Nil Heris (©Reuters)
Nil Heris (©Reuters)

Bombaš – kultni heroj Dena, čovek koji je zasenio Šeringema i pobedio opaku bolest

Vreme čitanja: 6min | sub. 19.10.24. | 08:17

Nil Heris se početkom godine vratio u svoj Milvol, obezbedio opstanak. Ova sezona u Čempionšipu nije dobro krenula. Sa 138 golova je najbolji strelac u istoriji kluba za koji od letos igra nekadašnji fudbaler Vojvodine Mihailo Ivanović

"No one likes us, we don't care" iliti u prevodu „Niko nas ne voli, nije nas briga“, kultni su stihovi koji odzvanjaju stadionom Den, kućom Milvola, kluba iz Bermonzdija, jugoistočnog dela Londona. Lavovi se vezaju i za Pekam, nekada zloglasni kvart iz britanske prestonice koji je u blizini, a postao je planetarno poznat van Velike Britanije po serije Mućke, veoma popularne u Srbiji i Balkanu. Del Bojev šverc-komerc odvijao se u upravo u ovom delu velegrada.

Milvol je osamdesetih godina prošlog veka bio na lošem glasu po huliganima koji su pravili nerede gde god su pojavljivali. Brojni dokumentarci snimani su o navijačima sa Dena. Klub je kroz burnu istoriju uglavnom bio između drugog i trećeg ranga takmičenja. Zvezdane trenutke imao je krajem osamdesetih godina prošlog veka, kada je izborio najjače takmičenje u sezoni 1988/1989, tada još nije bilo Premijer lige. Prvih šest kola elitnog ranga na Ostrvu Milvol je bio lider, a sve zahvaljujući tandemu napadača, Tediju Šeringemu i Toniju Kaskarinu.

Izabrane vesti

Nekadašnji reprezentativc Gordog Albiona, Šeringem, najpoznatiji je igrač ovog kluba. Nosio je dugo dres Totenhema, a zvezdane trenutke je imao u Mančester Junajtedu. Njegovim golom u Barseloni protiv Bajerna, Đavoli su u finišu izjednačili na 1:1 u finalu Lige šampiona 1999, da bi nedugo zatim Norvežanin, „Ubica dečjeg lica“ Ole Gunar Solskjer doneo evropsku titulu četi Aleksa Fergusona.

16.00: (2,00) Milvol (3,40) Derbi (3,90)

Šeringem je legenda Milvola i engleskog fudbala, ali jedan čovek je zasenio njegovu slavu. U pitanju je Nil Heris, sadašnji menadžer londonskog kluba, nekadašnji napadač ovog tima koji je najbolji strelac u istoriji. Postigao je 138 golova u dresu Lavova i zauvek dobio kultni status na Denu.

Početkom 2009. godine je oborio Šeringemov rekord od 111 pogodaka za tim iz jugoistočnog Londona. Po broju utakmica za Milvol je na četvrtom mestu večne liste sa 432. Punu deceniju u dva mandata, od 1998-2004 i od 2007-2011, nosio je plavi dres Milvola. Kao napadač branio je boje Kembridža i Kardifa, najveći klub za koji je igrao je slavni Notingem gde se nije proslavio, a karijeru je posle Sautenda završio u niželigašu Rejliju 2014.

Njegova karijera je počela kada je iz malenog Maldon Tauna prodat Kembridžu za 5.000 funti, a u martu 1998. godine za 30.000 je prešao u Milvol. U svojoj prvoj punoj sezoni, proglašen je igračem godine za Milvol, a sa 27 golova, Heris je bio osvajač Zlatne kopačke jer je bio najbolji engleski golgeter, zbog čega je dobio nadimak Bombaš.

U zenitu karijere sa 24 godine mu je dijagnostikovan rak testisa 2001. godine, ali posle intenzivnog lečenja, uključujući operaciju, godinu dana kasnije se vratio fudbalu. Osnovao je dobrotvornu organizaciju za borbu protiv ove opake bolesti. On je završio prvi mandat na Denu, kada je za menadžera došao nekadašnji kapiten Čelsija Denis Vajs koji nije verovao u njega, pa je prodat Kardifu, kasnije je prešao u Notingem, sa pozajmicom u Gilingemu.

Heris je ponovo potpisao sa Milvolom ugovor na 18 meseci početkom januara 2007, manje od 24 sata pošto je napustio Forest.

Postoji nešto posebno u vezi sa ovim klubom, izvlači ono najbolje u meni kao igraču i osobi. Osećam se kao kod kuće, uvek je bilo tako. Jedva čekam da opet zaigram za Milvol", rekao je tada Heris.

Drugi mandat na Denu se pamti po oborenom Šeringemovom učinku i tako se zlatnim slovima upisao kao najbolji strelac u istoriji tima. Pre nego što je preuzeo kormilo Milvola, Haris je dva puta bio privremeni menadžer u turbuletnim godinama kluba, prvo posle otpuštanja Stiva Lomasa 26. decembra 2013. godine, a onda i Ijana Holoveja početkom januara 2014.

(©Reuters)(©Reuters)

Heris je ponovo preuzeo dužnost glavnog trenera 10. marta 2015, kada je Holovej smenjen, a, Milvol je već bio praktično, iako ne i matematički, ispao iz lige. Nekadašnji golgeter Lavova je imao dobar finiš na kormilu i umalo je zadržao tim u Čempionšipu, ali krajem aprila su skliznuli u Ligu 1 iliti treći rang engleskog fudbala.

U svojoj prvoj punoj sezoni kao menadžer Heris je vodio Milvol do finala plej-ofa Lige 1 protiv Barnslija na Vembliju, ali je tim iz Jorkšira bio bolji. U sezoni 2016/17 Bombaš je ponovo vodio Milvol na kultnom londonskog zdanju i ovog puta je izborio Čempionšip. Takođe, doveo je klub sa Dena do četvrtfinala FA kupa pošto je izbacio tri tima iz Premijer lige Bornmut, Votford i šampiona Premijer lige Lester Sitija pre nego što je u četvrtfinalu izgubio ubedljivo od gradskog rivala Totenhema (0:6).

Heris je 3. oktobra 2019. dao ostavku na mesto menadžera Milvola, preuzeo Kardif, ali se nije dugo zadržao u prestonici Velsa, kao uostalom i kao fudbaler. Posle Gilingema i Kembridža prošle sezone se vratio u svoj Milvol potpisavši ugovor do juna naredne godine. Lavovi su tada bili 21. u Čempionšipu, jedan bod iznad zone ispadanja. Pod Herisovom komandom, klub je zabeležio 26 poena iz 13 utakmica i završio je na 13. mestu na tabeli.

Milvol je ovog leta bio u žiži iu Srbiji. Talentovani napadač Mihailo Ivanović iz Vojvodine u finišu prelaznog roka završio je na stadionu Den. Plaćen je Novosađanima 3.000.000 evra. Vreme radi za mladog Srbina koji narednog meseca puni 20 godina. Nekadašnja nada Novosađana tek se bori za naklonost popularnog Bombaša, privikava se na ostrvski način fudbala i snažne duele u najjačoj drugoj ligi na svetu. Zasad je bez gola i asistencije, igrao je četiri meča, i to je sve ulazio s klupe. Na poslednje dve utakmice nije dobijao šansu. Možda je prilika današnji (16.00) duel na Denu kada stiže Derbi Kaunti, povratnik u Čempionšip.

Nije dobro krenuo Milvol ove sezone u najjačoj drugoj ligi na svetu i ne gine mu borba za opstanak. Pre dve sezone je bio na pragu plej-ofa, sada skromniji rezultati, a videćemo da li će Heris, legenda kluba i najvoljeniji sin Dena, da „preživi“ na klupi. Ipak, slavu Bombaša niko ne može da zaseni u ovom londonskom klubu.

Najveće rivalstvo Milvol ima sa Vest Hemom. Navijači Lavova imaju još jednu legendu, a to je nekadašnji trener Partizana Avram Grant. Naime, pristalice kluba sa stadiona Den su na meču Vigan – Vest Hem imali svoj šou u maju 2011. Zakupili su avion koji je preleteo preko stadiona i raširio veliki transparent „Avram Grant – legenda Milvola“.

Oni su na ovaj način ismejali tadašnjeg menadžera Čekićara koji je predvodio svoju ekipu u porazu od Vigana i ispadanju u Čempionšip. Milvol i Vest Hem retko kada igraju. Čekićari su mnogo bolji i standardni članovi Premijer lige poslednjih desetak godina. Mržnja ova dva kluba možda je najveća u Engleskoj.

Do susreta sa mrskim rivalom teško će uskoro da dođe. Ista je verovatnoća da će Vest Hem da ispadne iz Premijer lige (prošle godine sa Dejvidom Mojesom osvojio evropski trofej, Ligu konferencije) nego što ćemo Milvol da vidimo u društvu Mančester Sitija, Junajteda, Arsenala, Čelsija, Liverpula... I vrednost igrača sa Dena je procenjena (Transfermarkt) na samom dnu lige, na 20. mestu sa 35.700.000 evra.

ČEMPIONŠIP – 10. KOLO

Petak

Lids - Šefild Junajted 2:0 (0:0)

/Strujk 69, Džozef 90/

Subota

13.30: (3,80) Oksford (3,45) VBA (2,00)

13.30: (2,80) Preston (3,30() Koventri (2,55)

13.30: (2,05) Kardif (3,45) Plimut (3,60)

13.30: (2,05) Luton (3,50) Votford (3,60)

16.00: (2,00) Milvol (3,40) Derbi (3,90)

16.00: (1,83) KPR (3,50) Portsmut (4,50)

16.00: (1,70) Midlzbro (3,60) Bristol Siti (5,30)

16.00: (2,60) Stouk (3,35) Norič (2,70)

16.00: (2,80) Šefild Venzdej (3,15) Barnli (2,65)

16.00: (2,10) Blekbern (3,45) Svonsi (3,50)

Nedelja

16.00: (2,95) Hal (3,40) Hadersfild (2,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Nil HerisMilvolČempionšipEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara