Sergej Barbarez (©Reuters)
Sergej Barbarez (©Reuters)

Barbarezovo vatreno krštenje u Zenici, Nemci i bez pola tima favoriti

Vreme čitanja: 4min | pet. 11.10.24. | 10:53

Bosna i Hercegovina danas (20.45) domaćin supersili na Bilinom polju

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Pre tačno šest meseci Sergej Barbarez imenovan je za selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Još tada se znalo da će imati vraški težak posao, budući da je BiH od ranije osigurala nastup u Ligi Nacija A divizije. Dueli sa evropskim fudbalskim velesilama su izazovi i za mnogo kvalitetnije reprezentacije od BiH.

Izabrane vesti

Prethodnih meseci izabranici Sergeja Barbareza imaju vrlo zahtevne utakmice. Sve je krenulo od prijateljskih duela sa Italijom (0:1) i Engleskom (0:3), da bi potom startovala Liga Nacija. Ubedljiv poraz u Ajndhovenu od Holandije (2:5), a onda remi u Budimpešti sa Mađarskom (0:0). Dakle, u četiri utakmice novi selektor je upisao čak tri poraza, pa i dalje čeka na prvu pobedu u selektorskom mandatu.

20.45: (10,0) BiH (6,50) Nemačka (1,30)

Oktobarski ciklus u Ligi Nacija biće prilika za premijeru pred domaćom publikom. Večeras (20.45) na Bilino polje u Zenici stiže reprezentacija Nemačke u okviru trećeg kola. Vatreno krštenje za čoveka koji je ostavio veliki trag u Nemačkoj tokom igračke karijere. I na ovom okupljanju bilo je određenih igračkih rokada, pošto neki od najstandardnijih nisu tu, poput Amara Dedića koji je povređen te Ahmedhodžića koji je završio reprezentativnu karijeru, pa je Barbarez morao da improvizuje. Sa šireg spiska upali su Nail Omerović iz Osijeka i Enver Kulašin iz Borca.

Nadaju se u domaćem taboru da će imati gromoglasnu podršku sa tribina, jer su karte rasprodate u rekordnom roku, te da to može biti bitan faktor u duelu sa renomiranim protivnikom.

Nemci u Zenicu stiže znatno oslabljeni. Selektor Julijan Nagelsman neće moći da računa na skoro polovinu tima, Golman Mark Andre Ter Štegen (Barselona) i Niklas Filkrug (Vest Hem), nisu se ni našli na spisku zbog povreda. U međuvremenu, povredili su se i Džamal Musijala (Bajern), Kai Haverc (Arsenal), Robin Koh (Frankfurt), David Raum (Lajpcig), te Benjamin Henrihs (Lajpcig), ali bez obzira na to, Elf važi za velikog favorita.

Svesni toga su i u taboru Zmajeva, ali poručuju da neće unapred podići belu zastavicu.

Najlakše je odgovoriti pritiskom. Jednostavno. Da ne ulazim u detalje neke, možda i neko iznenađenje bude na terenu što se tiče taktike. Vidite ovo, ide utakmica, priprema, analiza, dosta vremena provodimo ispred tv, video panela, idemo u detalje, kao što i mora. Onda se napravi neki plan, ideja i pokuša se ta ideja sprovesti na terenu. Imamo neki plan B, a onda dolazi ono što se odvija na terenu, naša neka reakcija na to šta se odvija, ako je negativno”, rekao je Barbarez i dodao:

Sigurno da će Njemačka imati pritisak, i da su dominantni tako, i protiv Holandije su bili, to se neće menjati ni protiv nas. Individualna kvaliteta će mnogo značiti i sa njihove i sa naše strane. Kažem momcima, nije važno imati duel, nego imati volju da se taj duel dobije. Ta razlika odlučuje utakmicu, želeti dobiti duel i ako budemo dobri u tom segmentu, možemo izvući nešto pozitivno”.

20.45: (5,00) Mađarska (4,10) Holandija (1,65)

Posle utakmice s Nemačkom, sledi i duel s Mađarskom, pa Barbarez razmišlja i o tome koliko će koji igrač imati minutažu.

Sigurno da je i to tema, naravno da mora biti. Pogotovo igrači kao Ermedin Demirović koji igraju na svako tri dana, njihova svežina. Sejo Kolašinac i Edin Džeko su zatražili da jedan dio treninga ne treniraju, sasvim normalna procedura. Ako neko oseća umor, sasvim je normalno da pauziraju. Kada pogledate njihove treninge u Štutgartu, oni recimo ne treniraju gotovo nikako nakon utakmice. Treba voditi računa o tome, o njihovoj minutaži. Zavisno od rezultata treba i da se reaguje. Vodimo računa o tim stvarima, biće možda i nekih promena. Ja bih voleo da ne bude, da svi igraju 90 minuta obe utakmice, ali to nije realno”, rekao je Sergej Barbarez.

Biće ovo treći međusobni duel BiH i Nemačke, ali prvi za bodove. Prethodna dva susreta bila su prijateljska. U oktobru 2002. BiH i Nemačka su remizirali na Koševu rezultatom 1:1, dok su Nemci u junu 2010. u generalci pred Mundijal pobedili u Frankfurtu rezultatom 3:1.

LIGA NACIJA, A DIVIZIJA – 3. KOLO

Četvrtak

Izrael - Francuska 1:4 (1:2)

/Gandelman 24 - Kamavinga 7, Enkunku 28, Genduzi 87, Barkola 89/

Italija - Belgija 2:2 (2:1)

/Kambijazo 2, Retegi 24 - De Kajper 42, Trosar 62/

Petak

20.45: (10,0) BiH (6,50) Nemačka (1,30)

20.45: (5,00) Mađarska (4,10) Holandija (1,65)

Subota

18.00: (1,63) Hrvatska (3,80) Škotska (5,70)

20.45: (1,40) Španija (4,60) Danska (8,00)

20.45: (2,65) Srbija (3,25) Švajcarska (2,95)

20.45: (5,50) Poljska (3,90) Portugalija (1,63)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Sergej BarbarezFudbalska reprezentacija BiHFudbalska reprezentacija NemačkeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara