kada je Joan Viza kaznio nespretnu reakciju kompletne odbrane Čelsija.

Nešto više od dva sata, tek toliko je Liverpul proveo kao predvodnik premijerligaške kolone. Trijumfom Redsa nad Votfordom na otvaranju 31. kola Mančester Siti je došao u situaciju da po prvi put posle dužeg vremena brani prvo mesto. Ipak, pritisak nije savladao šampiona Engleske, ekipa Pepa Gvardiole rutinski je na Turf Muru savladala Barnli, svoju redovnu mušteriju, i vratila se na vrh – 2:0.

Da je preko puta Sitija bio neki drugi rival, možda su u Liverpulu nečemu i mogli da se nadaju. U Barnli već nikako nisu mogli da polažu nade. Na prethodnih 14 mečeva u svim takmičenjima, četa Šona Dajša samo jednom je uspela da izbegne poraz protiv mančesterskog tima. Štaviše, na poslednjih deset, računajući i današnju, samo su jednom tresli mrežu Građana (gol-razlika 34:1).

Danas su međutim u nekoliko navrata bili blizu da makar taj učinak poprave, ali im je falilo. Već u drugom minutu mogao je Džoš Braunhil glavom gotovo sa šesnaesterca da prekine negativan niz Barnlija od tri meča bez postignutog gola, ali je lopta završila malo pokraj leve stative. U 60. minutu je Maksvel Korne čak i savladao Edersona, međutim, u poslednjem trenutku se na gol-liniji ukazao Nejtan Ake i svojom drugom takvom intervencijom u sezoni sprečio Barnli da se vrati u meč.

Siti je u tom trenutku već imao dva gola. Komotnu prednost, ispostaviće se kasnije i trijumf, gosti su obezbedili u prvoj polovini prvog dela. Nedugo pošto je pomenuti Braunhil pripretio, na drugoj strani je Kevin de Brujne "raketom" pocepao mrežu Nika Poupa, a dvadesetak minuta kasnije Ilkaj Gundogan je volejem iz identične pozicije duplirao prednost. Obojicu je dodavanjima poslužio Rahim Sterling.

Koliko je Siti bio dominantan govori i posed lopte. Građani su je u posedu imali 77 odsto vremena, uputili čak 18 udaraca ka Poupovom golu, ali overu trijumfa nisu uspeli da ozbezbede. Najbliži je bio Žezus desetak minuta pre kraja, ali je iskosa sa leve strane pogodio stativu, a nije uspeo ni iz odbitka koji sekund kasnije.

Na preostale tri utakmice u istom terminu Vulverhempton je na svom terenu savladao Aston Vilu (2:1), dok su Lids i Sautempton (1:1), odnosno Brajton i Norič (0:0) podelili bodove. Galebovi su mogli i do sva tri boda, igrom su ih svakako zaslužili (31:6 odnos u šutevima), ali inicijativu nisu uspeli da materijalizuju. Epitet tragičara će definitivno poneti Nil Mopej s obzirom na to da je u 29. minutu promašio jedanaesterac.

PREMIJER LIGA - 31. KOLO

Subota

Liverpul - Votford 2:0 (1:0)

/Žota 22, Fabinjo 89 penal/

Brajton - Norič 0:0

Barnli - Mančester Siti 0:2 (0:2)

/De Brujne 5, Gundogan 25/

Čelsi - Brentford 1:4 (0:0)

/Ridiger 48 - Janelt 50, 60, Eriksen 54, Viza 87/

Lids - Sautempton 1:1 (1:0)

/Herison 29 - Vord-Prauz 49/

Vulverhempton - Aston Vila 2:1 (2:0)

/Joni 7, Jang 36ag - Votkins 86/

18.30: (1,65) Mančester Junajted (4,00) Lester (5,80)

Nedelja

15.00: (1,83) Vest Hem (3,70) Everton (4,80)

17.30: (1,53) Totenhem (4,10) Njukasl (6,50)

Ponedeljak

21.00: (3,90) Kristal Palas (3,50) Arsenal (2,05)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaMančester SitiČelsiBrentfordKristijan EriksenBarnli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara