Ko će u PLS? (©MN Press)
Ko će u PLS? (©MN Press)

Bizaran problem zbog 100 evra?! Železničar moli za pomoć, jer ne može u PLS zbog kasne prijave

Vreme čitanja: 4min | uto. 28.05.24. | 14:45

U Komisiji za licenciranje Fudbalskog saveza Srbije kažu da se klub iz Inđije jednostavno – nije u roku prijavio za takmičenje

Železničar iz Inđije kao prvi na tabeli Srpske lige Vojvodina ide u Mozzart Bet Prvu ligu Srbije. Ili ipak ne? Samo nekoliko dana nakon što je ostvaren istorijski uspeh pojavila se informacija da omiljeni gradski klub, jer Železničar to tradicionalno jeste, a ne FK Inđija, ipak neće moći u rang više, pošto se – nije ni prijavio na postupku licenciranja.

Predsednik Železničara Ognjen Bandulaja javio se tim povodom redakciji Mozzart Sporta, jer je sav problem u tome što njegov klub nije u roku na Terazije poslao prijavu za licenciranje sa uplatnicom na 11.750 dinara, odnosno okruglo – 100 evra.

Izabrane vesti

Postupak za licenciranje za Mozzart Bet Prvu ligu Srbije je inače uveden od sezone 2022/2023 i u poslednje dve godine klubovi su dužni da ga sprovedu u tri koraka. Međutim, nisu svi – posebno ne oni koji nisu igrali na državnom nivou, nego po regionalnim ligama – baš najupućeniji u relativno nove propise. Iako su, kako ističu u Komisiji za licenciranje, dužni da znaju sve o svojim obavezama.

No, da se vratimo na konkretnu priču

Taj se postupak odvija u tri koraka. Prvi korak je taj da su klubovi do 15. januara dužni da uplate 100 evra i da time kažu da su zainteresovani za promociju. Drugi je da se do 29. februara dostavi dokumentacija koja se odnosi na ispunjavanje kriterijuma u pogledu infrastrukture, omladinske škole, sportskih i administrativno-pravnih kriterijuma. Poslednji je da do 31. marta treba da se preda finansijski izveštaj kojim se dokumentuje da li ste nekom dužni i ostalo”, počinje Bandulaja priču za Mozzart Sport.

I tu dolazimo problema.

Druga dva koraka, mi smo ispunili u datim rokovima. Tih sto evra smo uplatili smo 12. februara. Iz razloga što je FSS obaveštavao sve klubove srpskih liga, i Vojvodine i ostalih, putem preporučene pošiljke. Preporučena pošiljka nama nikada nije došla, to jest je potpisao ‘kurir Đoka’ kad moram tako da kažem”.

Svaka priča naravno ima dve strane, pa u Komisiji za licenciranje odgovaraju da problem nije u tih 100 evra, već u tome što se Železničar prosto nije u roku prijavio za takmičenje. Ponavljaju i da preporučenu pošiljku nisu ni morali da šalju, jer je dužnost klubova da budu upoznati sa svojim obavezama. I dodaju da ako i postoji problem sa poštom, to je onda pitanje za – Pošte Srbije, ne sa FSS.

Bandulaja drugačije razmišlja.

Mi nismo znali za proces licenciranja jer nam niko to nije rekao. Stavljeni smo u neravnopravan položaj. Dakle nismo platili 15. januara, nego 12. februara. Kada smo to uradili, tražili smo od FSS i Komisije za licenicranje, mesec dana pre no će prvenstvo da počne, da nam se dozvoli povraćaj u pređašnje stanje. Šaljemo molbu Izvršnom odboru FSS da se uvaži, da mi kao klub ispunjavamo sve stvari koje su bitne. Mesec dana pre početka prvenstva”.

Odgovor je stigao tek u aprilu. Komisija za licenciranje se proglasila nenadležnom. Kako nam objašnjavaju, ta Komisija prosto nema moć ni ingerencije da uvaži molbu kakvu je poslao Železničar. Jedini koji je to mogao da uradi je Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije. On se nije oglašavao.

Nama ne treba sukob sa FSS. Mi samo molimo, sto puta molimo, zbog igrača, zbog navijača, da se Izvršnom odboru dozvoli uvid u celu dokumentaciju. Mene boli što za sva ova četiri meseca ta tačka nijednom nije stavljena na red… Ovako se sport obesmišljava, rezultat sa terena se obesmišljava”.

U maju je Železničar opet slao molbu, nije vredelo. I pitaju se zašto im bar niko nije rekao da neće moći da igraju Mozzart Bet Prvu ligu Srbije. Jer u suprotnom možda ne bi dovodili Miralema Sulejmanija u klub (sada žele da iz penzije vrate i Aleksandra Prijovića), ne bi čuvali trenera Vladimiru Livaju, koji je proglašen za najboljeg u Srpskoj ligi Vojvodina, ne bi čuvali ostala pojačanja, trošili novac… Mogli su celo proleće da igraju sa omladincima kad su već obezbedii opstanak. To bi onda vuklo drugi problem – regularnost takmičenja.

Međutim, u FSS nezvanično ističu da bi problem drugačije prirode nastao i kada bi izašli Železničaru u susret, jer šta će onda sa Slovenom iz Rume, koji je bio drugi na tabeli i regularno se prijavio za takmičenje u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije? Saglasni su da je u pitanju tehnička greška, ali kako ističu: “u pravu forma čuva suštinu”.

Suština sporta trebalo bi ipak da bude u terenu, a ovde je proceduralna greška napravila problem. Veliki problem.

I sad šta je starije, kokoška ili jaje? Teren ili procedura? U nekim ranijim sezonama dešavalo se čak i da postupak licenciranja bude suspendovan i u Superligi, ali da li pametno od toga praviti naviku? To je već pitanje za Izvršni odbor FSS, jer kako rekosmo - samo oni ovo mogu da prelome.


tagovi

FSSfssŽelezničar Inđija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara