Fudbaleri Uniona (Reuters)
Fudbaleri Uniona (Reuters)

Bodovi su prepolovljeni, sad kreće ono pravo! Union stigao na vrh posle pola godine, tragedije Genta i Varegema

Vreme čitanja: 5min | ned. 23.04.23. | 21:36

Briž se ižljavao nad Epenom i ušao u plej-of, Anderleht bez Evrope

Odigrano je poslednje od 30. kola preliminarne faze sezone u belgijskom šampionatu. I donelo je pregršt uzbuđenja!

Sada kreće vrhunac, odnosno plej-of deo sezone. Doduše, neke stvari su već završene. Zna se da je Anderleht užasno sezonu već okončao bez šanse za plasman u Evropu kao ida je Varegem ispao u drugu ligu na prilično nesrećan način.

Izabrane vesti

Ali da krenemo od najboljih... Union Sen Žiloaz je uspeo da istopi prednost višemesečnog lidera Genka i sada bodovno poravnati idu u plej-of. Podsetimo, četiri najbolja tima idu u miniligu za prvaka i tamo će igrati svako sa svakim. Kada se prepolove osvojeni bodovi iz lige, Genk i Union imaju po 38. U slučaju da i plej-of završe sa istim brojem bodova, u prednosti je Genk zbog bolje gol-razlike iz ligaškog dela sezone.

Iako je Genk u jednom delu sezone imao i dvocifrenu prednost na vrhu, počeo je u poslednje vreme da pada u formi i da krčmi bodovnu razliku. Prvi put još od sredine oktobra, Genk od večeras više nije suvereni lider. Danas je kiksnuo i na gostovanju Šarlroi (2:2) iako je dva puta vodio i iako je imao skoro celo drugo poluvreme da juri treći gol i vođstvo. Ironija je da bod na kraju ništa nije značio Šarlroi koja ne ide u plej-of za Ligu konferenecija.

Genk je poveo posle dva minuta igre pošto je Mekenziju gol namestio Trezor kojem je to bila čak 21. asistencija u sezoni! Ali domaći su izjednačili već u sledećem napadu. Samata je deset minuta kasnije opet doneo prednost Štrumpfovima koja je ovoga puta trajala duže. Do početka drugog poluvremena kada je pogodio Nkuba. Do kraja je više napadala Šarlroa jer joj je pobeda garantovala plej-of za Ligu konferencija ali nije uspela... 

Genkov kiks je maksimalno iskoristio Union Sen Žiloaz koji je u Kortrajku napravio veliki preokret protiv rastrećenog domaćina i slavio 4:2 tri dana posle ispadanja iz četvrtfinala Lige Evrope. Hit iz Brisela je pokazao jak mentalitet, zaboravio na evropske rane i digao se kada je gubio. Jedini starter u timu koji je inače rezervista, finski napadač Kasper Terho je bio junak i postigao dva gola. Prvi na startu za vođstvo, a drugi za preokret pet minuta posle autogola domaćih za izjednačenje. Tačku je stavio levokrilni napadač Simon Adingra. Iako mu bodovi nisu ništa zančili, Kortrajk je igrao pošteno i poveo 2:1 na poluvremenu golovima iz prekida. Silva je izjednačio udarcem glavom, a klupska legenda Daen pogodio iz penala i oprostio se od kluba čiji je član bio osam godina. Ali četvorostruka izmena Uniona je urodila plodom u drugom poluvremenu... Union je sustigao Genk i sada sledi konačni obračun.

A u njemu će bitnu ulogu igrati i trećeplasirani Antverpen koji ima samo dva boda manje (36) i danas je minimalcem savladao Sin Trojden. Antverpen po imenima ima možda i najjači tim od tri kandidata za titulu, Overmarsa u upravi i Van Bomela na klupi.

Četvrti klub u plej-ofu će biti aktuleni prvak Briž koji je uz dozu sreće ušao među četiri najbolja ali tamo debelo kasni za ostalima. Ima 30 bodova i nije realno očekivati da se potuče za titulu. Danas je demonstrirao silu nad Epenom (7:0) uz tri gola Barsinog deteta Ferana Đutgle. Ali mu je bio i potreban hit Genta. Koji se i dogodio...

Gent je najveći tragičar poslednjeg kola pošto je kod kuće poražen od već otpisanog Ostendea (1:2) koji je ispao još u prošlom kolu. Nekoliko sjajnih šansi gostiju u prvom poluvremenu su bile dovoljne opomene Gentu šta ga čeka ako ubrzo ne postigne gol. I obistinile su se na početku drugog poluvremena kada je Hornbi pogodio za šokantnih 0:1. na semaforu. Napravio je domaći trener pet izmena, najbolji strelac Kujpers je izjednačio petnaestak minuta pre kraja i dao nadu ali je usledio hladan tuš... Kada su Bizoni krenuli na sve ili ništa, ostavili su prostor za kontru koji je iskoristio Bacner da u 88. minutu pošalje Gent u plej-of za Ligu konferencija.

Tamo će im društvo biti Standard, Vesterlo i Serkl Briž koji je jedan od dobitnika dana. Na ruku im je išao remi Šarlroe i Genka pa im je pobeda u Varegemu garantovala nastavak evropskih snova. Problem je što je pobeda garantovala i Varegemu opstanak u ligi.

Serkl je imao početak iz snova. Posle osam minuta su vodili 2:0 i ubrzo imali penal za 3:0 koji je Japanac Ueda proćerdao pošto je loptu prilikom udarca dohvatio sa obe noge. Uspeo je Varegem da na posle sat vremena igre dođe do izjednačenja sa dva brza gola u drugom poluvremenu. Još jedan im je falio jer je Epen već bio pregažen u Brižu... Oba tima su krenula na sve ili ništa, a sve je dobio Serkl Briž. Posle akcije Uede i šuta Denkija, Somers je otpadak pretvorio u pobedu i plasman u plej-of za Ligu konferencija. Tragičan kraj za Zulte Varegem i neverovatna sreća za Epen koji je slavio poraž 0:7 u Brižu jer je ostao u Ligi. A u prošlom kolu je Varegem baš u duelu sa Epenom pokazao da više zaslužuje prvoligaški status jer ga je u gostima razbio 5:1. Ipak, sreća mu je danas okrenula leđa...

Jedan od tragičara sezone je i Anderleht. Najtrofejniji belgijski klub je ostao bez bilo kakve šanse za plasman u Evropu pošto ga je Mehelen danas pobedio u Briselu 3:2. Posle meča su navijači su krenuli u svlačionice sa željom da se obračunaju sa igračima zbog sramne sezone. Anderleht ne pamti ovakvu krizu...

Ali titula ipak može da završi u Briselu ako Union napravi čudo koje mu je prošle sezone izmaklo za dlaku. Tek sada nas čeka ono pravo u belgijskom fudbalu.

BELGIJA 1 - POSLEDNJE 34. KOLO

Subota

Seren - Vesterlo 1:1 (1:1)

/Muandilmađi 8pen - Vetokele 35/

Nedelja

Sint Trojden - Antverpen 0:1 (0:0)

/Balikviša 48/

Anderleht - Mehelen 2:3 (1:2)

/Strujkens 6, Slimani 53 - Šofs 40, 43, Bejts 83/

Šarlroa - Genk 2:2 (1:2)

/Mbenza 3, Nkuba 51 - Mekenzi 2, Samata 31/

Klub Briž - Epen 7:0 (4:0)

/Rits 23, 61, Đutgla 30, 65, 90+1, Vanaken 35, Lang 42/

Gent - Ostende 1:2 (0:0)

/Kujpers 76 - Hornbi 52, Bacner 88/

Kortrajk - Union Sen Žiloaz 2:4 (2:1)

/Silva 24, Daen 38 - Terho 16, 72, Vatanabe 67 autogol, Adingra 84/

Leven - Standard 3:2 (1:0)

/Opoku 43, Torsteinson 63, 67 - Bokadi 55, Melegoni 90+2/

Varegem - Serkl Briž 2:3 (0:2)

/Viljen 59, Ndur 68 - Sike 6, Ueda 9, Somers 83/



tagovi

Union Sen Žiloaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara