BOMBER IN SERBO: Napoli je najveća pretnja Juventusu, Milan i Inter daju prve odgovore u derbiju

Vreme čitanja: 6min | čet. 19.09.19. | 16:09

Inzagi gubi bodove i atmosferu, Romin vezni red ohrabruje, ali odbrana brine

PIŠU: Roberto Pruco “Bomber” i Željko Pantelić

Simone Inzagi je prošle nedelje želeo da pokaže da je fenomen. Nije mu prvi put. I prethodnih sezona je imao, s vremena na vreme, napade omnipotencije. Mislio je da protiv Spala demonstira na otvorenoj sceni da je on važniji od svakog igrača Lacija, uključujući i one najbolje, koji drže i kreiraju i igru, stvaraju šanse i postižu golove specifične težine. U Ferari je trener Lacija pokazao još jednom svoje limite. Taman pomislimo da je preboleo dečije bolesti, a mlađi Inzagi ponovo poklekne pred svojim slabostima.

Izabrane vesti

Fudbal je jednostavna igra, zato je najpopularnija na svetu. Treneri koji pojednostavljuju, a ne komplikuju igru i drže se nekoliko zlatnih pravila su oni koji osvajaju trofeje i titule. Jedan od malobrojnih postulata je da se na teren šalje uvek najjači mogući tim i da se najbolji igrači, osim kada nisu povređeni ili nemaju više od 45 minuta u nogama, nikada ne ostavljaju na klupi. Milinković i Korea nisu samo najbolji igrači Lacija, u tehničkom smislu, već su i noseći stubovi igre Nebeskoplavih, što su i pokazali na prve dve utakmice u prvenstvu.

Inzagi je napravio seriju grešaka, ne samo oko izbora startne postave, već i tokom utakmice. Izbor Patrika je bio krajnje hazarderski potez jer je prošlog proleća baš u Ferari, tri dana posle velike pobede nad Interom, Španac napravio naivni penal koji je koštao Lacio poraza. Patrikov nepotrebni faul za najstrožu kaznu se uzima kao momenat u kome su kola krenula nizbrdo za Nebeskoplave u prvenstvu i otkotrljala ih pravo na osmo mesto.

Od prvog minuta se videlo da je Patrik nervozan. U nedelju nije napravio penal, ali jeste nepotreban faul na ivici crvenog kartona, prošao je sa žutim, primoravši Inzagija da potroši  zamenu pošto nije želeo da rizikuje da ostane sa desetoricom na terenu. Zatim je Inzagi izvršio harikiri: ubacio je u igru Milinkovića i Koreu, izvodeći Kaiseda i Lejvu i ostavljajući na terenu Lulića i Parola.

Kapiten Lacija, to je već jasno od prošle sezone, nema snage za više od 60 minuta na terenu. Lulić ima 33 godine i nema kapacitete da interpretira ulogu spoljnog veznog kao nekad. Ne može se protiv godina, pogotovo u pojedinim ulogama. Lacio je igrao poslednjih 20 minuta praktično sa igračem manje, Lulić nije imao snage ni da se vraća u odbranu ni da napada, a Korea i Milinković su demonstrirali da nisu svarili Inzagijevo mešanje karata.

Takođe, Inzagi bi trebalo da nauči još jednu lekciju: ako ne možeš da pobediš, probaj da ne izgubiš, barem u fudbalu postoji nerešen rezultat. U Ferari Inzagi nije samo izgubio bodove, pokvario atmosferu u timu, već je i kreirao dva slučaja: Milinković i Korea. Rimska čaršija bruji da je Milinković poprilično kivan na Inzagija zbog izmene na derbiju i izostavljanja iz tima u Ferari, isto važi za Koreu, a predsednik Lotito, tvrde oni koji s njim svakodnevno pričaju, misli isto što Sergej i Tuku.

Roma je posle mnogo vremena zatvorila utakmicu u prvih pola sata meča. Zasluge idu na račun Fonseke koji se opredelio za par interesantnih rešenja: sredina terena sa Veretuom i Kristanteom, Klajvert umesto Zaniola i Pelegrini u ulozi ofanzivnog plejmejkera. Mhitarjan je već na debitantskom meču pokazao da će biti veoma koristan za igru Rome. Jermen nije Pastore, njegova dodatna vrednost je što može da interpretira nekoliko različitih uloga. Veretu nije igrač koji pomera mnogo granice, koji ti odlučuje utakmice, ali je konstantan u svom doprinosu igri, bez velikih uspona i padova. Pelegrini je pokazao da se najbolje snalazi u ulozi ofanzivnog pleja.

Naravno, rano je reći da je Roma rešila svoje probleme. Nećemo videti mnogo timova sa pristupom igri na Olimpiku poput Sasuolovog. U svakom slučaju Đalorosi imaju odličnu lepezu igrača veznog reda kad je u pitanju ofanzivni deo zadatak, problem je što taj kvalitet nije praćen u defanzivnoj fazi. Nije slučajno da je Roma i protiv Sasuola primila dva gola, plus jedan poništen,  a dozvolila je i nekoliko prilika De Zerbijevom timu.

Ne treba nikoga da zavara Interovo prvo mesto na tabeli. Primat Nerazura šalje samo jednu neospornu poruku: Konteov tim je iskoristio maksimalno povoljan kalendar. Derbi sledeće subote bi mogao nešto više da nam kaže o Interu. Mada, poslednja dva nastupa na San Siru protiv Udinezea i Slavije u Ligi šampiona, nisu ohrabrujuća. Nerazuri nisu pokazali napredak u igri. Naprotiv izronili su sve manjkavosti i nedostaci koji su bil prisutni sa Spaletijem. Brozović, postajemo malo i dosadni, nije režiser. Hrvatski rerpezentativac je “vodonoša”, nema kvalitete da bude dirigent igre. Sve dok Inter bude insistirao sa Brozovićem u ulozi metronoma neće biti kvalitativnog pomaka a ni trofeja.

Napoli je na startu sezone potvrdio da je “evropska” ekipa u Seriji A.  Posle vatrometnih utakmica u gostima sa Fjorentinom i Juventusom završenih rezultatima 3-4 i 4-3, Ančeloti je sredio tim i protiv Sampdorije i Liverpula su stigle dve pobede na San Paolu, bez primljenog gola. Anečoloti je uspeo da “uravnoteži” svoj tim a da ne oslabi ofanzivni potencijal. Fluidnost, brzina i maštovitost napada Napolija pripadaju vhu evropskog fudbala u šta se uverio i evropski šampion Liverpul u utorak veče. Istina, golman Meret je bio odličan u oba meča i u dobroj meri zahvaljujući njemu Napoli nije primio još uvek gol na domaćem terenu. Treba podvući i povratak u vrhunsku formu Kulibalija. Senegalac je posle kikseva protiv Ljubičastih i Bjankonera u Seriji A, odigrao gotovo savršen meč protiv Liverpula. Da smo na mestu Juventusa, više bi se plašili Napolija i Ančelotija nego Intera i Kontea u trci za skudto.

Juventus prolazi kroz veoma senzibilnu fazu. Kulibalijev autogol je, za sada, spasao Sarija od ozbiljniji polemika i kritika. Možete da zamislite šta bi se pisalo i pričalo da je Juve na pet bodova, četiri iza Intera na tabeli, posle tri kola? Bilo je očekivano da Juve bude u prelaznoj fazi na startu sezone. Promena trenera i filozofije igre zahtevaju vreme. U tom kontekstu je  izbor Sarija veliki rizik za Juve. Alegri je drčan tip, od njega su pojedini igrači zazirali a drugi su imali strahopoštovanje. Sari ima drugačiji pristup, on ne želi da ga se igrači plaše nego da ga slede, odnosno Sari ne želi da nameće svoje ideja kao Alegri, već da ubedi svoje igrače da su one najbolje. Juve je tim pun šampiona koji su dostigli zenite u svojim  karijerama ili su sve osvojili: ubediti njih u nešto novo je skoro pa Sizifov posao.

Novi trener Juvea mora da pazi i na minu Dibala. Argentinac je odigrao samo 15 minuta na prve tri utakmice u prvenstvu. Na svojoj prvoj konferenciji za novinare Sari je pričao u superlativima o trojici fudbalera: Kosti, Dibali i naravno Ronaldu. Paradoksalno, gotovo svi koji su trebali da odu su ostali i standardni su prvotimci (Kedira, Matuidi, Iguain), Dibala greje klupu, kao rezerva Iguainu.

Šest bodova Milana u prva tri kola se mogu objasniti samo izuzetno povoljnim kalendarom, odnosno susretima sa Brešom i Veronom, glavnim kandidatima za povratak u Seriju B. Nije problem što je Milan postigao samo dva gola na prva tri meča, mnogo više zabrinjava jalova igra Rosonera. Milan ne uspeva da stvori šanse. Protiv Verone, iako je igrao sa igračem više od polovine prvog poluvremena, prvi šut u okvir gola je stigao tek u 57. minutu. Da ne govorimo da je Milan drhtao za pobedu do poslednjeg momenta pred Veronom sa desetoricom igrača na terenu.

Boban i Maldini su doveli Đampaola zbog stila igre Empolija i Sampdorije pod palicom italijanskog stručnjaka i sa željom da povrate imidž Milana koji praktikuje efikasan i dopadljiv fudbal. Đampaolov Milan ne igra ni dopadljiv a još manje efikasan fudbal. Štaviše, daje poverenje igračima iz prethodne sezone. Na Bentegodiju su sva nova pojačanja bila na klupi. Maldini i Boban nisu osetljivi i sujetni, ali sigurno ne mogu da budu zadovoljni što nijedan igrač koga su oni izabrali i doveli, ovog leta, nije starter u Đampaolovom timu. U svakom slučaju, kao za Inter, i za Milan važi da će derbi dati prvi ozbilljniji odgovor na pitanje dokle sežu realni dometi ove ekipe.

(FOTO: reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara