©Reuters
©Reuters

Borča, Partizan, Mančester, Madrid i unosni ugovor na Putu svile da zatvori krug

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.07.24. | 10:16

Stefan Savić je posle devet godina otišao iz Atletika, možda nije završio u Saudijskoj Arabiji, ali se po visini zarade ne vidi prevelika razlika

Prošlo je 14 godina od kada je Partizan poslednji put igrao u Ligi šampiona, a samo nekoliko dana po dobijanju plej-of dvomeča protiv Anderlehta, crno-beli su se pojačali iz BSK Borče. Stefan Savić je kao 19-godišnjak stigao u Humsku, činio štoperski tandem s Mladenom Krstajićem i oduševio skaute brojnih evropskih klubova. Posle samo jedne sezone u redovima tadašnjeg šampiona Srbije stasiti Mojkovčanin prešao je za 12.000.000 evra u Mančester Siti, kasnije u Fjorentinu i na kraju se skrasio u madriskom Atletiku i uz urugvajske pulene Čola Simeonea Dijega Godina i Hosea Himenesa činio teško probojan bedem najpre Visente Kalderona, a zatim i Metropolitana.

Iako je po klauzuli o broju odigranih utakmica mogao da produži ugovor za još godinu dana, rešio je Stefan Savić da posle devet godina napusti Atletiko, da u 34. godini zaplovi u mirnije vode, ali da s finansijske strane skoro i ne oseti da više nije član jednog od desetak najplatežnijih evropskih klubova. Savić se prethodnih tridesetak dana dovodio u vezu sa odlaskom u Saudijsku Arabiju, ali se umesto toga zaputio ka Turskoj na potpis trogodišnjeg ugovora sa Trabzonom. U gradu koji se nalazi na istorijskom Putu svile Savić će zarađivati 3.500.000 evra po sezoni, dakle ukupno 10.500.000 evra do leta 2027. godine. Nije to mnogo manje nego što bi dobio na Bliskom istoku.

Izabrane vesti

Nije dugogodišnjem zameniku kapitena Crne Gore manjkalo opcija. Španski mediji pisali su da je Savić dobio nekoliko ponuda saudijskih klubova još u leto 2023, a oni su i krajem maja ove godine pokucali na vrata momka koji je prve korake napravio u FK Braskovo iz Mojkovca. Prema tvrdnjama turskog novinara Jagiza Sabunčuoglua, kontaktirao ga je i Bešiktaš, ali na kraju se previše premišljao oko toga da li želi da izdvoji platu koju je Savić tražio i na kraju ostao bez vrednog igrača. Tako je povećana prava mala balkanska koloniija na Crnom moru. Savić se pridružio Borni Barišiću, Mislavu Oršiću, Toniju Tekliću, Enisu Bardiju i Edinu Višći.

Trabzon počinje sezonu u četvrtak gostovanjem u Slovačkoj protiv Ružomberoka u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a ako tim Abdulaha Avčija dobije susret protiv Ruža iz žilinske oblasti, sastaće se sa bečkim Rapidom ili Vislom iz Krakova u trećoj rundi kvalifikacija za drugo UEFA takmičenje po kvalitetu.

Savić je šest puta dobio nagradu za igrača godine u svojoj zemlji. Sa Mančester Sitijem ima pehare Premijer lige i Superkupa Engleske, sa Atletikom jednu La ligu, jednu Ligu Evrope i dva Superkupa Evrope, a sa Partizanom jednu titulu i jedan Kup Srbije.

Šampion Turske iz 2022. godine planira da Saviću pridruži još jednog štopera - Veslija Huda iz Votforda. Nekadašnji defanzivac AZ Alkamara, Lacija i Sautemptona igrao je standardo za Stršljenove prethodne sezone, ali klupska perspektiva Votforda baš i ne izgleda sjajno u poslednje vreme, pa bi Holananđanin mogao da napusti brod koji prete da potone.


tagovi

Stefan SavićLetnji prelazni rok 2024Trabzon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara