Andres Inijesta (©Reuters)
Andres Inijesta (©Reuters)

Bilo je i vreme: Povlači se Andres Inijesta, strelac najvažnijeg gola u istoriji španskog fudbala

Vreme čitanja: 2min | uto. 01.10.24. | 10:23

Legenda španskog fudbala odlučila da stavi tačku na igračku karijeru

Dugo je odolevao godinama, više ne može. Ili pak neće. Kako bilo, Andres Inijesta odlučio je da u 41-godini završi bogatu igračku karijeru.

Prema tvrdnjama španskog Releva, legenda Barselone odluku o penzionisanju već je donela i istu bi trebalo da saopšti javnosti za nedelju dana, oktobra osmog. Simbolično, jer ‘osmicu’ je i nosio tokom većeg dela karijere. Strelac najvažnijeg gola u istoriji španskog fudbala boravio je u Dubaiju sa svojom porodicom gde je trenirao i održavao formu kako bi pokušao da pronađe novi klub u kojem bi još malo produžio karijeru, međutim, u međuvremenu je odustao od te ideje…

Izabrane vesti

"Osećam kao da bih voleo da nastavim da igram fudbal, i sve dok ne osetim da je vreme da stanem, pokušavaću da igram. Voleo bih, takođe, da steknem i trenerske kvalifikacije i vidim šta nosi budućnost", izjavio je dvostruki prvak Evrope sa Španijom nedavno na jednom događaju u Barseloni.

Poslednju sezonu Inijesta je odigrao za Emirejts Klub iz UAE, prethodno pet sezona nastupao za japanski Visel Kobe, ali je ubedljivo najveći trag ostavio u Barseloni, u kojoj je i ponikao i sa kojom je jednom trenutku pokorio fudbalsku Evropu. Onaj tim Barse iz 2009. godine što je osvojio šest trofeja za sezonu otišao je u istoriju kao jedan od najboljih, a deceniju i po kasnije odlazi i njegov neizostavan deo kao jedan od najprefinjenijih veznih fudbalera ikada.

Odlučujući trenutak finala Mundijala 2010 (©AFP)Odlučujući trenutak finala Mundijala 2010 (©AFP)

Kalio se u La Masiji u koju je stigao još kao 12-godišnjak, i najbolje godine poklonio je upravo Barsi za koju je odigrao 674 utakmice (57 golova, 135 asistencija) i sa kojom je osvojio – sve: četiri trofeja Lige šampiona, tri Svetska klupska prvenstva, devet titula Primere, tri evropska Superkupa, šest Kupova Kralja i sedam Superkupova Španije.

Samo za uspehe znao je i u dresu reprezentacije Španije sa kojom je dva puta bio prvak Evrope – 2012. godine i MVP turnira – a u Južnoj Africi i prvak Sveta. Za Crvenu furiju odigrao je 131 utakmicu, manje jedino od Ćavija, Serhija Busketsa, Ikera Kasiljasa i Serhija Ramos, uz 14 pogodaka. Ipak, onaj u nadoknadi finala Mundijala 2010. za pobedu nad Holandijom,daleko je najvredniji, budući da je njime doneo naciji prvu, do danas i jedinu Boginju…

Naredni korak – povratak u Barselonu?

"Naravno da bih voleo da se vratim u Barsu u jednom trenutku svog života, jer tako se osećam. Ali ne bih mogao, kao ni bilo ko drugi, da kažem kako i kada. Videćemo kako će se stvari odvijati vremenom, a onda ćemo videti gde smo", nagovestio je 40-godišnji Španac nedavno.


tagovi

Andres Inijesta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara