Deko (Foto: AFP)
Deko (Foto: AFP)

Barsa poverila Deku važan zadatak - da nađe naslednike Mesija i Nejmara

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.02.22. | 07:03

Bivši fudbaler Blaugrane postavljen na poziciju glavnog skauta za Južnu Ameriku

Barselona je u ozbiljnoj krizi. Ispala je iz Kupa kralja, u Primeri je daleko od vodećeg Reala, pa jedinu šansu da osvoji trofej ove sezone ima u Ligi Evrope. Problemi na terenu plod su ekonomskog sloma koji je zavio klub u crno usled velikih dugovanja. Povratnik na mesto predsednika Đoan Laporta polako popravlja stvari, a svesni su u klubu i da je neophodno posvetiti se traganju za mladim nadama širom sveta. Od talentovanih igrača bi mogli i da profitiraju, a važan deo tog posla poveren je bivšem igraču Deku, prenosi katalonski Sport. Portugalac je postavljen na poziciju glavnog skauta za Južnu Ameriku i imaće zadatak da pronađe fudbalere uzrasta od 17 do 19 godina, koji bi mogli odmah da pomognu timu ili bi bili zalog za budućnost.

Deko je dres Barse nosio od 2004. do 2008. godine i za to vreme osvojio dve titule u Primeri, dva Superkupa Španije i trofej u Ligi šampiona. Ostavio je dubok trag u klubu, a sada se vraća da mu pomogne u teškom trenutku.

Izabrane vesti

Posle igračke karijere koju je pre osam godina okončao u Fluminenseu, osnovao je menadžersku agenciju D20 Sports koja se stara o karijerama igrača iz Brazila i Portugalije. Ima nekoliko vrednih klijenata poput talentovanog štoper Bajer Leverkuzena Edmonda Tapsobe, ali i krilnog fudbalera Lids junajteda Rafinje. Vrednost obojice se procenjuje na po 40.000.000 evra (transfermarkt.com).

Dobro je upoznat sa dešavanjima u brazilskom fudbalu, ali i u čitavoj Južnoj Americi, pa je u Barseloni dobio priliku da na mestu skauta za pomenuti kontinent zameni Andrea Kurija.

Dobio je zadatak da traži mlade igrače, sa posebnim osvrtom na Brazil - koji najbolje i poznaje. Ideja je da se razmišlja o dugoročnom poslovanju, ali postoji prostor i da već narednog leta dovede nove igrače u klub. Oni bi se najverovatnije kalili u Barsi B kako navodi Sport, što ukazuje da će mu primarni cilj biti da nađe fudbalere ispod radara koji bi prema njegovoj proceni mogli da eksplodiraju. Osnovni uslov je da ne budu skupi.

Dakle, Dekov posao na Kamp Nou je da pronađe naslednike Nejmara i Lionela Mesija, koje je Barselona svojevremeno dovela direktno iz domovina. Kada je Mesi kao 13-godišnjak pre 22 godine stigao u klub, u Evropi nije bila praksa da se angažuju tako mladi strani igrači. Suvišno je govoriti da su Katalonci uboli džekpot. Nejmar je angažovan kao 17-godišnjak leta 2013. godine, ali je već tada važio za veliku zvezdu u Brazilu, pa je plaćen čak 88.000.000 evra. Sličnu svotu uprava planira da investira u Erlinga Halanda narednog leta, pa će u Južnoj Americi izvesno tražiti daleko jeftinije opcije.


tagovi

DekoBarselonaNejmarLionel Mesi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara