Nebojša Bastajić
Nebojša Bastajić

Bastajić ne mari što je Napredak domaćin u Humskoj: Pokazali smo da možemo protiv večitih

Vreme čitanja: 6min | pet. 19.07.24. | 10:02

Kapiten Napretka istakao je veru u tim i najavio novi iskorak kluba iz Kruševca

Raspored za novu sezonu Mozzart Bet Superlige najavljivao je fudbalski praznik na stadionu Mladost već na premijeri, međutim usled radova na promeni podloge došlo je do prinudne i privremene selidbe Napretka zbog koje će kruševačka publika ostati uskraćena za gostovanje vicešampiona. I ne samo da Partizan neće ove polusezone imati prilike da izađe na teren pod Bagdalom već će današnji rivali susret prvog kola odigrati u neobičnim ulogama.

Večeras od 21 čas Napredak će ugostiti Partizan u Humskoj, ali uprkos spletu okolnosti Kruševljani motivisano dočekuju susret u Beogradu. U prilog nominalnom domaćinu idu rezultati protiv crno-belih iz ranijih sezona, odnosno podatak da su tokom proleća odneli četiri boda iz dva susreta sa klubom iz Humske, kao i da su na terenu na koji će istrčati danas ostali neporaženi u tri od poslednjih pet utakmica. Odlične igre protiv Partizana isticane su čak i iz tabora crno-belih pred neke ranije susrete istih rivala, a kapiten Kruševljana Nebojša Bastajić pred zvaničnu ovosezonsku premijeru istakao je važnost susreta.

Izabrane vesti

"Otvoriti sezonu protiv Zvezde ili Partizana ima i prednosti i mana. Mnogi kažu da u tim susretima nema šta da se izgubi, ali ja baš smatram suprotno. Moguće je izgubiti mnogo, posebno na samopouzdanju, u slučaju loših igre i rezultata. Sa druge strane, pozitivan rezultat donosi značajan vetar u leđa. Imali smo prilike da se uverimo u to prošle sezone, posebno protiv crno-belih protiv kojih smo uzeli četiri boda. Minimalna pobeda na domaćem terenu u plej-ofu protiv Partizana nam je pokazatelj da možemo da igramo čak i sa večitim rivalima", kazao je Bastajić u razgovoru za Mozzart Sport i dodao:

"Postoji dodatni motiv protiv najboljih klubova, ali to je stvar momenta i inspiracije. Bilo je komentara da protiv nekih rivala igramo posebno dobro, ali mi gledamo prvenstveno sebe i svoj klub. Pre svega igramo za sebe i svoje porodice i ne obraćamo pažnju na priče - igrali ste protiv ovih dobro, a protiv onih niste..."

(9,00) Napredak (5,00) Partizan (1,35)

Otežavajuću okolnost predstavlja prinudna selidba u Beograd.

"Svi bismo voleli da igramo na našem stadionu, pred našim navijačima, ali je situacija takva kakva je. Igračima bi bilo znatno bolje da je drugačije, ali od priče nemamo ništa, ostaje da se nadamo da će se radovi što pre završiti i da ćemo se vratiti u Kruševac brže nego što se očekuje. Dd tada ćemo se spremati u Kruševcu, a u karantin i na utakmice putovati u Beograd. Najlepše mi je da igram na našem stadionu, kruševački navijači doprinose prelepom ambijentu. Radi se na infrastrukturi, menjaju se tereni tako da je lepo i na svim gostovanjima".

Pod Bagdalom je bilo prometno tokom leta, te je osim novog stratega Gorana Stevanovića u klub stigao niz novajlija. Među igračima koji su zadužili dres Kruševljana su i igrači pristigli iz Partizana Nikola Miličić i Mihajlo Petković koji danas neće biti u konkurenciji. Osveženi redovi i novi stručni štab jedan su od razloga za optimizam ofanzivca.

"Iza nas je kratka pauza, kao i svakog leta. Iskoristili smo dve nedelje da napunimo baretije i vratili se obavezama. Oformili smo fudbalski i ljudski dobru ekipu i spremno dočekujemo prvo kolo. Ambicija nam je da se plasiramo u plej-of. Treću godinu sam ovde. Prve smo bili deveti, potom osmi, te smatram da bi bio uspeh da se pomerimo još jednu stepenicu i zauzmemo šesto ili sedmo mesto. Ne volim pompezne najave, da pričamo bajke. Prošle sezone je ulazak u plej-of bio uspeh, a Napredak kao klub i Kruševac kao grad i zaslužuju klub u gornjoj polovini tabele".

©Starsport©Starsport

Na pomen Evrope Bastajić spušta loptu, uz želju da izbegne euforiju i bombastične projekcije.

"Voleo bih naravno da napravimo pomak, sportski je stremiti ka boljem. Smatram da bismo kao uspeh mogli da podvedemo sedmo mesto, ali će zavisiti sve od toga kako krenemo sezonu. Da nam je neko ponudio plej-of u oktobru prošle godine prihvatli bismo ga oberučke, a kada smo ušli hteli smo više. Lepo je maštati i o Evropi, zašto da ne ako se karte nameste, ali da krenemo kolo po kolo, pa ćemo videti gde ćemo završiti u maju".

Praveći paralelu sa ekipom prilikom dolaska u Napredak i danas 33-godišnji ofanzivac ističe očiglednu ekspanziju.

"Vidi se velika razlika i napredak kluba u periodu otkad sam prvi put došao u Kruševac do danas. Napredujemo u svakom smislu, infrastrukturno, po menadžmentu, skautingu, broj ljudi koji rade u klubu je veći... Sređuje se i podloga što je vrlo važno. Želimo da igramo napadački fudbal za šta je preduslov dobar teren. Vidi se pozitivan pomak čitavog kluba".

Zadovoljan smerom u kojem idu Kruševljani kapiten je istakao da mu je fokus apsolutno usmeren na Napredak.

"Godine prolaze, a ja se osećam lepo. Upoznao sam klub i grad, tu mi je i porodica. Uživam u svakom danu, treningu i utakmici. Voleo bih da ostanem ovde".

Sve čari superligaškog fudbala, ali i kluba pod Bagdalom Bastajić je u potpunosti shvatio tek prilikom izleta u Saudijsku Arabiju. Staž u Kruševcu iskusni fudbaler prekinuo je na nekoliko meseci tokom leta 2023. godine prešavi u Al Bukiri.

"Saudijska Arabija ne može da se dočara, potrebno je da osetite na svojoj koži da biste stekli realnu sliku. Dosta zaostaju za evropskim fudbalom u taktičkom smislu. Fudbal je generalno drugačiji i biće im potrebno dosta vremena da dostignu evropski nivo. Mnogo su daleko od toga. Smatram da smo bolji u svakom smislu, i taktički, i fizički... Ne želim da grešim dušu, ali smatram da neće potrajati trend koji traje niti euforija koja vlada. I Kina je bila bum šest-sedam godina, pa se i ta priča završila. Savetovao bih mlađim igračima da naprave ime i steknu životno i fudbalsko iskustvo pre nego što naprave naredni korak, po mom viđenju - najbolje ka Evropi, jer je Azija opcija tek posle 30. godine. Za afirmaciju i za napredovanje igrača izbor je zapad".

Nije Bastajić imao sreće ni prilikom ranije pečalbe. Jesen 2016. godine proveo je u Bangkoku, ali pored prinudnog povratka odneo je sa Tajlanda lepe uspomene.

"Stekao sam iskustvo u dve različite zemlje. Na Tajlandu je bilo prelepo i sa neke strane mi je žao što se nisam duže zadržao. Dogodio se nesvakidašnji scenario, klub se ugasio i neplanirano sam prekinuo boravak tamo. Očigledno da je to bio božji put i da je tako moralo da bude. U Arabiji je skroz drugačije, zatvorenije. Suočio sam se sa nekim stvarima oko samog fudbala, ali i funkcionisanja generalno. Nije mogla da mi dođe porodica, žena je trebalo da se porodi i sve je uticalo na čitav utisak. Vratio sam se u Napredak srećniji nego kad sam prvi put dolazio. Odlično sam ispraćen, a još bolje dočekan nazad. Po povratku sam pomogao klubu da delujemo još bolje i sada je fokus na novim uspesima sa Napretkom", istakao je kapiten Kruševljana.

DOVEO BI SALDANJU U KRUŠEVAC

Govoreći o igračima van Napretka Bastajić je posebno istakao kvalitete Partizanovog napadača:

"Da mogu da biram jednog igrača sa kojim bih voleo da budem saigrač bio bi to Andrija Majdevac. Sa njim sam imao baš lepu saradnju. Bili smo odličan tandem i žao mi je što nije više u klubu. Kada su u pitanju igrači iz klubova Mozzart Bet Superlige, izabrao bih Saldanju. Ne znam ko će doći i otići do kraja prelaznog roka, ali verujem da Saldanja ukoliko bude ostao može da ponese titulu najboljeg strelca. U toj trci napadači Crvene zvezde i Partizana su u prednosti".



tagovi

Napredak KruševacNebojša Bastajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara