Fudbaleri Borca (©fkborac.net)
Fudbaleri Borca (©fkborac.net)

Banjalučani imaju Ligu konferencije u džepu, a mogu li da naprave korak dalje?

Vreme čitanja: 5min | čet. 22.08.24. | 11:28

Borac danas (21.00) gostuje Ferencvarošu u prvom meču plej-ofa za Ligu Evrope

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Pošto je prošle nedelje Borac proslavio istorijski uspeh, obezbeđenu grupnu fazu Lige konferencije, Banjalučani će pokušati dodatno pomeriti granice evropskog uspeha i domoći se Lige Evrope. Šampion Bosne i Hercegovine će večeras (21.00) u plej-ofu za drugo po jačini međunarodnog takmičenje gostovati u Budimpešti kod Ferencvaroša na Grupama Areni.

Izabrane vesti

Posle eliminacije Ki Klaskvika sa Farskih Ostrva, bilo je jasno da je Borac izjednačio uspeh Zrinjskog iz prošle sezone. Ovo leto može da bude još lepše i uspešnije za Banjalučane ukoliko uspeju da iznenade mađarskog predstavnika. Da umeju biti tvrd orah za favorizovanog rivala, pokazali su u meču sa PAOK-om.

Svesni su u taboru tima iz Banjaluke koliko im ovaj dvomeč donosi. Ne samo u rezultatskom smislu, nego i u finansijskom, marketinškom i svakom ostalom…Iz toga razloga, sve je u potpunosti podređeno duelu sa šampionom Mađarske.

Čeka nas vrlo zahtevna utakmica protiv višestrukog prvaka, neprikosnovenog vladara mađarskog fudbla i sigurno da u ovom momentu je Ferencvaroš na papiru favorit, međutim, ono što smo mi pokazali u prethodnom periodu nama daje nadu da možemo da napravimo sjajne stvari i da možemo da se odupremo favoritu. Sigurno da su oni projektovani za više stvari, da su želeli grupnu fazu Lige šampiona, možda su u nekom mentalnom stanju koje mi možda možemo da iskoristimo. To će nam biti jedna mentalna snaga i posle sjajnih stvari i uvoda u Evropi gde smo se minimalno plasirali u grupnu fazu Lige konfrencije, ostvarili prvu pobedu u prvenstvu, što je jako bitno jer nas je prvenstvo dovelo do ovakvih stvari. Pokušaćemo da damo maksimum suprotstavimo se i kao protiv PAOK-a dođemo do utakmice u Banjaluci u kojoj će se odlučivati o konačnom pobedniku“, rekao je trener Borca Mladen Žižović.

21.00: (1,27) Ferencvaroš (5,90) Borac Banjaluka (10,5)

Ono što je sigurno jeste da Banjalučanje čeka užarena atmosfera, jer će Grupama Arena biti ispunjena do poslednjeg mesta, pa će osim kvalitetnog rivala protiv sebe imati i preko 20.000 navijača.„Ferencvaroš je zaista fantastičan tim, sa dosta dobrih individualaca, vrlo nezgodni su sa polukontrama i kontrama. Pokušaćemo da ih zaustavimo. Vidimo da je ovde i jedan sjajni ambijent koji daje snagu, a isto tako videćemo gde smo i šta smo u ovom momentu. Cifre i brojke mogu nekad i da okrenu stvari u korist onoga, uslovno rečeno manjeg. Mi u tome tražimo šansu i ako nam se pruži prilika to ćemo iskoristiti. Izazov koji je pred nama shvatićemo kao privilegiju, čast, a ne nikako kao teret. Ovi momci su zaista zaslužili ovakve stvari koje se dešavaju i ne želim da im stavljam pritisak, već želim da uživaju. Ovo je nagrada za njihov trud i rad od malih nogu“, istakao je trener Borca.

Šampion BiH ne ide u mađarsku prestonicu s belom zastavom.

Mislim da će ključno biti da mi ne poklanjamo ništa, da ne dozvolimo da se iz našeg poseda dođe do nekih stvari kao u prethodnoj utakmici protiv Klaksvika. Jednostavno, ukoliko protivnik bude bolji i ukoliko nas nadigra to nije nikakav problem, ali ne bih voleo da se ova utakmica pamti po tome da smo bili bojažljivi i da nismo želeli da preuzmemo rizik ili odgovornost, pogotovo u poslednjoj trećini terena. Ukoliko nam se ukaže mogućnost želim da pokažemo da i mi znamo da igramo fudbal i da ta razlika koja je izražena u nekim ciframa nije možda baš realna. Imamo planove i ideje, a naravno dosta toga zavisi od protivnika, trudićemo se da se držimo našeg plana i da će to biti onako kako treba“, jasan je strateg Borca.

Mađarski šampion svoj evropski put počeo je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u kojem je izbacio velški Nju Sejnts (5:0, 2:1), ali je potom eliminisan u narednoj rundi od Mitjilanda. Ono što može da raduje Banjalučane je činjenica da Ferencvaroš nije uspeo ni u prvoj utakmici (0:2) u gostima, pa ni kod kuće da savlada danskog prvaka.

U pomenutoj utakmici, crveni karton zaradio je standardni štoper Raul Gustavo, a njegovo mesto mogao bi da zauzme Štefan Gartenman, danski štoper, koji je stigao pre nekoliko dana i koji je naknadno prijavljen na spisak igrača za evropska takmičenja. Međutim, Borac najviše treba da se pazi od napada kojim raspolažu Mađari. Ferencvaroš predvodi srpski napadač Aleksandar Pešić, standardni špic u evropskim utakmicama od početka sezone, ali je nekadašnji napadač Crvene zvezde na pet utakmica ostao bez golgeterskog učinka.

19.00: (1,17) PAOK (7,50) Šamrok (16,0)

Iako je poslednjih dana medijima kružila informacija da popularni Šilja neće igrati zbog povrede, trener prvaka Mađarske Paskal Jansen je potvrdio da će Pešić biti u vrhu napada, te se osvrnuo i na Banjalučane.

Borac je fizički jaka ekipa. Karolinu poznajem, igrao je u PSV-u kada sam tamo radio, vrlo interesantan igrač. Tu je i napadač koji je visok i koji ima odlične fizičke predispozicije. Primetio sam još nekoliko igrača koji se ističu i moja ekipa mora da im posveti pažnju što ćemo i uraditi“, istakao je Jansen, koji ne pamti baš po lepom BiH klubove, jer je prošle sezone sa Alkmarom poražen u Mostaru od Zrinjskog (4:3).

19.00: (1,45) Plzenj (4,40) Harts (7,25)

Moje prošlo iskustvo sa bosanskim klubom je bilo posebno. Vodili smo 3:0, imali prilike, mogli smo i do četvrtog, pa i petog gola, ali onda se sve promenilo i primili smo četiri gola. To je deo fudbala, protivnik je promenio strategiju i kada se to desi morate da i vi odgovorite na to, a mi to nismo uradili. Ostavio sam to iza sebe, sada razmišljam samo o Ferencvarošu, imam dobru ekipu i trudimo se da ostvarimo naše ciljeve“, zaključio je Jansen.

Samo jednom u istoriji Borac se sastao sa klubom iz Mađarske. Upravo je taj duel jedan od najvećih uspeha kluba, s obzirom da je reč o finalu Mitropa kupa 1992. godine kada je Borac u Fođi savladao Vašaš i osvojio jedini evropski trofej. Oleksandr Nikiforov na jednoj i Zvonko Lipovac na drugoj strani pogađali su u regularnih 90 minuta, a onda su Banjalučani stigli do trofeja boljim izvođenjem penala (5:3).

PLEJ-OF ZA LIGU EVROPE (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

19.00: (1,75) Molde (3,60) Elfsborg (4,90)

19.00: (1,90) LASK (3,50) FCSB (4,10)

19.00: (1,45) Plzenj (4,40) Harts (7,25)

19.00: (2,60) Rigas (3,15) Apoel (2,85)

19.00: (1,17) PAOK (7,50) Šamrok (16,0)

19.00: (1,75) Makabi Tel Aviv (3,75) TSC (5,30)

20.00: (1,30) Ludogorec (5,20) Petrokub (11,0)

20.30: (3,25) Lugano (3,45) Bešiktaš (2,20)

20.45: (4,60) Jagjelonija (3,60) Ajaks (1,80)

20.45: (8,00) Dinamo Minsk (4,60) Anderleht (1,40)

21.00: (1,27) Ferencvaroš (5,90) Borac Banjaluka (10,5)

21.30: (1,70) Braga (3,60) Rapid Beč (5,30)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga Evropekvalifikacije za Ligu EvropeBorac BanjalukaFerencvaroš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara