(©AFP)
(©AFP)

Neispričane priče: Ko je izdao Huntelara u Realu i koje veliko ime je nameštalo saigrače kod novinara

Vreme čitanja: 5min | ned. 05.04.20. | 17:10

Uveče je ispričao šalu na večeri sa saigračima, a ujutro su te reči vrištale sa naslovnice madridske štampe

U toku pandemije korona virusa, sportska planeta je stala, a to je problem i za sportske medije. Nema događaja, nema vesti, nema najava, nema analiza... Pa čak i oni najveći su morali da pribegnu novitetima. Tako je španski gigant Marka počela feljton „Neispričane priče španskog fudbala“, a u današnjem izdanju se bavi događajem od pre desetak godina.

KO JE OD ISAIGRAČA OTKUCAO HUNTELARA NOVINARIMA?

Izabrane vesti

Klas Jan Huntelar je došao u Real Madrid 9. januara, a mesec dana kasnije je sa cele naslovnice madridskog dnevnika As vrištao naslov:
„Huntelar: Želim da napustim Real Madrid“.

Holanđanin nije mogao da veruje šta vidi. Niti je dao intervju za As, niti je u životu reč razmenio sa novinarom koji je potpisao tekst.

Dok je čitao vest, u momentu ga je preplavio bes jer se vest odnosila na sastanak koji je imao sa prijateljima i na kojem je pomenuo: „Ako se ovako nastavi, mogao bih da odem“.

Huntelar je do tada odigrao samo 155 minuta za Real u prvih pet utakmica za Real i nije bio licenciran za nastavak sezone u Ligi šampiona. Nije bio srećan.

Sastanak o kojem je As pisao se zaista desio. Huntelar je zaista rekao te reči. Ali u šaljivom tonu zezajući se na račun svoje minutaže dok je na večeri razgovarao sa svojim saigračima, zemljacima i prijateljima: Arjenom Robenom, Rafaelom van der Vartom, Veslijem Snajderom i Rojstonom Drenteom. Na večeri je od Realovih Holanđana nedostajao samo Rud van Nistelroj koji se tada oporavljao od povrede kolena.

Huntelaru je bilo jasno. Neko ga je izdao.

Dve nedelje kasnije, Huntelar je dao intrevju za madridsku Marku i uverio novinara da ni u jednom trenutku nije ozbiljno pomislio da napusti Real i da je sve bila samo šala. Štaviše, razmišljao je kako da popravi minutažu i da napravi neki uspeh u Realu.
„Nikad ne odustajem. Nisam takav tip“, rekao je Huntelar novinaru Marke.

Bio je veoma povređen što ga je neko od zemljaka izdao. I danas je ljut zbog toga.

Novinar Marke koji je vodio taj intrevju je uspostavio dobar odnos sa Huntelarom od tada i postali su prijatelji. Novinar je išao i u prijateljsku posetu Huntelaru dok je Holanđanin igrao u Šalkeu. Tada ga je Huntelar opet podsetio na epizodu sa izdajom.
„Huan, šta misliš ko je to bio? Na večeri smo bili samo ja, Roben, Snajder, Van der Vart i Drente. I zašto je to taj igrač uradio? To je bila samo šala među prijateljima?! Jeste, bio sam pomalo ljut, ali rekao sam to tek tako... Nisam mislio ozbiljno... Imao sam ugovor na šest godina i naravno da mi nije padalo na pamet samo zbog lošeg prvog meseca! Najgore od svega je što je ta večera bila u osam sati, a razgovor se pojavio na naslovnici već sledećeg jutra!!!“, rekao je tada Huntelar.

Holanđanin i dalje nije znao ko ga je izdao. Novinar je znao, ali nije hteo da razotkrije kolegin izvor. Godine su prošle i Huntelar je suzio sumnju na dva imena. Rekao ih je španskom novinaru...
„Nažalost, nisi u pravu... Ali ne mogu da ti kažem ko je“, rekao je Huan iz Marke.

Huntelar je ostao zabezeknut...
„Znači, onda je... Ne mogu da verujem!“

Markina priča se tu završava.  Novinar ni danas nije javno otkrio ko je Huntelara otkucao u As i pokušao da mu zagorča život. Prirodna reakcija bi bila da je to bio ne baš inteligentni Rojston Drente. Ali nije. Huntelar je verovatno pomislio na neozbiljnog mlađeg kolegu i još jednog. Kako Marka u tekstu nije otkrila „izdajnika“, zanimljivo je videti komentare čitalaca od kojih su neki očigledno dobro upućeni u karakter tadašnjih Realovih Holanđana i dešavanja u klubu.

Niko ne sumnja u Arjena Robena koji je uvek bio vrhunski profesionalac i ozbiljan čovekl. Čak niko ne sumnja ni u Drentea jer nije taj kapacitet da se bavi takvim stvarima i još je bio mlad i neiskvaren. Ostaju još dvojica. Snajder je uglavnom bio starter i nalazio se u dobroj situaciji. Rafael van der Vart se te sezone borio za minutažu i utom periodu je vezao šest mečeva kao rezervista. Podrška medija poput Asa bi mu značila... Čitaoci Marke nemaju dilemu ko je ’otkucao’ Huntelara.

Van der Vart je odlično govorio španski, majka mu je Španjolka, znao je uticaj medija u Španiji... Van der Vartovi prisni odnosi sa novinarima su bili poznati još od vremena kada se kao kao „zlatno dete“ pojavio u prvom timu Ajaksa. Bio je igrač kojeg su uticajni gledali posebnim očima, posvlađivali mu, više nego što treba su kritikovali njegovi konkurente i razmazili su ga... O tome je kasnije javno govorio i Zlatan Ibrahimović koji je smatrao da je Van der Vart imao glavnu ulogu u njegovoj medijskoj satanizaciji tokom vremena provedenog u Ajaksu.

Zlatan je u medijima uvek predstavljan kao ludi Balkanac, a Van der Vart kao dečko za primer. Njih dvojica se nikad nisu voleli, a javna je tajna da je jedan od razloga za to bila Van der Vartova tadašnja devojka Silvi Majs sa kojom je Zlatan ’imao nešto’. A šta je to bilo, potražite po dubinama interneta...

Netrpeljivost je kulminirala kada je Ibrahimovič žestokim startom povredio Van der Varta na treningu, a uticajni mediji su danima masakrirali Ibrahimovića kako je namerno povredio saigrača i kako nije dostojana velikog Ajaksa sa takvim ponašanjem. Zlatan je pozvao Rafu telefonom i pokušao da izgladi stvari:
„Slušaj, žao mi je. Izvinjavam ti se. Zaista te nisam namerno povredio, bilo je slučajno“.

Sutradan su se sreli u svlačionici o čemu je kasnije pričao tadašnji Ajaksov tim menadžer Dejvid Ent.
„Rafa je ustao i pred svima opet ponovio da ga je Zlatan namerno povredio i da je hteo da mu polomi nogu. Uobičajena situacija u svlačionici Ajaksa. Svi protiv Zlatana i on protiv svih... A onda je Ibrahimović ustao i uneo mu se u facu: ’Još jednom ti kažem, nisam hteo da te namerno povredim. Ako ako još samo jednom odeš da kukaš svojim novinarima, polomiću ti obe noge i otkinuću ti tu jebenu glavu. Tada će biti namerno. Razumeš?’. Svlačionica je tada počela da poštuje Zlatana jer je rekao ono što su mnogi mislili“, rekao je Ent.

Na kraju ’zlatni dečko’ nikada nije napravio karijeru kakva mu je predviđana kao najtalentovanijem u generaciji Ibrahimovića, Kivua, Van der Mejdea, Pasanena, Maksvela... Fudbalsko znanje mu nikad nije falilo. Ali nešto drugo jeste...

(FOTO: AFP, reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara