Emilijano Rigoni (©Reuters)
Emilijano Rigoni (©Reuters)

Besparica na Morumbiju, Seni počinje odbranu trona

Vreme čitanja: 5min | čet. 27.01.22. | 23:11

Brazil – šampionat Paulista: Sao Paulo noćas (01.30) protiv Guaranija na premijeri nove sezone

Osvajač Paulista šampionata za 2021. godinu, Sao Paulo, trofejem prošle sezone je prekinuo post koji je pretio da premaši čitavu deceniju. Tim sa Morumbija noćas (01.30) kreće u odbranu titule, kada će se na stadionu Brinko de Oruro Princesa, suočiti sa Guaranijem u duelu kojim se završava prvo kolo grupne faze šampionata Paulista.

Državno prvenstvo Sao Paula zadržalo je svoju tradicionalnu formulu sa 16 učesnika podeljenih u četiri grupe, svaka od njih sa po četiri učesnika. U prvoj klasifikacionoj fazi, oni će se suočiti kroz jednokružan sistem. Međutim, neće biti utakmica između klubova u istoj grupi, već svaki klub odigrati ukupno 12 utakmica sa isto toliko protivnika iz drugih grupa. Prva dva iz svake grupe idu u eliminacionu fazu. Četvrtfinale i polufinale igraju se na jednu utakmicu, a odluka o domaćinu donosi se na osnovu osvojenih bodova iz grupne faze, dok će samo finale biti organizovano sa dva meča. Dva najslabija tima u generalnom plasmanu ispadaju u Drugu ligu najvećeg grada u Brazilu.

Izabrane vesti

Bez novih trofeja u galeriji, bez ulaska u Seriji A, Guarani može da kaže da je imao pozitivnu 2021. Klub je prolazio kroz niz administrativnih problema. Bez velikih investicija u tim, na kraju je dao bolje rezultate nego što se moglo predvideti. U državnom prvenstvu Paulista prvi deo sezone je zaključio sa 14 bodova (četiri pobede, dva remija i šest poraza), dovoljno da ostane na drugom mestu u Grupi D. Prošli su u četvrtfinale, ostavljajući Santos van borbe za titulu. Međutim, nije prošao prvu eliminacionu rundu, gde je ispao od Mirasola.

01.30: (4,70) Guarani (3,35) Sao Paulo (1,75)

U Serie B, cilj je bio opstanak, ali je veći deo turnira ostao u sredini, čak bliže gornjem delu tabele, a niz od četiri pobede i jednog remija u poslednjem delu sezone, dali su čak nadu o mogućoj borbi za Seriju A. Ipak, u dva poslednja kola poraz i remi stavili su tačku na san o eliti. Sa 60 bodova (16 pobeda, 12 remija i deset poraza), bio je četiri boda ispod Avaija, četvrtog i poslednjeg kluba koji je ostvario pravo da se popne u najviši rang.

U saveznom šampionatu za 2022. godinu, Guarani je stavljen u Grupu A. Njegovi indirektni protivnici u borbi za plasman u četvrtfinale su Korintijans, Internasional de Limeira i Agua Santa. Trener Danijel Paulista je ostao na čelu tima. Zadržao je neke igrače iz prethodne sezone, a među njima je i veteran Bruno Silva. Međutim, uoči svog debija, pregovarao je sa 22-godišnjim levim bekom Biduom, što je jedno od obećanja njegovog matičnog kluba Kruzeira. Među novostima su i vezista Đovani Augusto, koji nije uspeo da se nametne u Atletiko Mineiru, Korintijansu i Vasku. Bio je i u Mazatlanu iz Meksika, u kojem je učestvovao u 29 utakmica i postigao pet golova.

Sao Paulo, u pokušaju da okonča dugu glad za titulama, pod dirigentskom palicom argentinskog stručnjaka Ernana Krespa. Osvojio je titilu u Paulista šampionata pre nešto manje od godinu dana. Grupnu fazu su Trikolori završili sa 27 bodova (osam pobeda, tri remija i jedan poraz). Pregazio je Feroviariju u četvrtfinalu i Mirasol u polufinalu, a na putu do finala je savladao šampiona Južne Amerike, Palmeirasa. Posle remija bez golova na utakmici kao gost, Sao Paulo je na svom terenu slavio sa 2:0 i tako doneo na Morumbi prvi trofej u poslednjih 10 godina. Međutim, na kraju je platio cenu zbog fizičkog iscrpljivanja svojih igrač i očajnih igara u Seriji A.

Kvota u Mozzartu da će na meču Guarani – Sao Paulo da bude 3+ je 2,15.

Loši rezultati išli su ruku pod ruku sa finansijskom krizom. To je dovelo do otpuštanja Krespa i ponovnog angažovanja Rožerija Senija. Idol navijača vratio se u drugom mandatu kao trener Trikolora. Ispadanje je izbegnuto u poslednjim kolima.

Turbelentan period i ove godine. Procurio je audio snimak u kojem je Murisi Ramaljo, koordinator fudbalske službe, zapretio da će napustiti klub zajedno sa Rožerijem Senijem ako ne budu dovedena pojačanja. Klub je napustio Dani Alves koji se vratio u Barselonu.

Za debitantski duel, po preporuci medicinskog tima, u timu Sao Paulo izostaće Luan i Lučan. Pored njih, Arboleda je još jedan od igrača koji nije u opticaju za noćašnji duel, jer se odazvao pozivu reprezentacije Ekvadora za predstojeće kvalifikacione mečeve za Svetsko prvenstvo. Gomes i Tales Kosta povećavaju listu izostanaka jer su pozitivni na korona virus.

Poslednji okršaj ova dva tima odigran je na Morumbiju 15. aprila minule godine, tada je domaći sastav slavio rezultatom 3:2. Poslednji duel na Brinko de Oruro stadionu odigran je 2020. godine, a pripao je Sao Paulo sa 3:1. Guarani je poslednji put kao pobednik u duelu sa Trikolorima izašao 2019. godine, i to na gostovanju minimalnim rezultatom i golom Vilijama Mateusa u drugom minutu susreta.

----------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

BRAZIL, PAULISTA - 1. KOLO

Utorak

Botafogo SP - Santo Andre 0:0

Sreda

Korintijans - Ferovijarija 0:0

Agua Santa - Sao Bernardo 0:1 (0:1)

Internasinal Limeira - Santos 0:0

Ituano - Novorizontino 2:0 (0:0)

/Ajlon 62, Papagajo 75pen/

Četvrtak

Palmeiras - Ponte Preta 3:0 (3:0)

/Serguira 9, Luan 22, Roni 28

23.55: (3,30) Mirasol (3,00) RB Bragantino (2,25)

Petak

01.30: (4,70) Guarani (3,35) Sao Paulo (1,75)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaSao PauloRožerio SeniGuaraniPaulista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara