Edinson Kavani (©Reuters)
Edinson Kavani (©Reuters)

Bivši omladinci Boke prete voljenom klubu

Vreme čitanja: 6min | sre. 19.06.24. | 23:05

Kup Argentine: Za Almirante igraju nekadašnje nade slavnog kluba koji nisu doživeli da potpišu profesionalni ugovore sa timom s Bombonjere, a noćas (02.10) u Mendozi imaju šansu da se osvete i eliminišu slavni tim

U utakmici drugog kola Kupa Argentine noćas (02.10) na stadionu Malvinas Argentinas u Mendozi sastaju se najtrofejniji klub u ovom takmičenju Boka Juniors i drugoligaš sa ogromnom tradicijom Almirante Braun. Utakmica će se ograti na neutralnom terenu, bez favorizovanja nijednog tima. U slučaju nerešenog ishoda po isteku 90 minuta, odluka koji će se tim plasirati u treće kolo biće doneta penalima.

Činjenica je da su to su timovi na različitim nivoima. Popularni Đenovljani, pored toga što su u elitnoj diviziji i suočeni sa ekipom iz drugog ranga argentinskog fudbala, imaju mnogo veći ofanzivni potencijal u odnosu na protivnika i po proceni mnogih trebalo bi da se plasiraju u osminu finala bez većih problema.

Izabrane vesti

Almirante Braun sanja da postigne veliki uspeh u Mendozi s timom punim fudbalera koji su nekada trenirali na adresi Brandsen 805 u La Boki, među kojima je nekoliko njih „odstranjeno“ iz podmlatka Đenovljana i to nedavno pošto su podigli trofej Kopa Libertadores i Interkontinental za uzrast do 20 godina. Klinci koji nisu dobili šansu da se pokažu u seniorskom timu Boke nakon što su sa istom postali svetski prvaci, nastojaće da zagorčaju život svom nekadašnjem klubu u Kupu Argentine.

02.10: (1,33) Boka Juniors (4,70) Almirante (8,50)

Boka Juniors stiže u ovu drugu fazu pošto je svoju kampanju u Kupu Argentine započela tihom pobedom nad Sentral Norteom, takođe iz niže Nacionalne lige. Tim je tom prilikom pobedio sa 3:0, uz dva gola Edinsona Kavanija i jednog Migela Merentijela. Boka Juniors ima velika očekivanja od Kupa Argentine, jer je ponovo među glavnim kandidatima da osvoji titulu. Tim koji ove sezone nije mogao da učestvuje u Kopa Libertadores, što je uvek njegova velika opsesija, posle veoma loše kampanje u minuloj godini.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

U nacionalnoj ligi Boka Juniors takođe dolazi iz pozitivnog rezultata, kada je na svom terenu pobedila Velez Sarsfild sa 1:0, golom Kavanija, kome se postepeno vraća samopouzdanje. Boka se, međutim, pojavljuje tek na 11. mestu u Ligi, sa dve pobede i dva poraza, kao i nerešenim rezultatom, sa tek pet postignutih i četiri primljenih golova. Za ovaj duel moramo uzeti u obzir da je tim iz La Boke veliki favorit, ali ponekad ume da zakaže. Ipak, protiv ekipe iz druge argentinske lige, to je svakako tim iz Buenos Ajresa koji će igrati igru poseda lopte i visokih linija.

Takođe je važno istaći da se, iako kao formalno domaći tim, utakmice Kupa Argentine odvijaju na neutralnom terenu. Ali s obzirom na ogromne navijače koje Boka ima širom Argentine, sigurno će se osećati kao da igraju kod kuće.

Iznenađenje za trenera Dijega Martineza moglo bi da bude debi Gerija Medela. Čileanca koji je u zemlju stigao prošle srede i od četvrtka sarađuje sa novim saigračima. Na treningu je zauzeo poziciju centralnog veznog, sa ozbiljnim šansama da startuje u Mendozi, iako na treningu u utorak ujutru nije bio deo početnih jedanaestorice i njegovo mesto je zauzeo Pol Fernandez. Među stativama bio bi Serhio Romero, dok će Nikolas Figal, Kristijan Lema, Markos Roho i Lautaro Blanko biti komponente odbrane.

U veznom redu izgleda da Pol Fernandez preovladava nad Gerijem Medelom koji bi meč verovatno počeo na klupi za rezerve, a zatim u kompletu sa Ezekielom Fernandezom, Kevinom Zenonom i Visenteom Tabordom, koji bi ušao na mesto Kristijana Medine koji ima problem sa skočnim zglobom, ali to nije zagarantovan gubitak jer će se na tu odluku čekati do poslednjeg trenutka.

Edinson Kavani i Migel Merentijel bi bili u duo napadača koji bi kompletirali tim. Matador je trebalo da bude veliki izostanak, posle drugačijeg rada u prethodnom periodu, ali sve ukazuje da će on biti starter. S druge strane, Habes Saralegi će biti van terena zbog povrede i njegovo mesto na klupi za rezerve će popuniti Santjago Dalmaso.

Zvuči šokantno, izaziva razočarenje, a ponekad čak i nagoveštaj nepravde, posebno ako su prošli kroz školovanje sa velikim uspehom, ali neizbežna je realnost kroz koju prolaze nekadašnji “klinci” Boke. Filter za Prvu ligu je takav, mali i skučen levak, da većina omladinaca ostane bez mesta i prilike da zaigra za prvi tim, pa tako završi u drugim institucijama pre nego što mogu da ostvare svoj san o potpisivanju prvog profesionalnog ugovora i debitovanju za ovog velikana. C'est la vie, takav je život, čak i ako imaju nadimak Omladinskih šampiona sveta, priliku da zaigraju pred prepunim tribinama Bombonjere, dobije samo nekolicina odabranih.

Ono što nije uobičajeno, a za razliku od toga predstavlja retkost, jeste da je većina tih mladih igrača spakovala svoje kofere zajedno i otišla u istom pravcu. To se desilo Natanu Akosti, Tomasu Arijetiju, Santjagu Gauni, Brunu Sensiju i Rodrigo Pitaviniju, koji su početkom godine stigli u Almirante Braun, a danas ih sudbina stavlja licem u lice protiv njihovog bivšeg tima u Kupu Argentine.

Svih petorica navedenih su iz Bokine škole, štaviše podigli su trofej Kopa Libertadoresa i Interkontinental U-20 za 2023. godinu. Istina, Sensi nije igrao u finalu protiv AZ Alkmara zbog povrede, ali su svi pušteni samo nekoliko meseci kasnije zbog odsustva ponude da potpišu profesionalni ugovor za prvi tim. Oni su brzo ostvarili svoj dolazak u popularnu Fregatu, koja bi između svoje prepoznatljive žute i crne boje koja im farba uniformu, sada mogla dodati ton plave, jer su trenutno ekipa sa najviše igrača rođenih u omladinskoj školi Đenovljana, ne računajući samo Boku.

Istorija govori da pomenuta petorica nisu jedini iz Boke koji čine tim Danijela Bazana Vera u Primeri B Nasional. U stvari, ukupno ih ima... osam! Ubrzo nakon masovnog premeštaja sa Bombonjere na Fregatu, stigao je i Tomas Dijaz, koji se pridružio listi, ali s tom razlikom što je došao na pozajmicu u Almirante, a ne kao slobodan igrač kao ostali. Njima moramo dodati još dva imena koja su već bila u sastavu, a to su Ramiro Martinez i Džejson Taborda, koji su napustili tim iz La Boke 2017. odnosno 2023. godine.

Almirante Braun se u prvoj fazi nacionalnog kupa suočio protiv San Martina Tukumana, ekipom iz svog ranga, kada je uspeo da se kvalifikuje do druge instanece u takmičenju kroz na penale. Bila je to apsolutno uzbudljiva utakmica, završena rezultatom 3:3, ali moramo uzeti u obzir šta se desilo u tom meču. Almirante je imao prednost od čak 3:0 u prvom poluvremenu, ali je u drugom poluvremenu i primio tri gola, od kojih je poslednji bio u 94. minutu. Ipak, zadržali su mentalnu stabilnost i posle penal serije uspeli su da obezbede narednu rundu takmičenja.

To nije tim sa velikim tehničkim kapacitetom. Almirante Braun u argentinskoj drugoj ligi iliti Primeri B Nasional, je na 17. Mestu u Grupi B, jednu poziciju iznad zone ispadanja, pobedivši u samo tri od 19 odigranih utakmica. Boka Juniors će im biti najveći izazov i po onome što su predstavili ove sezone sigurno nisu favoriti. Vredi istaći i to da su nedavno ostvarena dva trijumfa u poslednja tri kola, pošto su svoj pohod započeli sa samo jednom pobedom u prvih 16 kola.

Preokreti i raskrsnice argentinskog fudbala doveli su do toga da šestoro klinaca koji su do pre nekoliko meseci svakog jutra dolazili u Boka Predio sa torbom punom nade, ove noći imaju priliku da sa Almirante Braunom naplate svoje neostvarene snove, klubom koji im je otvorio vrata i pružio im šansu. Biće to poseban meč, sa emocijama i snom o stvaranju istorije.

------------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------

KUP ARGENTINE – ŠESNAESTINA FINALA (JEDAN MEČ, NEUTRALNI TEREN)

Četvrtak

02.10: (1,33) Boka Juniors (4,70) Almirante (8,50)

***kvote su podložne promenama

PIŠE : Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Boka juniorsKup ArgentineJužna AmerikaAlmirante Braun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara