Stadion Alfonso Perez u Bukaramangi (©AFP)
Stadion Alfonso Perez u Bukaramangi (©AFP)

Borba za kolumbijski tron: Bukaramanga juri istoriju

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.06.24. | 23:10

Finale Aperture, prvi meč: Santa Fe favorit za titulu, ali domaćin pred svojim navijačima noćas (02.30) želi da stvori zalihu pred revanš u Bogoti

Bukaramanga i Independijente Santa Fe noćas (02.30) će na stadionu Alfonso Lopez odigrati prvih 90 minuta finala kolumbijske Dimajor lige za format Aperture, gde će se popularni Leopardi i Kardinali susresti po treći susresti u ovom delu sezone. Za sada, učinak je na strani Bukarosa sa jednom pobedom i dva nerešena ishoda.

Tim Leoparda do poslednje instance u formatu Apertura došao je uz pomoć nevidljivog boda usled totalne izjednačenosti u grupi A Kvadrangulara, gde su još bili Miljonarios, Deportivo Pereira i Junior. Sva četiri tima posle šest odigranih kola na svom kontu imali su po osam osvojenih bodova, ali je Bukaramanga zahvaljujući prednosti stečenoj kao najboljeplasirani tim iz ligaškog dela takmičenja, obezbedila finale i igraće dvomeč za prvu zvezdu u 75 godina istorije.

Izabrane vesti

Na drugoj strani je tim Independijente Santa Fea koji je do finala stigao najubedljivijim partijama u Grupi B, sa 16 bodova, čak šest više od drugoplasiranog Deportesa iz Tolima. Kardinali su ligaški deo završili kao četvrti na tabeli, dok su u Kvadrangularu bili jedini tim u obe grupe, koji je ostao neporažen. Pre ovog meča, ekipa iz Santandera je pobedila Deportivo Pereiru sa 3:1 na Alfonso Lopezu, dok su Lavovi isto uradili pobedivši Deportes Tolima sa 2:1 na Manuel Muriljo Toru.

02.30: (2,50) Bukaramanga (3,10) Santa Fe (3,05)

Tim legendarnog venecuelanskog čuvara mreže Rafaela Dudamela silno želi da na što bolji način započne finalnu seriju i stigne do prve zvezde u sedam i po decenija istorije, sećajući se da su Bumangesi stigli samo do jednog finala 1997. godine, kada su Leopardi pali od Amerike de Kali.

Sastav Pabla Peiranoga stiže do ovog velikog finala pošto je bez poraza završio Kvadrangular, a kao figure ima igrače poput Uga Rodaljege, Danijela Toresa i Andresa Moskere, koji su osnova formacije u svakoj utakmici. Sada se Kardinali suočava sa trećom šansom da dobiju 10. zvezdu, prisećajući se da su 2017. i 2020. bili drugi posle Miljonariosa i Amerike Kali. Ipak, sa devet titula šampiona, Independijente Santa Fe smatra se jednim od velikana kolumbijskog fudbala i pripada onoj čuvenoj grupe G7 (Grande 7), gde su još Atletiko Nasional, Miljonarios, Deportivo Kali, Amerika Kali, Independijente Medeljin i Junior iz Barankilje. Pored toga, jedan je od četiri ovdašnja kluba koji ima međunarodni trofej, odnosno pehar Kopa Sudamerikane osvojen 2015. godine u finalu protiv argentinskog Urakana.

Bukaramanga će imati prednost da igra pred svojim navijačima u ovom prvom okršaju i ne očekuju da će im biti lako da se istaknu. Ipak, ekipa je zabeležila odličan učinak u prethodnoj fazi, a snagu je pokazala i u Kupu Kolumbije, gde je u prvoj utakmici osmine finala ostvarila hvale vredan remin od 1:1 sa strane, protiv istog ovog rivala. U Apertura Kvadrangular, Bukaramanga je uspela da završi svoju kampanju sa najboljom pozicijom u svojoj grupi posle pobede od 3:1 nad Deportivo Pereirom u poslednjem duelu.

Santa Fe nije izgubio u sedam uzastopnih mečeva i uspeo je da se u finale kvalifikuje neporažen kroz Kuadrangular. Štaviše, tim stiže ohrabren sa tri uzastopne pobede koje su poslužile da poveća samopouzdanje.

U poslednjem duelu, Santa Fe se suočio sa Tolimom u gostima i pokazao snagu pobedivši sa 2:1. Pre toga, tim je već savladao Ekvidad sa 2:0. U prethodnih pet mečeva u svim takmičenjima, ostvario je tri pobede i dva remija. Kao gost ekipa iz Bogote ima učinak sa četiri pobede, četiri remija i samo dva poraza u poslednjih 10 utakmica.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------

KOLUMBIJA 1, APERTURA – FINALE (PRVA UTAKMICA)

Nedelja

02.30: (2,50) Bukaramanga (3,10) Santa Fe (3,05)

***kvotu su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaAtletiko BukaramangaIndependijente Santa FeKolumbija 1Kolumbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara