(©Reuters)
(©Reuters)

Borusija je u finalu! Parižani broje prečke i stative, Humels im pokazao kako se daju golovi (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 07.05.24. | 22:53

Iskusni štoper strelac jedinog gola na Parku prinčeva za ukupnih 2:0

Pari Sen Žermen ima novac, ima tehnički sjajne pojedince, ali Borusija Dortmund ima radnike. Ima fudbalere spremne da pokriju svaku grešku saigrača i upiju svaku reč trenera Edina Terzića. Istina, ima nemački predstavnik i dosta sreće, jer su Parižani u dvomeču polufinala Lige šampiona šest puta pogodili okvir gola Gregoa Kobela, a niti jednom uspeli da savladaju švajcarskog golmana. Kao i pre nedelju dana na svom stadionu, Borusija je i na Parku prinčeva pobedila sa 1:0, te će 1. juna na Vembliju nakon 11 godina ponovo igrati u finalu Lige šampiona.

Junak prve utakmice bio je Niklas Filkrug, dok je u revanšu to priznanje pripalo 35-godišnjem Matsu Humelsu. Iskusni defanzivac našao se na pravom mestu u 50. minutu, nakon što je Julijan Brant poslao centaršut iz kornera, a odbrambeni tandem Brazilaca iz redova Pari Sen Žermena, Markinjos - Beraldo, loše procenio let lopte. Iskoristio je to Humels i samo se poklonio za najavu velikog slavlja u Dortmundu. I za lekciju mladom Zair-Emeriju koji je par minuta ranije propustio zicer da donese prednost PSŽ-u u revanšu, odnosno ukupnih 1:1.

Izabrane vesti

Gosti su u Pariz doputovali sa jasnim ciljem da čvrstom odbranom drže rivala daleko od Gregora Kobela i njegovog gola. Dali su domaćinima posed, koji je u prvom poluvremenu bio 61:39 u korist Parižana, ali bez konkretnog učinka. Žuti zid odlično je odradio svoj posao u prvom poluvremenu, tokom kog PSŽ jeste uspeo u par navrata da probije po bokovima, najčešće Dembele, ali ne i da uputi šut koji bi ugrozio švajcarskog golmana.

Štaviše, bliži pogotku u prvom delu utakmice bili su fudbaleri Borusije. Igrao se 35. minut kada je Embape blokiran u petercu nemačkog tima, a iz kontre koja se razvila na drugoj strani Donaruma je sjajno zaustavio šut Adejemija.

Drugo poluvreme počelo je bakljadom domaćih navijača, a vatra se rasplamsala i na terenu. Samo dva minuta po povratku sa odmora zicer za vođstvo PSŽ-a propustio je Voren Zair-Emeri. Veliki je potencijal 18-godišnjeg veziste, ali šansu u kojoj se našao morao je da iskoristi. Sam je ostao posle kornera, Emre Džan je kasnio da ga zatvori, a Kobel bio na zemlji, međutim, pogodio je stativu reprezentativac Francuske.

Kako se takve situacije rešavaju tri minuta kasnije Emre-Zairu pokazao je iskusni Mats Humels. Veliko slavlje svom timu i navijačima doneo je nakon centaršuta Julijana Branta iz kornera u 50. minutu. Loše su bili postavljeni Brazilci Markinjos i Beraldo, a 35-godišnji štoper takve poklone i te kako zna da iskoristi. Uz Marka Rojsa jedini igrač Borusije Dortmund iz prethodne generacije koja je pre 11 godina igrala polufinale Lige šampiona samo se poklonio pred golom Đanluiđija Donarume i udvostručio prednost svog tima u ovom dvomeču.

Pomenute 2013. Humels i saigrači uspeli su da eliminušu Real Madrid, ali ih je u finalu zaustavio Bajern Minhen. Jedan od ta dva kluba biće im rival i 1. juna na Vembliju, a s obzirom na traume koje Milioneri vuku od Bavaraca iz Bundeslige, možda bi po njih bilo bolje da to bude Real.

Nakon što je Humels pogodio, u redove domaćih uvukla se nervoza. Trebalo im je desetak minuta da se konsoliduju i krenu u juriš, ali je Embape bio sjajno čuvan, Ramos neprecizan, a šut Nuna Mendeša zaustavila je stativa. Obradovali su se domaćini u 65. minutu kada je Danijele Orsato pokazao na belu tačku nakon starta Humelsa na Dembelea, ali se Italijan brzo ispravio i izvukao prekršaj na ivicu kaznenog prostora. Bio je to dodatni udarac na samopouzdanje igrača pariskog tima.

Kako je vreme prolazilo, odbrana Borusije bila je sve gušća. Trudili su se Parižani da pronađu rupu, ali i kada bi uspeli, bilo je tu nekoga od Dortmundovih defanzivaca da zasmetaju prilikom šuta.

Veliku pomoć gosti su imali i u okviru svog gola. Samo u drugom poluvremenu Embape, Vitinja i Nuno Mendeš pogađali su okvir gola, pre toga i pomenuti Zair-Emeri.

Probao je Luis Enrike da prodrma svoju ekipu izmenama, uveo je Lija umesto indisponiranog Zair-Emerija, Asensija umesto neupečatljivog Ruiza i Barkolu umesto nepreciznog Ramosa, međutim, nije to bilo dovoljno. Nedostajalo je Špancu njegovo najjače oružije - Kilijan Embape.

Defanzivci Borusije Dortmund sjajno su zatvorili francuskog golgetera i sprečili ga da se na željeni način oprosti od pariskog kluba. S obzirom na to da nije pristao da produži ugovori da će, po svemu sudeći, od sledeće sezone igrati za Real Madrid, Embapeu je ovo bila poslednja evropska utakmica na Parku prinčeva u ulozi domaćeg fudbalera. Priželjkivali su navijači da će mu to biti dodatni motiv da ih povede u prvo ikada finale najjačeg kontinentalnog takmičenja, ali tamo će po treći put igrati žuto-crni iz Dortmunda. Biće im to treći put da se bore za trofej, a uspešni su bili 1997.

Ogroman uspeh napravili su Edin Terzić i njegovi izabranici s obzirom na traumatično ispuštenu šansu za titulu u Bundesligi prošle sezone i daleko jeftiniji i neiskusniji igrački kadar u Ligi šampiona od timova koji su bili favoriti. U domaćem prvenstvu verovatno će završiti kao peti, ali s obzirom na veliki uspeh nemačkog fudbala i dobijeno peto mesto u eliti sledeće sezone, Dortmundovi igrači mogu u potpunosti da se posvete utakmici na Vembliju.

PARI SEN ŽERMEN - BORUSIJA DORTMUND 0:1 (0:0) (prvi meč 0:1)

/Humels 50/

Pariz

Stadion: Park prinčeva

Gledalaca: 48.229

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Žuti kartoni: Dembele, Hakimi (PSŽ), Sabicer, Humels (Borusija Dortmund)

PSŽ (4-3-3): Donaruma - Hakimi, Markinjos, Beraldo, Mendes - Zair Emeri (od 75. Li), Vitinja, Ruiz (od 64. Asensio) - Dembele, Ramos (od 64. Barkola), Embape.

DORTMUND (4-2-3-1): Kobel - Rajerson, Šloterbek, Humels, Matsen - Džan, Zabicer - Sančo (od 67. Sule), Brant (od 85. Nmeha), Adejemi (od 56. Rojs) - Filkrug.

LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE (REVANŠ MEČEVI)

Utorak

Pari Sen Žermen - Borusija Dortmund 0:1 (0:0), prvi meč 0:1

/Humels 50/

Sreda

21.00: (2,00) Real Madrid (3,50) Bajern (3,70), prvi meč 2:2

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaPari Sen ŽermenBorusija DortmundKilijan Embape

Obaveštavaj me

PSŽ
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara