Alvaro Kareras (©Reuters)
Alvaro Kareras (©Reuters)

Benfika nastavlja da se nada: Gol Španca koji bi mogao da reši problem na levom boku

Vreme čitanja: 5min | pon. 22.04.24. | 23:17

Pobeda nad Farenseom za kraj 30. kola

Sporting je postigao tri gola u pobedi nad Vitorijom Gimarais, istom merom uzvratila je i Benfika protiv Farensea. Doduše, rezultat na zaključenju 30. kola nije bio 3:0 kao u nedelju uveče, već 3:1 (2:1).

Trijumfom je Benfika ostavila tanku nadu da može do senzacionalnog preokreta sezone, jer je četiri kola pre kraja razlika sedam bodova, dok je u igri još 12. Sve i da osvajač rekordnih 38 titula šampiona Portugalije nastavi da prati Sporting, najkasnije za dve runde trka bi mogla da bude rešena. Tanka je to slamka za koju se drže lisabonski Orlovi...

Izabrane vesti

Pobeda se večeras nije dovodila u pitanje, a posle mlakog izdanja protiv Olimpika u Marselju i snažnih kritika portugalske javnosti zbog ispadanja u četvrtfinalu Lige Evrope, ekipa Rodžera Šmita imala je obavezu da dobije skromnog rivala protiv kojeg je, doduše, u prvom delu sezone na Lužu prosula dva boda posle i tada mršavih 1:1.

Prvi deo susreta prošao je u dosta zanimljivijoj atmosferi i igri koja je dala tri gola. Benfika je posle dosta truda uspela da slomi otpor Farensea koji se preko Mohameda Belumija brzo vratio nakon ranog pogotka Orkana Kokdžua. Artur Kabral je u 34. minutu postigao gol za 2:1, što je za domaćina bilo previše. Jedan su uspeli nekako da umuvaju, dva teško.

Oba Benfikina pogotka u prvom poluvremenu stigla su preko desne strane, a asistent u oba slučaja bio je Aleksander Bah. Desna odbrambena strana nije ove sezone ni predstavljala toliki problem, koliko leva na kojoj Rodžer Šmit ni posle raznih eksperimenata nije uspeo da pronađe trajno rešenje za Aleksa Grimalda koji je letos napustio Luž i kao slobodan igrač otišao u Leverkuzen gde je postao šampion Nemačke.

Grimalo je u Benfiku stigao januara 2016. iz Barselone za samo 2.100.000 evra i postao jedan od najuticajnijih igrača tokom narednih sedam i po godina. Verovatno i danas u Lisabonu žale što su dozvolili Špancu da ode bez evrocenta obeštećenja, jer je kao prvotimac doneo 27 golova i 66 asistencija na 303 nastupa.

Šmit je letos pokušao da Grimaldov odlazak zakrpi dovođenjem Davida Juraseka za 14.000.000 evra iz praške Slavije, što je za Benfiku dosta novca jer je ovo jedan od top 20 klupskih ulaznih transfera svih vremena. Čeh se međutim nije snašao i na zimu je, posle samo šest ligaških nastupa, otišao u Hofenhajm na plaćenu pozajmicu. Dovođenje Huana Bernata iz Pari Sen Žermena desilo se poslednjeg dana letnjeg prelaznog roka, pa se ni to nije završilo najbolje jer je Španac odigrao samo 77 minuta u Primeiri pre nego što je doživeo povredu zbog koje je završio sezonu. Gonsalo Guedes je bio prelazno, iznuđeno rešenje do zime, kada je struka posegla za mladim reprezentativcem Španije Alvarom Karerasom.

Mladi levi bek stigao je iz Mančester Junajteda na šestomesečnu pozajmicu uz opciju otkupa. Uprkos svim problemima u timu, nije se ustalio kao prvotimac, već mu je Šmit davao priliku na kašičicu. Protiv Moreirensea je u prošlom kolu upisao svoj prvi start za Benfiku, da bi večeras protiv Farensea stigao i do prvenca u dresu Orlova. Bilo je to u 67. minutu, na asistenciju Anhela di Marije. Argentinac je poslao fenomenalnu dijagonalu u srce kaznenog prostora domaćina, mladi Španac je lepo zalomio i pored dvojice protivnika uputio udarac koji je završio u donjem levom uglu. Gol možete pogledati i OVDE.

Tek će se pokazati da li će ovaj pogodak imati i koliki uticaj na dalji status mladog reprezentativca Španije, ali nije isključeno da bi istim mogao da kupi mesto u startnih jedanaest do kraja sezone, a onda možda i u budućnosti, ako se Benfika odluči da plati Mančester Junajtedu za otkup.

Kareras je bek zanimljive fudbalske prošlosti. Momak rođen u Ferolu počeo je da se bavi fudbalom već sa četiri godine u lokalnom klubu Galicija de Karansa, da bi ubrzo zaigrao za Rasing de Ferol u kojem je učio prve fudbalske korake pet godina. U leto 2012. stiže u Deportivo La Korunju, klub koji tada već počinje svoj slalom između Segunde i Primere, pre nego što je doživeo totalni slom sa početkom pandemije virusa korona...

U Deportivu se Kareras zadržao do 2017, kada je stigao poziv Real Madrida. A, zna se, Real ne zove ako ne vidi potencijal za nešto više. Za prvi tim Blankosa nikada nije debitovao, a kada je 2020. pravio sledeći korak u karijeri za njega su se interesovali Mančester Junajted, Barselona i Mančester Siti. On je ipak odabrao transfer na Old Traford gde je u svojoj prvoj sezoni igrao redovno za klupski podmladak u više kategorija, odnosno u ekipama do 18, 21 i 23 godine. Na kraju sezone 2021/22 izabran je za najboljeg fudbalera Junajteda u rezervnom timu.

Ni to mu nije donelo debitantski nastup za seniorski pogon Junajteda, iako se u aprilu 2022. godine našao u protokolima za mečeve protiv Čelsija i Brajtona. Iz tog razloga Kareras je tokom sezone 2022/23 bio pozajmljen Prestonu, a pošto se vratio prvi deo ove takmičarske godine proveo je u Granadi. Posle samo pet mečeva kao starter, u januaru je vraćen i prosleđen Benfiki na dalje kaljenje. U dogovoru dva kluba postoji i klauzula po kojoj se Benfika obavezuje da otkupi Karerasa ako bude starter u bar 50 odsto preostalih mečeva po ceni od 6.000.000 evra, uz još 3.000.000 na ime bonusa. Junajted se takođe osigurao i ubacivanjem prava preče kupovine po tačno određenoj ceni, za slučaj da Španac ipak proigra ako se otkup dogodi.

Njegov dosadašnji boravak na Lužu prošao je uz neke solidne minute, ali ništa opipljivo se nije dogodilo do gola Farenseu. U međuvremenu je predstavljao Španiju u selekcijama do 19 i 21 godine. Da li bi gol Farenseu mogao da bude prekretnica karijere za mladog Karerasa? Benfiki je svakako potreban levi bek na kojeg može da računa...

PRIMEIRA - 30. KOLO

Petak

Rio Ave - Aruka 1:1 (1:0)

/Žoka 36 - Rafa Mohika 47/

Subota

Moreirense - Žil Visente 0:1 (0:1)

/Gbane 38/

Boavista - Estrela 1:1 (0:0)

/Abaskal 90+2 - Pinjo 75/

Braga - Vizela 2:1 (0:0)

/Salasar 53, 85 - Esende 50/

Nedelja

Šaves - Estoril 2:2 (1:0)

/Koreja 32, Morim 90+20 - Baso 58, Andrade 71/

Famalikao - Portimonense 2:2 (0:1)

/Kadiz 60, 63 - Torniš 7, Karlinjos 77pen/

Kasa Pija - Porto 1:2 (1:1)

/Moreira 37 - Galeno 31, Niko 56/

Sporting - Vitorija Gimarais 3:0 (2:0)

/Gonsalves 30, Đekereš 45+3, 49/

Ponedeljak

Farense - Benfika 1:3 (1:2)

/Belumi - Kokdžu 16, Kabral 34, Kareras 67/



tagovi

BenfikaOrkun KokdžuArtur Kabral

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara