©Reuters
©Reuters

Belić i drugari sanjaju Ligu šampiona: Veliki preokret AZ Alkmara za juriš na treće mesto!

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.05.24. | 18:44

Tvente vodio od petog minuta, ali ispustio priliku da osigura plasman u kvalifikacije za elitno evropsko takmičenje

Redovan je AZ Alkmar učesnik evropskih takmičenja u 21. veku, ali dugo ga već nema u Ligi šampiona. Zapravo, čar igranja u elitnim kontinentalnom takmičenju iskusio je jedino u sezoni 2009. godine i od tada, već deceniju i po, sanja da mu se vrati.

O istoj stvari mašta i ove sezone, samo što se ostvarenju dugogodišnje želje približio velikom pobedom nad Tventeom u derbiju 32. kola Eredivizije - 2:1 (0:1).

Izabrane vesti

I dalje je pred Kristijanom Belićem i njegovim saigračima veliki posao, jer sve i da se domogne treće pozicije, put do grupne faze Lige šampiona morao bi da traži kroz kvalifikacije, ali je sama misija do pre samo dva sata delovala kao nemoguća. Ipak, preokretom koji su režirali na svom AFAS stadionu protiv Tventea zaostatak za današnjim rivalom sveli su na dva boda. A, da bi ga na kraju i pretekli, biće im potreban makar jedan kiks tima iz Enšedea, koji u preostala dva kola očekuju utakmice sa prežaljenim Volendamom i Zvoleom, koji se isto tako ni za šta ne bori u poslednjih 180 minuta šampionata.

Belić je na kraju odigrao sjajnu rolu i izabran je za igrača utakmice.

AZ Alkmar i te kako ima, i zato se nije predavao ni kada ga je ofanzivac Tventea Sem Stejn u petom minutu uz malo sreće u kontri udario u bradu. Izabranici Martena Martensa do poluvremena nisu uspeli da uzvrate udarac, ali je belgijski stručnjak skovao plan, koji se ispostavio kao dobitan. AZ nije napadao u talasima, ne može se reći ni da je dominirao u nastavku, ali je rivala u drugih 45 minuta ostavio bez šuta ka golu, a svoje prilike maksimalno koristio.

Ruben van Bomel, sin legendarnog holandskog veziste Marka, prvu već posle pedesetak sekundi igre u nastavku za najavu onoga što će se desiti dvadesetak minuta kasnije. Doduše, pitanje je da li bi se dogodilo da defanzivac gostiju Alek van Hurenbik, koji je u igru ušao samo nekoliko minuta ranije, nije okliznuo na sredini terena kao poslednji igrač odbrane i otvorio put ka golu Vangelisu Pavlidisu. Grk, koji je pre mesec dana započeo golgeterski niz isti je nastavio sredinom drugog poluvremena i četvrtim golom u isto toliko uzastopnih utakmica najavio veliko slavlje u Alkmaru. Bio je to njegov 28. ligaški gol ove sezone, što je u dresu ovog kluba pošlo za nogom još samo legendarnom Kisu Kistu dva puta.

Ovog popodneva postavljen je i negativan rekord po broju osvojenih poena u jednoj sezoni Eredivije. Postavio ga je Vitese, koji posle minimalnog poraza od Utrehta (0:1) ni u dve preostale utakmice neće uspeti da nadmaši bodovni saldo dosadašnjeg rekordera RBC. Tim iz Rozendala, koji je 2011. godine bankrotirao, u sezoni 2005/06 ostvario je samo jednu pobedu uz šest remija, što je učinak koji teško da će iko u skorije vreme uspeti da ponovi.

Vitese već sada ima pet trijumfa i pride još pet remija, međutim, zbog oduzetih 18 bodova prošlog meseca bio je i u 'minusu' i još tada je postalo jasno da će morati u niži rang. A, danas je postalo jasno da će sa njim u drugu ligu i Volendam, koji je porazom od Ajaksa (1:4) izgubio svaku šansu da se spase ispadanja.

Ajaks je s druge strane posle ubedljivog trijumfa, kojem je sa dva pogotka doprineo vezista Kenet Tejlor, vrlo blizu da obezbedi kvalifikacije za Ligu Evrope, što je i više nego zadovoljavajuć finiš sezone s obzirom na to kakav je početak bio... Amsterdamersi imaju tri boda prednosti u odnosu na Utreht i u preostala dva kola potrebno je 'samo' da ih odbrane.

EREDIVIZIJA – 32. KOLO

Petak

Fortuna Sitard – Go Ahed Igls 0:0

Almere Siti – Herenven 1:1 (0:0)

/Hansen 47 – Sahrauji 80/

Nedelja

Herakles - RKC 0:5 (0:2)

/Min 6, 67, 82, Gari 45. Adoje 80/

PSV Ajndhoven - Sparta Roterdam 4:2 (2:2)

/Bakari ag 19. Bakajoko 26, Boskalji 67, Teze 87 - Metinjo 8, Boskalji ag 29/

Volendam - Ajaks 1:4 (0:1)

/Benamar 80 - Tejlor 25, 77, Akpom 59, Brobi 70/

Utreht - Vitese 1:0 (0:0)

/Jensen 48/

AZ Alkmar - Tvente (0:1) 2:1

/Van Bomel 46, Pavlidis 66 - Stejn 5/

20.00: (1,08) Fajenord (13,0) Zvole (20,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaViteseAjaksTventeAZ AlkmarVolendamUtreht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara