Bolesnik je ozdravio, Holandija se vratila! Posle šest godina, opet će Lale na veliko takmičenje (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.10.19. | 20:09

Heroj je Đini Vajnaldum koji je dao i evrogol

Posle dva propuštena velika takmičenja (EP 2016. i Mundijal 2018.), Holandija se vratila!

Jedna od najvećih fudbalskih sila je ozdravila posle teške bolesti i opet će igrati na završnici protiv najjačih. Holanđani su večeras pobedom u Belosuriji od 2:1 suštinski obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Izabrane vesti

Teorija kaže da Lale još nisu overile vizu za EP, ali je suština drugačija. Dva kola pre kraja imaju tri boda više od Severne Irske i Nemačke (utakmica manje). Nemci će večeras protiv Estonije i zvanično overiti plasman na evropsku smotru, a Holanđani će to teoretski potvrditi u poslednja dva kola.

Posle večerašnje pobede, sa tri boda više i boljim međusobnim skorom (3:1), gostuju Severnoj Irskoj u pretposlednjem kolu za mesec dana. Pobeda i remi im garantuju jedno od prva dva mesta. Čak i poraz od jednog gola razlike ih pred poslednje kolo ostavlja ispred Iraca. A čak i u slučaju ubedljivijeg poraza su opet favoriti jer u poslednjem kolu dočekuju Estoniju, a Severna Irska gostuje Nemačkoj. Dakle, sve je gotovo...

Holanđani su kroz Ligu nacija lansirali novu generaciju koja je kvalitet pokazala i u ovim kvalifiacijama za EP. Selektor Kuman je iskristalisao tim koji se neće menjati mnogo. Tu je 20-ak ihgrača koji su osnova reprezentacije. Temelj ispred golmana Silesena čini sjajni štoperski par Van DajkDe Liht. Bekovi (Blind, Damfris, Feltman, van Anholt, ponekad i Hatebur) se menjaju u zavisnosti od protivnika i stila. Igrom diriguje mladi maestro Frenki De Jong kojem u veznom redu sjajno pomažu Đini Vajnaldum iz Liverpula, Atalantin motor Marten De Ron, Ajaksov biser Doni van de Bek, a pponekad iskusni Strotman iz Marselja, Toni Viljena iz Kasnodara i mladi Rosario iz PSV Ajndhovena. Po krilima dejstvuju brzonogi Babel, Depaj, Kvinsi Promes, Bergvajn, Berhujs, a na kraju se pojavio i centarfor „ubica“ u vidu supertalentovanog Donijela Malena iz PSV Ajndhovena koji je opasnije oružje od korpulentnog Luka de Jonga.

Kuman je večeras u Belorusiji malo istumbao tim u odnosu na onaj koji je pre nekoliko dana pobedio Severnu Irsku. Ofanzivnog beka Damfrisa je zamenio defanzivniji Feltman, Van de Bek je počeo umesto defanzivnijeg De Rona, Malen umesto Depaja, a Promes umesto Babela.

A meč je rešio heroj iz senke – Žoržinjo Vajnaldum. Vezista Liverpula je postigao oba gola na neugodnom gostovanju i doveo Holandiju pred vrata raja.

U orvih 15 minuta je Holandija držala skoro 80 odsto loptu u svom posedu, ali nije uspevala da stvori šanse. Konačno, posle pola sata igre su Lale otključale belorusku bravu. Promes i Malen su kombinovali, Ajaksovo krilo centriralo, a Vajnaldum se u svom stilu ubacio iz drugog plana na peterca i glavom zatresao mrežu. Nastavili su Holanđani da napadaju i posle vođstva, hteli da sve reše i uspeli su. Opet Vajnaldum! Ovoga puta je odapeo strelu sa 20 i kusur metara i postigao evrogol.

Belorusija je uspela da smanji na početku drugog poluvremena golom Draguna, ali je Holandija znalački držala loptu u nastavku i kontrolisala situaciju. Mogli su da postignu i treći gol, ali su Malen i Vajnaldum promašili dobre šanse.

Ipak, i ovih 2:1 je bilo dovoljno da se napravi ključni korak ka plasman na Euro, a konačno slavlje će biti u novembru. Na gostovanju Severnoj Irskoj ili kući protiv Estonije. Bitno je da su se Holanđani vratili. Nedostajali su na velikim takmičenjima.

GRUPA C

Nedelja

Belorusija - Holandija 1:2 (0:2)
/Dragun 57 . Vajnaldum 32, 41/
20.45:  (35,00) Estonija   (14,00)  Nemačka  (1,05) 

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara