Da li je Argentina konačno dobila golmana? Miriše da jeste...

Vreme čitanja: 3min | pon. 23.03.20. | 14:43

Ni veće fudbalske nacije, ni većih muka sa čuvarima mreže

Koliko vrhunskih napadača iz Argentine možete da nabrojite?

Samo u poslednjih dvadesetak godina nam na um odmah padnu Mesi, Batistuta, Krespo, Tevez, Aguero, Lopez, Palermo, Milito, Saviola, Iguain, sada i Dibala i Lautaro Martinez...

Izabrane vesti

Koliko vrhunskih vezista? Na prvu: Veron, Ortega, Simeone, Galjardo, Almeida, Aimar, Rikelme, Maskerano, Kambijaso, Di Marija...

Odbrambenih igrača takođe: Ajala, Zaneti, Sensini, Sorin, Samuel...

A golmana?

E tu mozak dobija blokadu. A zamislite kako je mozgovima strastvenih argentinskih navijača koji godinama i decenijama kose čupaju zbog muke koju ova fudbalska velesila muči sa čuvarima mreže. Bilo je tu solidnih golmana, ali nikada na nivou zvezda na ostalim pozicijama. Uvek je golman bio crna tačka. Izgleda da deca u Argentini ne vole da stoje među stativama dok se šutira lopta.

Karlos Roa, Herman Burgos, Albano Bizari, Roberto Bonano, Franko Kostanco, Pablo Kavaljero, „Pato“ Abondansijeri, Leo Franko, Herman Luks, Huan Pablo Karizo, Oskar Ustari, Serhio Romero, Marijano Anduhar, Agustin Orion, Vili Kabaljero, Ahustin Markezin, Nahuel Guzman, Paulo Gazaniga, Heronimo Rulji, Esteban Andrada...

To su vam golmani reprezentacije Argentine u poslednjih 25 godina. Za polovinu niste ni čuli ako niste fudbalski fanatik.

Čast izuzecima poput Roe ili Romera koji su u pojedinim delovima karijera bili dobri golmani, sve ovo ostalo je daleko ispod nivoa kakav očekuje Argentina. Nivoa na kojem su nekad bili legendarni golmani Filjol, Pumpido, pa i Gojkoečea.

Argentina nikako da dočeka golmana koji će se zacementirati na gol-liniji. Golmansku zvezdu koja će praviti razliku poput Alisona u Brazilu, De Hee u Španiji ili Ter Štegena i Nojera u Nemačkoj. Imao je Romero kontinuitet prethodnih godina, imao je i dobra izdanja, ali je ipak reč o golmanu koji može samo da bude rezerva u velikom klubu poput Mančester Junajteda.

Argentinska reprezentacija je samo u prethodne tri godine promenila čak devetoricu golmana: Romero (Mančester Junajted), Guzman (Tigres), Armani (River), Markezin (Porto), Kabaljero (Čelsi), Gazaniga (Totenhem), Rulji (Monpelje), Andrada (Boka) i Muso (Udineze).

Ovaj poslednji bIo mogao da bude taj dugo čekani.

Udinezeov golman Huan Muso je jedno od otkrića italijanske Serije A u prethodne dve godine. Jedini argentinski golman koji je uspešn starter u ’ligama petice’. Istina, brani u slabom Udinezeu, ali da nije bilo njega, popularne Zebre su mogle vrlo lako da završe u Seriji B. Ubedljivo je uz zemljaka De Pola, ubedljivo je najbolji igrač kluba sa Friulija.

Muso ima 25 godina i prava karijera je tek pred njim. Ponikao je u čuvenom Rasingu iz kojeg se posle dve sezone preselio u Udineze čija skauting služba za Južnu Ameriku je jedna od najboljih na svetu. Retko koji golman iz imnostranstva i bez velikog uspeha će se izboriti da brani u debitantskoj sezoni u Italiji koja ima strašnu školu golmana, vrhunske trenere golmana i gomilu iskusnih, ali i mladih kvalitetnih čuvara mreže.

Muso je to odmah uspeo i oduševio Italiju u prošloj sezoni. Sa sjajnim partijama je nastavio i ove sezone, pa se poslednjih nedelja pominje kao ozbiljna želja gradskih rivala Intera i Milana. Nerazuri se polako spremaju za život posle Samira Handanovića i traže mu naslednika, a Muso je iskočio u prvi plan. Ima Inter i neke svoje mlade golmane poput Radua ili Brazilca Brazaa, ali izgleda da im ne veruje previše. Mediji u Italiji pišu o Interovim planovima da narednog leta kapariše Musa i da ga ostavi na pozajmici u Udinezeu do leta 2021. kada ističe ugovor Handanoviću. Ili da ga odmah dovede i da mu postepeno daje Handanovićevu minutažu. Interesantno je da je i Handanović došao u Inter iz Udinezea i da je već godinama ponajbolji pojedinac u redovima Intera.

Isto tako i Milan prati Musa jer se očigledno sprema za prodaju Đanluiđija Donarume narednog leta jer maldi čuvar mreže ulazi u poslednju godinu ugovora i ne postoje velike šanse da ga produži.  Milan bi od Donarume mogao da inaksira oko 50.000.000 evra i da više od polovine zarađenog uloži u kupovinu Musa.

Naime, Udineze je odredio cenu od 30.000.000 evra za svog golmana kojem konstatno skače vrednost. A milanski rivali strepe da je naredno leto poslednja šansa da kupe Argentinca po razumnoj ceni. Izvesno je da će Muso postati najskuplji argentinski golman svih vremena jer je dosadašnji rekord držao transfer Vilija Kabaljera iz Malage u Mančester Siti za samo 8.000.000 evra.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara