Fudbaleri Klub Briža (©Reuters)
Fudbaleri Klub Briža (©Reuters)

Belgijski Bajern

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.02.21. | 14:09

Klub Briž je uspostavio dominaciju u belgijskom šampionatu i suvereno korača ka novoj tituli

Tekuća sezona Klub Briža u belgijskom šampionatu se najbolje opisuje jednom rečju: dominacija. Posle 26 odigranih kola aktuelni šampion deluje nezaustavljivo. Prvi je na tabeli Župiler Pro Lige sa 60 osvojenih bodova, čak 14 više od prvog pratioca na tabeli Antverpena. Otuda i poređenje sa minhenskim Bajernom. Dok Bavarci nemaju konkurenciju u Nemačkoj, u Belgiji haraju plavo-crni. Tamošnja štampa napravila je i interesantnu računicu. Klub Briž je u tekućoj sezoni u proseku po meču uzimao 2,31 bodova. Od timova koji brane tron u svojim zemljama, samo je sastav Hansija Flika uspešniji, sa prosečnih 2,40 bodova po nastupu u Bundesligi.

Naredni protivnik lidera na tabeli belgijske lige je Šarlroa (18.15). Zebre pamtimo po duelu sa Partizanom u kvalifikacijama u Ligi Evrope. Belgijski tim je srušio snove crno-belih o novoj zimi u Evropi, u tom trenutku je bio u sjajnoj formi, ali je u nastavku sezone počeo da posrće. Beležio je Šarlroa i nekoliko veoma loših serija, pet puta zaredom je poražen do remija sa Levenom 27. januara. U nastavku su upisani daleko bolji rezultati. Pobede protiv Kortrajka i Vestreloa, pa remi sa Varegeom, ali je u poslednjem kolu ekipa Karima Belhosina doživela poraz od Genta na gostovanju (1:3). Trenutno je osma na tabeli sa 22 boda manje od lidera.

Izabrane vesti

Neverovatni Briž je u seriji od 10 vezanih trijumfa, a imaće i motiv više na gostovanju, kako je u prvom susretu ove sezone Šarlroa slavio kao gost na Jan Brejdel stadionu (1:0).

Pred duel sa Zebrama Filip Klemen može da računa na kompletnu ekipu, pa je jasno da će osmoplasirani tim belgijskog prvenstva imati težak zadatak. U centru pažnje biće talentovani Noa Lang. Mladi napadač je minulog leta stigao na pozajmicu iz Ajaksa, a posle 11 golova u šampionatu uprava Briža je odlučila i da otkupi njegov ugovor od Kopljanika za 6.000.000 evra.

Samo odigravanje susreta je pod znakom pitanja zbog velikih mrazeva u Belgiji. Meč nije zvanično odložen, ali tamošnji mediji javljaju da situacija na stadionu fudbalskog kluba Šarlroa nije najbolja. Juče su odloženi dueli Vasland-Beverena i Epena, kao i Ostendea i Genka iz istog razloga, teren je praktično zaleđen, iako je prethodnih dana bio prekriven kako bi se očuvao od izrazito niskih temperatura. Svima ipak ide u prilog da se meč odigra, jer će biti jako teško pronaći nove termine za veliki broj odloženih mečeva.

U okviru 26. kola sastaju se i Serkl Briž i Anderleht (21.00). Bivši štoper Partizana i reprezentativac Srbije Strahinja Pavlović oporavio se od povrede i proveo 90 minuta na terenu u pobedi nad Ostendeom u osmini finala Kupa Belgije, pa nema sumnje i da će protiv najuspešnijeg tima u državi biti deo odbrane crno-zelenih.

Ekipa koja deli stadion sa liderom na tabeli će se do kraja sezone boriti za opstanak, od Pavlovićevog dolaska ostvaren je jedan trijumf u ligi i dva kupu, uz tri poraza u šampionatu Belgije.

Anderleht je sa druge strane ozbiljno popravio formu i na sedam vezanih mečeva u svim takmičenjima nema poraz. Vezali su puleni Vensana Kompanija i tri pobede, posebno ubedljivi su bili pre samo par dana u Kupu protiv Sen Žila (5:0). Raduje forma Lukasa Nmeše (14 golova u sezoni), ali je Kompani dobio i vrsnog džokera u Abdulaju Dijabiju. Reprezentativac Malija je stigao na pozajmicu iz lisabonskog Sportinga do kraja sezone i u četvrtak postigao dva pogotka.

"Još učim o Dijabiju jer nisam prethodnih godina imao puno prilika da ga vidim na delu. Ali svestan sam da mu je snalažljivost u kaznenom prostoru najveći kvalitet", rekao je bivši kapiten Mančester Sitija o napadaču kojem je pola sata bilo potrebno da se u dva navrata upiše u listu strelaca u Kupu.

Prethodni susret Anderlehta i Serkl Briža okončan je trijumfom Kraljevskog kluba iz Brisela (2:0), golove su još u septembru postigli Nmeša i Muriljo.

BELGIJA 1 - 26. KOLO

Petak

Leven - Kortrajk 3:1 (3:0)

/Anri 10, 20, Sova 40 - Gano 52/

Subota

Sint Trojden - Varegem 1:2 (0:0)

/Suzuki 72 - Dompe 52, Bruno 55/

Nedelja

Standard - Antverpen (u toku)

16.00: (3,10) Beršot (3,40) Mehelen (2,30)

18.15: (5,20) Šarlroa (3,70) Klub Briž (1,70)

20.45: (3,90) Serkl Briž (3,50) Anderleht (1,95)

Ponedeljak

20.45: (1,60) Gent (3,90) Muskron (5,80)

Odloženo

Beveren - Epen

Ostende - Genk

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Lukas NmečaStrahinja PavlovićVensan KompaniAbdulaj Dijabi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara