Bentornata Brescia

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.05.19. | 18:30

Njene utakmice u Seriji A od sledeće sezone omogućiće nam i da probudimo sećanja na neka lepa stara vremena i majstorije Hubnera, Bađa i Pirla

Posle istorijske pobede nad Askolijem od 1:0, kojom su i matematički obezbedili plasman u Seriju A dva kola pre kraja, rukovodstvo i stručni štab Breše već od danas može da počne da se sprema za velike stvari i okršaje sa Juventusom, Milanom, Interom i drugima, koji ih očekuju od leta. 

Pogodak iskusnog Danijelea Desene u prvom poluvremenu bio je presudan za šampionski finiš jedne fantastične sezone kluba iz Lombardije.

Izabrane vesti

Samo četiri puta u prethodne 34 utakmice Breša je poražena, slavila je u 18 navrata uz 25 golova (od ukupno 67) koje je postigao sjajni centarfor slavnog prezimena Alfredo Donaruma. Trenutni Kapokanonijere (najbolji strelac) u Seriji B postao je simbol Breše u debitantskoj sezoni od dolaska iz Empolija, kojem je takođe pomogao da se plasira u Seriju A godinu dana ranije.

Rondinele, odnosno Lastavice, kako je nadimak ovog kluba, osnovane su 1911. godine, a u svojoj 108-godišnjoj istoriji samo 22 sezone proveli su u Seriji A. Ovogodišnje fantastične partije i pobede popriličan su kontrast u odnosu na prethodnu sezonu u kojoj su bili 16. i flertovali sa, za mnoge navijače nezamislivim, ispadanjem u Seriju C, prvim posle 37 godina.

Naravno, prva asocijacija za sve fanove italijanskog fudbala širom sveta na pomen Breše je Dario Hubner. Strastveni pušač, pijanac i legendarni napadač koji je nosio nadimak Bizon (Il Bisonte). On je nastupao za klub od 1997. do 2001. a tokom sezone 2000/01. uspeo je da postigne 17 golova na 31 utakmici, pre nego što je godinu dana kasnije u dresu Pjaćence postao i najbolji strelac Serije A sa 24 gola.

Dario Hubner

Breša je poslednji put u Seriji A igrala u sezoni 2010/11, ali je završila prvenstvo na 19. mestu te godine u sezono u kojoj su smenili dvojicu trenera. Đuzepea Jakinija u decembru je zamenio Mario Bereta, ali je potrajao samo mesec dana. Njega je opet nasledio povratnik Jakini, ali posle samo 32 osvojenih bodova nije mogao da spreči ispadanje u Seriju B u kojem su im društvo pravili Bari i Sampdorija.

Od te sezone, pa sve do ove, klub sa stadiona Rigamonti bio je na rubu bankrota i selidbe u treću ligu, a spasio ga je i u elitu vratio nekadašnji predsednik Kaljarija i Lidsa Masimo Ćelino. Kontorverzni Italijan odmah je krenuo u svom stilu, dovođenjem ljubimca sa Sardinije Davida Suaza za trenera, kojeg je smenio posle samo tri utakmice!? Njegov drugi pik ispostavio se kao pun pogodak, proslavljeni Euđenio Korini, koji je i kao igrač nastupao za Brešu u sezoni 1994/95, kada je zabeležio 24 nastupa.

Tokom već spomenute sezone 2000/01. Lastavice su ostvarile i najbolji plasman u istoriji kluba, osmo mesto u Seriji A iznad velikana kao što su Fiorentina ili Udineze. Iste godine Napoli je ispao iz elite posle očajne sezone...

U tim slavnim danima Brešu je predvodio Mali Buda, osvajač Zlatne lopte Roberto Bađo, a ta generacija kasnije je dobila nadimak "Bađova Breša". Čuveni plejmejker koji je bio posebno poznat po izvanrednim slobodnim udarcima, postigao je 45 golova na 95 nastupa pod vođstvom Karleta Maconea, a završio je karijeru 2004. posle fenomenalne 22 godine.

Pored Bađa i Hubnera, plavi dres Breše oblačili su i Pirlo, Gvardiola, Di Bijađo, Hadži, Luka Toni... 

Bađo i Pirlo u dresu Breše

Zbog svega toga Breša će sa zadovoljstvom ugostiti favorizovane ekipe Juventusa i Napolija na svom Mario Rigamontiju sledeće sezone, ali će ubedljivo najlepše utakmice sigurno biti one sa lokalnim rivalom Atalantom. Oživeće, dakle, posle dosta godina i derbi Lombardije u Seriji A, a posebnu draž daće mu podatak da će Atalanta tada nastupiti protiv Breše možda i kao učesnik Lige šampiona.

Hubnerovim stopama u Seriji A sledeće sezone probaće da krene već spomenuti Fredo Donaruma. Njemu je 28 godina, a prošlog leta Empoli ga je prodao nakon što mu je golovima omogućio plasman u elitu. Breša ovoga puta neće napraviti takvu grešku i nepravdu, omogućiće mu da se dokaže na najvećoj italijanskoj sceni posle 25 golova ove sezone.

Tamo gde je Andrea Pirlo započeo karijeru na Mario Rigamontiju, sada je stasao i njegov naslednik koji uveliko vuče konce ovog uspeha i plasmana u elitu. Sandro Tonali, koji će tek sledeće nedelje napuniti 19 godina, već podseća na slavnog prethodnika, a tri gola i sedam asistencija uslovili su da se za njega zainteresuju velikani poput Juvea, Rome, Intera i Milana.

Zato je povratak Breše u Seriju A velika stvar za sve obične ljubitelje Kalča, a njene utakmice sledeće sezone omogućiće nam da probudimo sećanja na neka stara vremena i majstorije Hubnera, Bađa i Pirla.

Foto: Reuters


tagovi

BrešaSerija AMasimo Ćelino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara